Prisidengdami parama Ukrainai internetiniai sukčiai apgavo I. Stasiulytę: situaciją pakomentavo ir policijos atstovas

Komikas bei tinklaraštininkas Olegas Šurajevas savo feisbuko paskyroje pasidalijo sukčiavimo atveju, kuomet internetinė parduotuvė, prisidengdama Ukrainoje vykstančiu karu, pardavinėja elektronikos priemones bei teigia, jog visos lėšos bus skiriamos šios šalies paramos fondams. Deja, pasirodo, jog žinomų Lietuvos žmonių, tokių kaip aktorė Ineta Stasiulytė bei verslininkas Karolis Sankauskas, socialiniuose tinkluose reklamuota graži iniciatyva – apgaulė. 

 Ineta Stasiulytė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Ineta Stasiulytė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Ineta Stasiulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Ineta Stasiulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Ineta Stasiulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Ineta Stasiulytė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 6:53 PM, atnaujinta Apr 3, 2023, 9:30 PM

Kaip teigia O.Šurajevas, į apgaulę pateko jo kolega, įsigijęs prekių už daugiau nei 200 eurų.

„Mini žurnalistinis tyrimas, kurį atliko mūsų fondo kolega. Trumpai – kaip sukčiai išnaudoja Ukrainą. Aš dar nepuolu nieko kaltinti, bet tik biškį. Paskutines pora dienų žmonės dalijosi smarteshop.lt, kad ten nuolaidos viską ir dar Ukrainai skirs pinigus: VISAS PELNAS!!! Influenceriai reklamuoja, visa kita, ir štai bam. Kolega nusipirko dalykus už 219,99 eurų.

Na, žmogus, jei pamato ką su Ukraina, – reaguoja, žmogus geras. Ir viskas – instagramo puslapio nebeliko, internetinio puslapio nebeliko, visi skelbiu.lt skelbimai ištrinti. Turim Inetą Stasiulytę, Karolį Senkauską – kuriuos, matyt, apgavo ar ką, bet žmonės reklamavo šitą nesąmonę, reikėtų dar jų komentaro ir minimalios atsakomybės. Moralas nežinau, ar čia gali būti tik raktiniai žodžiai: Ukraina, pirk, pelnas, skiriam. Būkite atsargus, tikrinkite įmones, nebūkite durneliai“, – savo feisbuko paskyroje rašė prie paramos Ukrainai aktyviai prisidedantis Olegas.

Naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su K.Senkausku. Verslininkas apgailestavo išsamiau nepasidomėjęs minėtos įmonės veikla, o visiems nukentėjusiems bei praradusiems pinigus pasiūlė teisinę pagalbą.

„Į mane kreipėsi per socialinius tinklus paskyros smarteshop.lt valdytojai. Prisistatė, jog norėtų bendradarbiauti – pelną pervestų į mano valdomą fondą. Kadangi lėšų surenkamumas yra kritiškai menkas, dėl žmonių pasyvumo ir man pačiam tenka didinti savo asmenines lėšas, kad paramos teikimas nenutrūktų. Atostogų metu Japonijoje sutikau su iš pažiūros logišku pasiūlymu – parems, bus galimybė daugiau pagelbėti ukrainiečiams.

Paprašė, kad dar video padaryčiau, bet nesutikau, nes nesu influenceris ir tokių dalykų nedarau, tik pareportinsiu jų keliamą žinutę. Taip, galėjau padaryti išsamesnę analizę apie juos, patikrinti juridinį vienetą ir panašiai, bet jie teigė „esame jauni ir ambicingi“, todėl tai papirko ir pasakiau jiems taip. Deja, kaip išaiškėjo vėliau – tai buvo apgaulė. Iš savo pusės, suprasdamas kokia žala yra padaryta, nukentėjusiems siūlau kreiptis į atitinkamas institucijas, o iš savo pusės galėsiu padėti teisinėmis paslaugomis (mano advokato) ir liudijimais. Šlykštu, kuomet jautriais dalykais prisidengę sukčiai atlieka tokius veiksmus“, – sakė K.Sankauskas.

Nors su I.Stasiulyte susisiekti nepavyko, tačiau savo komentarą ji pateikė portalui žmonės.lt. Ji taip pat teigė neįtarusi, jog tai yra apgaule. 

„Kiek domėjausi, atrodė, kad viskas tvarkoje. Kalbėjausi su jais, visko klausinėjau, atrodė viskas gerai. Profai...“, – sakė ji.

Situaciją, kaip internetiniai sukčiai apgaudinėja prie paramos Ukrainai norinčius prisidėti žmones, pakomentavo ir Lietuvos policijos komunikacijos vadovas Ramūnas Matonis. 

„Daug kas renka paramą Ukrainai, tad dabar išties sunku patikrinti, ar aukoti pinigai tikrai nukeliauja pagal paskirtį. Tikriausiai tai yra labiau pasitikėjimo klausimas. Patikimiausias ir geriausias būdas, norint prisidėti, tai aukoti per tas įmones ar organizacijas, kurios jau daug mėnesių remia Ukrainą sąžiningai ir yra patikimos.

Atsirandančios, ką tik įsikūrusios ir aktyviai besireklamuojančios įmonės paprastai būna prisidengę sukčiautojai. Jie pasinaudoja ypatinga situacija ir juos apmulkina“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Lietuvos policijos komunikacijos vadovas.

Anot jo, nukentėjus reikėtų kreiptis į policiją ir, turint užtektinai įrodymų, gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.