Po A. Bialobžeskio pasipiktinimo Lazdynų ligoninės darbu – skubios pagalbos skyriaus vedėjo atsakas

Sekmadienį aktorių Andrių Bialobžeskį papiktino Lazdynų ligoninės darbas. Sunegalavus jo žmonai scenaristei Laurai Bialobžeskienei, pagalbos teko laukti net kelias valandas.

Andrius Bialobžeskis.<br>V.Balkūno nuotr.
Andrius Bialobžeskis.<br>V.Balkūno nuotr.
Andrius Bialobžeskis su žmona.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Andrius Bialobžeskis su žmona.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
A.Bialobžeskis.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Bialobžeskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Andrius Bialobžeskis.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Bialobžeskis.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Bialobžeskis su žmona.<br>LR archyvo nuotr.
Andrius Bialobžeskis su žmona.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-10-29 15:08, atnaujinta 2019-10-29 15:48

Matydamas stiprų galvos skausmą, kaip vėliau paaiškėjo – trišakio nervo uždegimą, kenčiančią žmoną aktorius neslėpė nusivylimo ir situacija pasidalijo socialinio tinklo paskyroje.

Šis įrašas neliko nepastebėtas ir Lazdynų ligoninės medikų. Susisiekus su Lazdynų ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėju Artūru Zubricku šis patikino, jog kartais pacientams tenka palaukti dėl didelės ligonių apkrovos.

Pirmenybė teikiama pacientams, kurių gyvybei gresia pavojus, o kitiems tenka laukti bendroje eilėje.

„Ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus pagrindinė ir svarbiausia paskirtis – teikti būtinąją pagalbą, užtikrinant operatyvų ir kokybišką medicinos paslaugų teikimą tiems pacientams, kurių gyvybei gresia pavojus arba tokios pagalbos nesuteikimas laiku sukelia sunkių komplikacijų grėsmę.

Į mūsų ligoninės Skubios pagalbos skyrių kreipiasi labai daug pacientų (250-350 asmenų per parą), šis srautas ypač išauga savaitgaliais. Ne išimtis buvo ir praėjęs sekmadienis – spalio 27 d. buvo užregistruoti 275 pacientai, iš jų 78 asmenis atvežė greitoji medicinos pagalba, 7 ligonių būklė buvo itin sunki.

Jūsų minimu atveju, pacientės atvykimas užfiksuotas 11:50 val., pirminis sveikatos būklės įvertinimas įvyko 11:55 val., gydytojo terapeuto apžiūra – 13:14 val. (buvo paskirti tyrimai, nuskausminamieji vaistai, neurologo konsultacija), 14:33 val. pacientę apžiūrėjo gydytojas neurologas, kuris nustatė galutinę diagnozę ir skyrė rekomendacijas.

Dėl didelio pacientų skaičiaus, siekiant pagalbą pirmiausia suteikti tiems, kuriems jos reikia skubiausiai, pacientui atvykus į ligoninės Skubios pagalbos skyrių, atliekamas pirminis sveikatos būklės įvertinimas (įvertinamos gyvybinės funkcijos).

Pacientų, kuriems reikalinga skubioji medicinos pagalba, būklė yra skirstoma į 4 kategorijas pagal jų sveikatos būklės sunkumą pagal SAM 2004 m. balandžio 8 d. įsakymą Nr. V-208 „Dėl Būtinosios medicinos pagalbos ir būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“. Kuo aukštesnė kategorija (t. y., kuo sunkesnė būklė), tuo didesnis paciento prioritetas kitų pacientų atžvilgiu, nepriklausomai nuo atvykimo į Skubios pagalbos skyrių laiką.

Sudarant bendrą eilę pirmumą turi aukštesnė kategorija; antras kriterijus – atvykimo laikas atitinkamos kategorijos grupėje. Dėl didelio besikreipiančiųjų skaičiaus kartais gali tekti ilgai laukti gydytojo apžiūros, ypač jei paciento būklė priskiriama žemiausiai kategorijai, tačiau pagalba suteikiama visiems pacientams.

Laukimo laiką padidina tai, kad į ligoninę nemažai pacientų atvyksta dėl sveikatos sutrikimų ar būklių, neatitinkančių būtinosios pagalbos kriterijų – pvz., kreipiamasi dėl lėtinių skausmų, smulkių traumų ar net peršalimo. Tokiais atvejais pacientai turėtų žinoti, kad pirmiausiai reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, o jo ne darbo metu (naktį, savaitgaliais, per šventes) – į tą gydymo įstaigą, su kuria jo šeimos gydytojas ar poliklinika yra sudarę sutartį dėl būtinosios pagalbos teikimo paslaugų jam / jai nedirbant.

Kur tiksliai galima kreiptis pagalbos – šios informacijos pacientai turėtų teirautis savo šeimos gydytojo ar pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios yra prisirašę, arba ieškoti Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje“, – situaciją komentavo A.Zubrickas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.