M. Mikutavičius ir Jazzu išpažino savo nuodėmes

Apie esminius valstybės bei pasaulio iššūkius Prienų rajone penktadienį susirinkę pakalbėti ir paklausyti jaunuoliai išgirdo nuoširdžių pasidalijimų. Pasaulio lietuvių jaunimo susirinkime (PLJS) pirmąją dieną vienai įdomesnių diskusijų dirigavo Marijonas Mikutavičius.

M.Mikutavičius ir J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
M.Mikutavičius ir J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
M.Mikutavičius ir J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
M.Mikutavičius ir J.Arlauskaitė-Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 8, 2016, 3:40 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:10 PM

Kur mūsų tolerancijos ribos, ką mes pakenčiame, o kur prisitaikome? Šie ir kiti klausimai buvo nagrinėjami pokalbyje, kurį pagyvino jo dalyvių asmeninės patirtys. M.Mikutavičius išsyk pralinksmino publiką papasakojęs, kad susitikimui ėmė ruoštis iškart po futbolo rungtynių, pasibaigusių prieš vidurnaktį.

Laiko pasiruošimams pakako, nes diskusijos vedėjas auditoriją pavedžiojo po istorijos labirintus, galbūt įkvėptas pusfinalio rezultato prisiminė prancūzų revoliuciją, kol galiausiai sugrįžo į šių dienų Lietuvą. Marijonas prisipažino tik besiruošdamas šiai diskusijai supratęs, kad pats turbūt nėra labai tolerantiškas ir papasakojo kelis nesenus nutikimus.

Nors daugybė dainininko draugų ėjo į gėjų paradą Vilniuje, jam tai daryti minčių nekilo.

„Aš už įvairovę ir pakantumą, bet žygiuoti – ne man“, – pasakojo jis.

Ir prisiminė kitą atvejį, privertusį susimąstyti. Neseniai jam skambinę kažkokie aktyvistai ir raginę nusifotografuoti su pabėgėliais iš Sirijos. Taip esą būtų skatinama visuomenės tolerancija svetimšaliams.

Marijonas atsakė, kad nenorėtų fotografuotis su jam visiškai nepažįstamais žmonėmis. Tuomet skambintojai paklausė, kodėl jis yra nusiteikęs prieš pabėgėlius.

„Bet aš nesu prieš juos nusiteikęs, esu tolerantiškas žmogus, ar bent jau maniau toks esąs“, – kalbėjo M.Mikutavičius.

Diskusijoje dalyvavusi atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu kalbėjo apie jausmą, kurį patyrė stovėdama prieš piktą tūkstantinę auditoriją ir gestais parodžiusi, ką mano apie jų nuostatas. Tai nutiko prieš porą metų Kauno „Žalgirio“ arenoje, kai buvo nušvilptas į sceną pakviestas gėjų bendruomenės atstovas, kliuvo ir apdovanojimą gavusiai atlikėjai.

Justė penktadienį ragino atsikratyti stereotipų, domėtis pasauliu ir keistis šitaip keičiant ir savo šalį. Kalbai pakrypus apie tolerancijos ribas, atlikėja prisipažino pati nesanti be nuodėmių ir kartais pažiūrinti nelegaliai atsiųstų filmų bei TV serialų.

Dvi valandas trukusiame susitikime taip pat kalbėta apie Lietuvoje vis dar gają draudimų kultūrą, valdžios norą iki smulkmenų reguliuoti piliečių gyvenimus, Bažnyčios kišimąsi į valstybės reikalus.

Portalo lrytas.lt redaktorius Liudas Dapkus šio pokalbio metu atkreipė dėmesį į pilietiško mąstymo deficitą, stabdantį esminius visuomenės pasikeitimus: „Blogiausi dalykai nutinka tuomet, kai daugybė gerų žmonių tiesiog nieko nedaro“.

Baigiantis diskusijai M. Mikutavičius ragino visus vertinti tai, ką turime ir suprasti, kas esame: „Gyvename laisvoje šalyje, patys sprendžiame, kaip gyvensime. Nepamirškite, kad esate laisvi, ginčykitės, kurkite“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.