Po V. Siegel ašarų dėl vaiko pagrobimo – Vaiko teisių tarnybos atsakas: kaip viskas vyksta?

„Shop by Siegel“ įkūrėja Viktorija Siegel (28 m.) – ašarose. Instagramo istorijose žinoma moteris pratrūko: verslininkas Laurynas Suodaitis (33 m.) pasimatė su metukų sūnumi Laurynu, tačiau jo negrąžino tinkamu laiku į gyvenamąją vietą. Pats L.Suodaitis tikino – tai pareiškimai ne apie sūnų, o apie įžeistą V.Siegel. Ką apie tai mano Vaiko teisių tarnyba?

 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br> Instagramų istorijų stopkadras.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br> Instagramų istorijų stopkadras.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>kiti
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>kiti
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>R. Danisevičius nuotr.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.<br>R. Danisevičius nuotr.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.
 Laurynas Suodaitis ir Viktorija Siegel.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-11-09 15:57, atnaujinta 2023-11-09 15:59

Nuo balandžio pradžios užsikūrusi istorija tęsiasi. Pabaigos, regis, nėra. Vis dar oficialūs sutuoktiniai beria vienas kitam kaltinimus, o, svarbiausia, nepasidalija sūnaus.

Trečiadienio vakarą V.Siegel kreipėsi į sekėjus, o vėliau – ir į policiją. Tam tikru metu sūnų į namus grąžinti turėjęs L.Suodaitis nusprendė su juo prasitęsti atostogas. 

Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad kiekvieno vaiko gyvenime yra reikalingi abu tėvai – tiek gyvenantys drauge, tiek skyriumi.

„Norint, kad vaikas augtų saugus, jaustųsi mylimas ir laimingas, o tėvams pavyktų su vaiku sukurti artimą ir tvirtą ryšį, svarbu tiek mamai, tiek tėčiui nuolatos būti arti vaiko – bendrauti, palaikyti, domėtis jo kasdienybe, stengtis atliepti jo poreikius“, – kalbėjo L.Baranauskienė.

Anot jos, Vaiko teisių gynėjų darbo praktika rodo, jog gana dažnais atvejais, kai tėvai dėl kažko nesutaria, konfliktuoja, arba ruošiasi skyryboms, iškyla papildomų nesutarimų ir dėl vaikų.

„Dažniausiai besiskiriančios poros nesutaria dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, vaiko išlaikymo dydžio klausimų bei bendravimo su vaiku tvarkos. Padedant vaiko teisų gynėjams arba nukreipiant tėvus pagalbos į mediatorių, psichologą ir pan., didžiąją dalį tokių nesutarimų pavyksta išspręsti taikiai. Tačiau sudėtingiausi atvejai, kai besiskirianti pora vienas kitą kaltina netinkamu elgesiu su vaiku arba kai vaiku manipuliuojama, vaikas pasitelkiamas skaudinti vienam kitą – tad dažnai prasidėjus teisminiams ginčams, įveikti sunkumus prireikia daugiau laiko“, – sakė Lina.

Pasak Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, atvejai, kai yra ribojamas vieno iš tėvų bendravimas su vaiku, nuslepiama svarbi informacija, ar vaikas negrąžinamas po susitikimo tam tėvui, su kuriuo nustatyta jo gyvenamoji vieta, gali būti laikomi vaiko teisių pažeidimais.

„Tačiau reikėtų paminėti, kad kiekviena šeimos situacija yra individuali, todėl vaiko teisių gynėjams kiekvienu atveju yra labai svarbu įvertinti visas aplinkybes, siekiant išsiaiškinti, kaip yra užtikrinami vaiko interesai. Tad vaiko teisių gynėjai, gavę vieno iš tėvų pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, visuomet vyksta į šeimą, kurioje yra vaikas ir vertina, kas juo rūpinasi, ar aplinka, kurioje jis yra, atitinka jo poreikius, ar yra užtikrintas jo saugumas.

Vaiko teisių gynėjai, prioritetą teikdami vaiko interesų užtikrinimui, primena tėvams, jog visai atvejais labai svarbu abiem elgtis geranoriškai ir tarpusavyje komunikuoti, sudarant sąlygas kitam iš tėvų žinoti apie tikslią vaiko buvimo vietą bei galimybę bendrauti ir matytis su vaiku, bent jau išnaudojant technologines galimybes – telefoniniais pokalbiais, vaizdo skambučiais, susirašinėjant“, – sakė ji.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad jų reagavimo tikslas yra būtinybė įvertinti vaiko saugumą ir jo gerovę, o tais atvejais, kai tėvams iškyla sunkumų ir nesutarimų dėl galimai nesilaikomos teismo priimtos bendravimo su vaiku tvarkos, jie turi galimybę kreiptis pagalbos į antstolius.

„Vaiko teisių gynėjai primena tėvams, jog skiriasi pora, bet ne tėvai, tad rūpindamiesi savo vaikų gerove, jie turėtų rasti būdų, kaip skiriantis ar po skyrybų bendradarbiauti naujuose vaidmenyse: kartu priimti sprendimus dėl savo vaikų poreikių užtikrinimo, susitarti, kaip toliau juos auginti ir auklėti, kaip užtikrinti jiems finansinį saugumą, pasirūpinti jų ugdymo ir sveikatos priežiūros klausimais bei ieškoti kompromisų, mokytis pagarbiai valdyti ir taikiai spręsti iškilusius nesutarimus“, – pasakojo L.Baranauskienė.

Ji įsitikinusi, kad visais atvejais, tėvams priimant su vaikais susijusius sprendimus, itin svarbus yra tėvų nuomonių suderinamumas, vaiko nuomonės išklausymas, gebėjimas patiems rasti geriausius vaiko interesus atitinkantį sprendimą.

„Siekiant rasti būdų bendravimo su vaikais klausimus išspręsti taikiai, galima pasitelkti ir vaiko teisių gynėjus, kurie pasirengę patarti, nukreipti gauti reikalingas paslaugas, rekomenduoti mediatorius, terapiją ir padėti išsaugoti darnius santykius bei pagarbą visiems šeimos nariams“, – patarė Lina.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.