Operos solistės Viktorijos Miškūnaitės atsakas: „Aš neleisiu pilti purvo ant Lietuvos“

Kovo 27-ąją, Tarptautinės teatro dienos proga, Kaune vyks iškilmingas renginys – „Auksinio scenos kryžiaus apdovanijimų ceremonija“. Renginio išvakarėse geriausių menininkų apdovanojmai susilaukė prieštaringų „Vilnius city opera“ kūrėjų vertinimų– į nominantų sąrašą jau kelis metus iš eilės nepatenka nė vienas šios komandos kūrėjas.

AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 17, 2018, 3:10 PM

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, jog, neva, „Vilnius city opera“ kūrėjai yra nenusipelnę šio prestižinio įvertinimo nuomonę apie tai išsakyti nutarė ir garsi operos solistė Viktorija Miškūnaitė (34 m.).

„Aš, kaip operos solistė, gerbianti savo darbo vietą – sceną ir šalį, kurioje gyvenu, negaliu ir neturiu teisės nereaguoti. Pasakysit, Lietuvoje gyvenantys ir dirbantys atlikėjai yra mažesnės vertės vien todėl, kad jie gyvena savo šalyje ir dirba savo Tėvynei? Nė velnio!“, – atvirame laiške rašė ji.

Moteris antrino, kad „Auksinių scenos kryžių“ apdovanijomo ceremonija yra skirta visiems menininkams, tad į nominantų gretas, jos nuomone, privalėtų būti įtaukiami ir operos tetralai.

„Auksiniai scenos kryžiai yra ne tarptautinis solistų konkursas, kuriame dalyvauja ir laimi gražiausią balsą ar įspūdingiausią tarptautinę karjerą padarę dainininkai (tam, ko gero, yra skirtos Nacionalinės premijos). Auksinis scenos kryžius yra, trumpai priminsiu – aukščiausias Lietuvoje TEATRO apdovanojimas“, – širdgėlos neslėpė moteris.

Pasak Viktorijos, apdovanojimuose nereikėtų sumenkinti ir kitų reikšmingų tetralų: režisierių, scenografų, kostiumų dizainerių, dirigentų. Tam būsimų nominantų kategorijai moteris turi kitą paaiškinimą.

„Tai štai dabar Jums ir išsami diskusijos atomazga: galbūt Lietuvoje veikiančios alternatyvios operos trupės (ne valstybinės įstaigos) negali susitaikyti su ta mintimi, kad yra tiesiog nepajėgios konkuruoti su valstybinėmis, nes savo kūrybinėmis pajėgomis „nepatempia“ naujų pastatymų? Turiu omenyje, kad 10 metų iš eilės pastatymus stato visiškai tie patys statytojai, kai tuo tarpu į Lietuvos nacionalinį Operos ir Baleto teatrą kasmet atvažiuoja dirbti vis nauji, vienas už kitą geresni pasaulinio lygio menininkai!“, – pykčio neslėpė ji.

Be to, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro šmeižimą ji sieja su šmeižtu visai šaliai.

„Ar jums neatrodo, kad tokie nuolatiniai įžūlūs pareiškimai diskredituoja ne tik Nacionalinį Operos ir Baleto Teatrą, bet ir netiesiogiai pašiepia Lietuvos valdžią, net visą Lietuvos valstybę, joje dirbančius ir kuriančius žmones?, – retoriškai klausė Viktorija.

Laišką garsi operos solistė baigė palinkėjimais visiems meno kūrėjams ir Lietuvos žmonėms.

„Kviečiu suklusti visus Lietuvos menininkus, teatralus, kūrėjus ir meno mėgėjus – mes turime pagaliau atsikratyti to nelemto nepilnavertiškumo komplekso ir apginti savo garbę, nes kitąsyk toje „(ne)garbės lentoje“ galite atsirasti jūs. Aš labai visų prašau – baikime pilti pamazgas vieni ant kitų. Gana. Dirbkime savo darbus. Be nuoskaudų, su meile ir pagarba. Visų pirma sau, o po to – Tėvynei, artimui, pašaukimui, žiūrovams, bei... konkurentams. Tai yra tikroji vakarietiškoji (tarptautinė) KULTŪRA“, – dramatiškai mintį užbaigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.