G.Gurevičiūtei meno terapija padeda pažinti ir suartina žmones

Pastaruoju metu pasaulyje vis labiau populiarėja meno terapijos kursai. Moksliškai įrodyta, kad dailės terapija padeda nugalėti įvairias fobijas, išlaisvina mintis, nuramina emocijas. Išmėginę šią terapijos formą, daugelis nustemba, kaip jų pačių kūryba gali išlaisvinti iš streso bei jo sukeltų padarinių, sugrąžinti ramybės ir komforto jausmą.

Dailės terapija padeda pažinti žmones.
Dailės terapija padeda pažinti žmones.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:45 AM

Dailės terapeutė bei „Marija‘s Art Therapy“ vadovė Marija Mendelė–Leliugienė taip pat pastebi, kad ši terapija sparčiai populiarėjanti ir Lietuvoje, ja vis domisi bei išmėgina ir žinomi šalies žmonės.

Primarijaus Nerijaus Juškos nuomone, bet kuri meno rūšis yra puiki terapijos priemonė.

„Tiek šokdamas, tiek vaidindamas ar tapydamas žmogus išlaisvina savo jausmus bei emocijas, atsiveria dar nepatirtiems išgyvenimams. Kartais nereikia net tame dalyvauti pačiam – nueikite pažiūrėti baleto ir pajausite, kad išeinate kiek kitokie.

Menas visais laikais buvo ir bus reikalingas žmogui, kaip socialinis ir emocinis raktas. Manau, kad ši terapija yra vienas iš gražiausių būdų atsikratyti slegiančių pečius dalykų“, – teigė N.Juška.

TV laidų vedėja Gintarė Gurevičiūtė, meno terapiją išmėginusi kartu su draugių kompanija, liko išties apstulbusi.

„Buvau maloniai nustebinta tuo, kaip, iš pirmo žvilgsnio, paprastų draugių piešinių tam tikrų fragmentų analizavimas atskleidė tuos draugių asmenybių bruožus, kurių nė neįtariau esant. Po užsiėmimo tapome artimesnės, o aš darkart įsitikinau, kad neverbali kalba dažnai esti stipresnė už bet kokius garsiai pasakytus žodžius.

Tęsdama savęs pažinimą, tokiame kūrybos procese planuoju apsilankyti ir viena“, – sakė ji.

Meno terapiją Gintarė rekomenduotų išmėginti ir poroms, šeimoms – prasmingai leidžiamas laikas drauge, bendra konstruktyvi veikla labai suartina, pagilina santykius bei jų plėtotę.

Modelis Gia Ram sakė, kad tapyba ir piešimas buvo ir yra jos kasdienybės dalis nuo mažens, tačiau meną kaip gydančią ir keičiančią gyvenimą terapiją, ji išbandė neseniai.

„Buvau girdėjusi ir anksčiau, bet kol pati neišbandžiau, negalėjau suvokti, kokius stebuklus ši terapija daro. Per porą mėnesių išsigydžiau tamsos baimę ir socialinę fobiją, mane lydėjusias nuo pat vaikystės. O maniau, kad su jomis reikės gyventi amžinai“, – teigė ji.

Modelis džiaugiasi, kad dailės terapija jai atvėrė naujas duris į gyvenimą, suteikė jam naują, geresnę kokybę.

Marija Mendelė–Leliugienė pastebėdama meno terapijos populiarėjimo šalyje tendenciją, džiaugėsi, kad Lietuvoje žmonės pamažu supranta, kad atsigauti po patirto streso ar nugalėti kankinančias baimes galima ir be vaistų.

„Kiekvienas, išmėginęs dailės terapiją, įvertina tai, kad jei ne jo gyvenimas, tai bent emocinė savijauta ženkliai pagerėja. Užsiėmimo metu žmogus nurimsta, atsipalaiduoja ir kaskart patiria tą išsilaisvinimo jausmą, kai aplinkui, rodos, nieko nebelieka – tik jūs, švarus lapas ir tapybos priemonės“, – dailės terapijos proceso ypatumą atskleidė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.