Žinomi žmonės pasisakė apie koronavirusą: „Kas dabar vyksta Lietuvoje, yra masinė psichozė“

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje ir visame pasaulyje labiausiai aptarinėjama tema – koronavirusas.

 Stanislavas Stavickis-Stano, Donalda Meiželytė, Daiva Žeimytė-Bilienė, Saugirdas Vaitulionis, Donata Virbilaitė.<br> LR montažas.
 Stanislavas Stavickis-Stano, Donalda Meiželytė, Daiva Žeimytė-Bilienė, Saugirdas Vaitulionis, Donata Virbilaitė.<br> LR montažas.
Stanislavas Stavickis-Stano.<br> LR archyvo nuotr.
Stanislavas Stavickis-Stano.<br> LR archyvo nuotr.
Donalda Meiželytė.<br> LR archyvo nuotr.
Donalda Meiželytė.<br> LR archyvo nuotr.
Saugirdas Vaitulionis.<br> LR archyvo nuotr.
Saugirdas Vaitulionis.<br> LR archyvo nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė.<br> LR archyvo nuotr.
Daiva Žeimytė-Bilienė.<br> LR archyvo nuotr.
Donata Virbilaitė.<br> LR archyvo nuotr.
Donata Virbilaitė.<br> LR archyvo nuotr.
 Pastarosiomis dienomis Lietuvoje ir visame pasaulyje labiausiai aptarinėjama tema – koronavirusas.<br>AP/Scanpix  nuotr.
 Pastarosiomis dienomis Lietuvoje ir visame pasaulyje labiausiai aptarinėjama tema – koronavirusas.<br>AP/Scanpix  nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 27, 2020, 8:08 PM, atnaujinta Feb 28, 2020, 11:11 AM

Publikuojami straipsniai apie tai, kaip iš vaistinių dingsta apsauginės kaukės, dezinfekciniai skysčiai, o parduotuvėse tuštėja negendančių produktų lentynos.

Daugelis tautiečių apimti panikos, tačiau dalis jų – ramūs ir stengiasi raminti kitus.

Naujienų portalas lrytas.lt nusprendė pasiteirauti žinomų žmonių, ką jie mano apie tokią tautiečių reakciją.

Viešųjų ryšių specialisto Saugirdo Vaitulionio (38 m.) nuomone, žmonių panika yra perdėta, o iš to pelnosi prekybininkai.

„Aš manau, kad situacija yra kiek dviprasmiška. Žinoma, ji nejauki, juk niekada nėra jauku ir malonu girdėti apie mirtinus virusus, bet tai, kas dabar vyksta Lietuvoje, yra masinė psichozė.

Prie to prisideda ir žiniasklaida, kuri kursto šitą paniką. Tie masiniai kruopų ir konservų pirkimai, visko grūdimas į sandėliukus ir kaupimas atsargų lyg prieš marą ir karą man šiek tiek panašėja į silpnaprotystę.

Perka dešimt kartų brangesnes apsaugines kaukes, kurios nepadeda apsisaugoti nuo jokio viruso. Tai yra aiškiai paskelbta – jos nepadeda. Žmonės tai perka už nežmoniškus pinigus, o farmacininkai tuo naudojasi. Iš viso šito panikos cirko laimi prekybininkai, kruopų gamintojai ir farmacininkai“, – savo nuomonę dėstė S.Vaitulionis.

Kiek kitokios nuomonės laikosi dainų autorius, muzikos prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano (38 m.). Jis teigė suprantantis, kodėl žmonių reakcija būtent tokia.

„Panašų jausmą išgyvenau ir aš, kai prieš dvejus metus pirmą kartą išgirdau savo diagnozę. Tai yra panika, kuri ir dabar apėmusi žmones. Ji visada kyla dėl nežinomybės.

Mes šiuo metu nežinome, kiek tiksliai  yra apsikrėtusių žmonių, kada į Lietuvą ateis ar jau atėjo šis virusas. Dėl to mes bijome.

Lygiai taip pat kaip ir mano atveju, pagrindinis dalykas, kurį aš sau sakau ir kitiems siūlau, – vykdyti gydytojų rekomendacijas. Plauti rankas po kiekvieno rankos paspaudimo ar viešoje vietoje prisilietimo. Taip pat raginu pasitikėti gydytojais ir valstybe“, – nuomonę išsakė dainų autorius.

Panašios nuomonės laikosi ir žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė (40 m.). Ji situacija vertina per žmogiškąją prizmę.

