Grybavimui neabejingos žvaigždės grybus ir troškina, ir džiovina

Lietuvos miškuose neseniai užvirė tikras grybų karas. Tiesa, priešingai nei Justino Marcinkevičiaus eiliuotoje pasakoje, grybams nepavyksta pasislėpti nuo akylų grybautojų, tarp kurių – gausus būrys Lietuvos įžymybių, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Modelio Julijos Steponavičiūtės namuose baravykus įprasta sudžiovinti. Vėliau, per žiemos šventes, jais gardinami įvairūs patiekalai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Modelio Julijos Steponavičiūtės namuose baravykus įprasta sudžiovinti. Vėliau, per žiemos šventes, jais gardinami įvairūs patiekalai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Sep 19, 2014, 7:44 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 11:41 AM

Atpažįsta visus grybus

Vienas perspektyviausių ir daugiausia pripažinimo pasaulyje sulaukusių Lietuvos modelių Julija Steponavičiūtė (21 m.) grybauti mėgsta dar nuo vaikystės.

„Gal nesu užkietėjusi grybautoja, bet tikrai labai mėgstu rinkti grybus, – šypsojosi J.Steponavičiūtė. – Grybauti mane traukia meilė gamtai ir grynas oras. Manau, kad buvimas miške yra tam tikra terapija.“

Vis dėlto gražuolė šiemet grybavo tik porą kartų. Užtat po vieno jų Julija su savo širdies draugu fotografu Roku Daruliu ir jo mama namo grįžo su pilnais krepšiais šilbaravykių. Tiek grybų trijulė pririnko Druskininkų apylinkėse.

Vienu gražiausių pasaulio modelių pripažįstama J.Steponavičiūtė – ne iš kelmo spirta. Mergina be vargo atpažįsta valgomus grybus.

„Baravykus, šilbaravykius, raudonikius, lepšiukus, voveraites, ūmėdes, kelmučius, gudukus, žmonių vadinamus kalpokais, ruduokes – renku visus valgomus grybus“, – patikino Julija.

Dalį grybų Julijos šeima suvartoja iš karto: jų įdaru kemša paprikas, troškina su padažu, paruošia kaip garnyrą ir t.t. Vis dėlto didžioji dalis grybų būna sudžiovinama. Tuo pasirūpina J.Steponavičiūtės močiutė.

„Močiutė džiovina baravykus, kad paliktų juos žiemos šventėms.

Anksčiau grybus džiovindavome sodyboje. Suverdavome juos ant siūlų ir pakabindavome prie krosnies. O dabar neturėjome tokios galimybės, tai džiovinome orkaitėje, nustatę 50 laipsnių temperatūrą.

Toks džiovinimas užtrunka – vieną dieną, vartydamas grybus, džiovini juos kokias 4 valandas. Kitą dieną darai tą patį. Tai trunka tol, kol baravykai sudžiūsta“, – pasakojo J.Steponavičiūtė.

Valgyti mėgsta labiau nei rinkti

Grupės „Naujos pupytės“ narė Neringa Šiaudikytė (23 m.) grybauti šiemet buvo išsiruošusi tik vieną kartą. Vis dėlto, kaip mėgstama sakyti, svarbu ne kiekybė, o kokybė. Per kelias valandas dainininkė kartu su tėvais pririnko dvi pintines grybų.

Grybauti šeima išėjo neplanuotai. Savaitgalį jie kaip tik ilsėjosi Druskininkuose esančioje sodyboje, šalia kurios ošia miškas. Kai Neringos tėvai nusprendė pagrybauti, dainininkė taip pat panoro pasivaikščioti miške.

N.Šiaudikytė patikino, kad buvo labai smagu su tėvais praleisti laiką gryname ore.

„Aš, tiesą sakant, esu nelabai kokia grybautoja, – juokėsi Neringa. – Nesu miško vaikas. Visada bijau erkių ir kitų gyvių, todėl miškas manęs nelabai vilioja.

Grybaujant svarbu, kad šalia būtų gera draugija ir žmogus, kuris gerai pažįsta grybus. Turbūt nebūtų malonu rinkti grybus, jei nežinotum, ar jie yra valgomi.“

Pati N.Šiaudikytė atpažįsta vos kelias grybų rūšis: voveraites, baravykus, raudonviršius. Todėl radusi įtartiną grybą visada tų, kurie gerai išmano, pasiteirauja, ar jis valgomas.

Dainininkė atviravo, kad labai mėgsta valgyti grybus, tačiau juos ruošti palieka mamai.

„Žinau kelis būdus, kaip ruošti grybus. Standartinis – grybų ir svogūnų kepinimas keptuvėje, vėliau patroškinant padaže. Patiekiami su bulvėmis tokie grybai labai skanūs.

Apskritai man visokie grybai patinka. Juos galėčiau valgyti dažnai“, – šypsojosi N.Šiaudikytė.

Džiaugiasi gausiu derliumi

Virtuvės vadovas Ruslanas Bolgovas (37 m.) – užkietėjęs grybautojas nuo mažens. Visagine užaugęs Ruslanas, prasidėjus grybų sezonui, kiekvieną savaitgalį su artimaisiais eidavo į šalia esantį mišką.

„Man patinka pats procesas – bendravimas su gamta, kvėpavimas grynu oru. Grybaudamas jauti gamtos galią. Tai nerealus jausmas“, – patikino Ruslanas.

Šiemet R.Bolgovas grybus rinko tik kelis kartus – sutrukdė itin intensyvi dienotvarkė. Vis dėlto vyras patikino, kad tų kelių kartų pakako, nes šiemet grybų derlius didelis visose Baltijos šalyse.

Dėl pilnos grybų pintinės virtuvės vadovas nepasibodi atsikelti tuomet, kai naktinėtojai dar tik eina miegoti, – ketvirtą valandą ryto. Tuomet miškas dar šlapias, gaivus. Be to, taip Ruslanas spėja ir pagrybauti, ir sutvarkyti grybus, ir pasimėgauti laisva popiete.

Apie grybus R.Bolgovas kalba su uždegimu. Vyras patikino, kad pažįsta visus valgomus ir nevalgomus grybus. Tai pasakęs jis staiga nusikvatojo: „Vis dėlto nevalgomų grybų nėra. Visi yra valgomi, tik kai kurie – vos kartą gyvenime.“

R.Bolgovas neslėpė, kad jo mėgstamiausias grybas – baravykas. Jis labai mėgsta ir gudukus. Pasak virtuvės vadovo, šie žmonių kalpokais vadinami grybai yra patys pigiausi, bet švarūs, neiškirmiję ir skanūs. Jų skonis kažkiek panašus į vištienos.

Pasak Ruslano, ruošdamas grybų patiekalus jis stengiasi neišradinėti dviračio. Vyras gamina tradicinius valgius ir tuo yra visai patenkintas.

Vienas mėgstamiausių jo patiekalų su grybais – miško grybų sriuba.

„Aš apskritai sriubą dievinu, o grybų sriuba yra ypatinga – jos skleidžiamas miško aromatas tiesiog nepakartojamas.

Į sriubą dedu įprastus ingredientus: bulves, svogūnus, morkas, bet kokios rūšies grybus.

Aliejuje apkepinu svogūnus ir morkas. Apverdu grybus. Juos mėgstu dar šiek tiek apkepti kartu su česnaku, druska ir pipirais. Viską sudedu į sriubos puodą, pridedu daug krapų ir grietinės“, – pasakojo R.Bolgovas.

Virtuvės vadovas pridūrė, kad kartais į sriubą dar įdeda ir rūkytos, šiek tiek keptuvėje apkeptos šoninės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.