Mirė žinomas tapytojas Romualdas Petrauskas: vyrui buvo 63-eji

Anapilin iškeliavo panevėžiečiams gerai žinomas menininkas, kūrėjas, tapytojas Romualdas Petrauskas.

vėlinės kapinės žvakės<br>T.Bauro nuotr.
vėlinės kapinės žvakės<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Apr 24, 2021, 9:20 PM, atnaujinta Apr 24, 2021, 9:22 PM

Panevėžyje gimęs 63 metų tapytojas R.Petrauskas mylėjo savo miestą ir kūrė jame.

Nors daugelis žino, kad R.Petrauskas yra tapytojas, bet jis buvo įgijęs ir laikrodininko-graverio specialybę.

Tapytojas R.Petrauskas – panevėžietis. Nuo 1982 metų dalyvavo parodose Lietuvoje ir užsienyje, yra surengęs personalinių.

R.Petrauskas pelnęs tarptautinius apdovanojimus Antrojoje pasaulinėje miniatiūrų parodoje Tasmanijoje, tarptautinėse miniatiūrų parodose Floridoje, Milburne, parodoje „Seaside“ (JAV). 2007 m. Panevėžio dailės dienose nominuotas „Populiariausiu dailininku“.

Labiau mėgstantis kurti, o ne kalbėti ir labai taupiai vartojantys žodžius, R.Petrauskas buvo įsitikinęs, kad jo darbai kiekvienam žiūrovui atrodys kitaip, priklausomai kaip jis suvokia meną.

„Tiesiog reikia jausti pasaulį. Tiems kuriems neaišku – neišaiškinsi. Juk neįmanoma išaiškinti paukščio čiulbesio. Tapytojas žiūri ne į mados bangas, o gyvena kaip ungurys dugne, gilumoje. Po akmenuku sėdi ir stebi save“, – sakė po vienos išskirtinės parodos atidarymo Panevėžio dailės galerijoje R.Petrauskas.

Skaudžiai artimo draugo netektį pergyvenantis skulptorius Algirdas Varžinskas sako, kad Panevėžys neteko ne tik tapybos meistro, bet ir intelektualo.

„Man sunku kalbėti. Esu liūdesyje. Panevėžys neteko savo srities meistro, kuris buvo ne tik įdomus žmogus, bet ir turėjo savo gyvenimo filosofiją. Jo darbai kalbėjo už jį, o juose slypėjo daugiareikšmiai simboliai, kuriuos suprasdavo ne visi. Reikėjo pajusti jo paveikslų skonį ir užčiuopti etninius simbolius. Jo paveikslai turėjo daug sluoksnių, o pats jis buvo tikras žmogus“, – dalijosi gerosiomis mintimis apie išėjusį draugą A. Varžinskas.

Fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius buvo konkretus.

„Liūdna žinia atkeliavo iš Panevėžio – nebėra miesto spalvos ir tikro žmogaus. Mirė visų mūsų geras draugas, puikus tapytojas, buvęs mano kaimynas, Panevėžio miesto spalva – R.Petrauskas. Dar viena šviesa užgeso meno pasaulyje. Jo sūnus Nojus yra taip pat tapytojas, iš tėvo perėmęs nemažai meno paslapčių. Liūdna ir labai gaila, kad mirtis juodu potėpiu taip viską baigė. Ilsėkis ramybėje, Romualdai“, – kalbėjo A.Aleksandravičius.

R.Petrauskas bus pašarvotas „Grauduvos“ laidotuvių rūmų Didžiojoje salėje, balandžio 26 dieną. Lankymas nuo 12 val. iki 17 val. Karstas išnešamas 17 val.

Šv. Mišios už R. Petrauską aukojamos balandžio 26 d. 8 val. Panevėžio Petro ir Povilo bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.