„Stebėdama tai, kas vyksta socialiniuose tinkluose, viešojoje erdvėje ir apskritai, kiek tenka bendrauti su žmonėmis, pastebiu, jog visi labai išsigandę. Man atrodo, jie taip reaguoja dėl to, kad trūksta informacijos ir komunikacijos. Atrodo, kad ta informacija iš valstybinių institucijų ir visokiausių tarnybų vyksta, bet arba ji yra per daug smulki, arba per mažai sukoncentruota.

Visur skelbia, kaip elgtis, tačiau žmonės vis tiek eina pirkti makaronų, konservų ir ruošiasi, tarsi kažin kas čia būtų. Kita vertus, grįžta iš Italijos paatostogavę tėvai su vaikais ir po to juos leidžia į mokyklą.

Šitaip jie sukelia rizikingas situacijas. Man atrodo, kad reikia labai išsamiai paaiškinti žmonėms, kaip elgtis, kad nebūtų panikos, kurioje gimsta didžiulė baimė ir destruktyvūs sprendimai“, – nuomonę išsakė D.Žeimytė-Bilienė.

Dainininkė Donalda Meiželytė (44 m.) pasakojo žmonių panikos nejaučianti. Moteris paragino gyventojus laikytis elementarios kasdienės higienos ir pasidžiaugė visais, besidominčiais viruso prevencija.

„Nėra pasaulyje juodos ir baltos spalvų gamtoje, yra tonai ir pustoniai. Žinoma, nieko gero, kad toks virusas ne be žmonių kaltės užgimė, bet yra vienas geras aspektas – dėl šio viruso baimės galų gale pradėjome garsiai kalbėti apie elementarią kasdieninę higieną – rankų plovimą, patalpų vėdinimą, prisidengimą alkūne čiaudint.

Gal susidūrę su šiuo virusu jau nebelėksime į darbą karščiuodami, čiaudėdami ir kosėdami, nes tai taps nepagarbos aplinkiniams ir blogo tono ženklu? Tikiuosi.

Kad žmonės perka negendančių maisto produktų – gerai, turėti namie kruopų, konservų ir geriamojo vandens keletui dienų reikia ir taip.

Panikos apimtų žmonių dar nemačiau, niekas nelaksto klykdamas ar už galvos susiėmęs, visiškai ramių, kurie sakytų: ei, duokit man tą virusą, apkrėskit mane, taip pat nemačiau. Gerai, kad kalbame apie prevencines priemones, gerai, kad dauguma sujudę ir domisi“, – kalbėjo D.Meiželytė.

Žmones džiaugtis kiekviena akimirka ir nepulti į paniką ragina Donata Virbilaitė (33 m.).

„Tokie dalykai kaip virusas – vyko ir vyks. Patys žinome, kaip puikiai šiais laikais veikia spauda. Žmonės gyvena bandos principu. Vienas padarė, kitas padarė – visi iš paskos. Lygiai tas pats ir čia. Nuo gripo ar AIDS miršta daugiau žmonių, bet kažkodėl niekas apie tai taip garsiai nekalba ir to neakcentuoja. Prisižiūrėti ir saugoti save reikia visada.

Jei dabar staiga pradėsi gerti vitaminą C nuo koronaviruso, jis nelabai apsaugos. Aišku, geriau vėliau negu niekada, bet pasaulyje esant tiek daug bakterijų ir virusų susirgti bet kokia liga labai lengva. Šiuo atveju labiau plinta ne pati liga, o panika, kuria puikiai naudojasi tiek farmacininkai, tiek valdžios atstovai.

Mano nuomone, panika – būdas valdyti žmones. Panika bus didesnė liga nei koronavirusas. Tad ar verta? Gyvenkime ir džiaukimės dabar. Saugokime save ir savo šeimas, vaikus. Mėgaukimės akimirkomis, negalvokime, kas bus, jeigu bus“, – pozityviai dėstė D.Virbilaitė.

Specialisto komentaras

Nors Lietuvoje dėl koronaviruso trečiadienį buvo paskelbta ekstremali situacija, specialistai ramina, kad panikuoti dėl koronaviruso kol kas nėra pagrindo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad jeigu per pastarąsias dvi savaites nebuvote Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, nėra jokio pagrindo įtarti sau koronaviruso ir skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Klinikiniai koronaviruso simptomai yra panašūs į gripo. Taip pat žmogus turėtų karščiuoti. Kad būtų galima įtarti koronavirusą, turėtų būti ir epidemiologiniai požymiai, tai yra žmogus turėtų pastarąsias kelias savaites būti lankęsis koronaviruso paveiktuose regionuose.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iki šiol iš viso Lietuvoje atlikti 59 tyrimai dėl įtariamo koronaviruso. Dar dviejų tyrimų rezultatų laukiama. Iki šiol nė vienas įtarimas nepasitvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.