Laurynas Suodaitis prabilo apie užklupusią klastingą ligą: „Anksti pastebėjome“

„Supratau, kad tokiose situacijose labai svarbu saugoti savo sveikatą. Noriu, kad sveikame kūne būtų sveika ir siela...“ – prisipažino verslininkas Laurynas Suodaitis (33 m.), kuriam pastarieji metai pažėrė daugybę išbandymų. Areštinė, įvairūs kaltinimai, turto klausimai, metukų sūnaus Lauryno globa – viešos skyrybos su „Shop by Siegel“ įkūrėja Viktorija Siegel (29 m.) priminė gerai surežisuotą filmą.

Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Suodaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Laurynas Suodaitis ir „P9 Klinikos“ vadovė Violeta Semenovič.
 Laurynas Suodaitis ir „P9 Klinikos“ vadovė Violeta Semenovič.
„P9 Klinikoje“ dirbanti gydytoja Aistė Minderytė.
„P9 Klinikoje“ dirbanti gydytoja Aistė Minderytė.
Laurynas Suodaitis.
Laurynas Suodaitis.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 10:00 AM, atnaujinta Nov 28, 2023, 11:02 AM

Jau kurį laiką L.Suodaitis sielos ramybę atranda sportuodamas. Į sporto salę vyras stengiasi žingsniuoti tris kartus per savaitę. Be to, vyras pastaruoju metu pamėgo ilgus pasivaikščiojimus, pavyzdžiui, kartą per savaitę stengiasi nueiti apie 15 tūkstančių žingsnių.

Per pusmetį Laurynas atsikratė apie 15 kilogramų. Šiuo metu jis sveria 82 kilogramus ir sako besijaučiantis puikiai.

„Sportas, mityba. Reikia galvoti, ką valgai ir daug judėti. Emocinis fonas labai atsiliepia fizinei būklei. Kai judi, kažką darai, tos mintys gerėja ir kūnas tvirtėja.

Žinoma, yra noras gražiai atrodyti. Vienu momentu buvau pasiekęs rimtą antsvorį“, – naujienų portalui lrytas.lt prasitarė L.Suodaitis.

Verslininkas pastaruoju metu valgo mažesnėmis porcijomis. Stengiasi mažiau valgyti miltinius patiekalus, vartoti mažiau cukraus.

„Tačiau kai smegenims labai reikia endorfinų, tikrai kažko truputį paragauju. Pavyzdžiui, šokolado“, – šypsojosi Laurynas.

Nors jis pamėgo protarpinį badavimą, verslininkas prisipažįsta, kad leidžia sau labai retai suvalgyti ir... picą.

„Kai būna tos valandos, kai negali valgyti, tai šiek tiek būna ir tokių valandų, kai kažko paragauju. Valgau viską, tik tiek, kad tai stengiuosi tai daryti saikingai. Jeigu norisi picos skonio, juk nebūtina ją pačią didžiausią užsisakyti“, – svarstė Laurynas.

Savo sveikatą jis patiki Vilniuje, Užupyje, įsikūrusiai „P9 Klinikai“. Jis iš tų, kurie ankstyvą rudenį visuomet stengiasi pilnai pasitikrinti visą sveikatą.

„Rekomenduoju tai daryti visiems, ypač, kai žmogui yra virš 30 metų, tuomet atsiranda įvairių patologijų tikimybė“, – kalbėjo L.Suodaitis.

Sportuodamas jis nepamiršta pasitikrinti vitaminų koncentracijos kraujyje, atlikti širdies elektrokardiogramą.

„Daug ką išprakaituoju, tad labai svarbu, kokius papildus reikia vartoti. Taip pat nepamirštu atlikti ir hormonų tyrimų, skirtų vyrams. Tai – profilaktiniai ir kiekvienam žmogui svarbūs tyrimai“, – įsitikinęs vyras.

„P9 Klinikoje“ Laurynas lankosi mažiausiai kartą per mėnesį. Čia jis atlieka ne tik įvairius tyrimus, bet, dažniausiai, su gydytojų rekomendacijomis, pasinaudoja vitaminų lašelinių terapija.

„Tai svarbu imuniteto stiprinimui, vėliau tikrai pajaučiu turintis daugiau energijos“, – sakė jis.

Nors pastarasis pusmetis jam buvo sunkus, tačiau Laurynas džiaugiasi, kad su didelėmis sveikatos bėdomis nesusidūrė. Jis įsitikinęs, kad prie viso to prisidėjo sveikesnis gyvenimo būdas ir savo organizmo įsiklausymas.

Tiesa, praėjusią vasarą Laurynas susirgo klastinga liga. „P9 Klinikoje“ jam buvo diagnozuota Laimo liga.

„Pamačiau įsisiurbusią erkę. Esu „P9 Klinikoje“ pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito, tačiau, nepaisant to, iškart nuvažiavau į šią kliniką, kur po erkės įsisiurbimo atidžiai mane stebėjo. Džiaugiuosi, kad šią ligą anksti sugebėjome „pagauti“, man darė daug tyrimų.

Nuo Laimo ligos žmonės dažniausiai neišgyja savaime. Vėliau atsiranda pasekmės sąnariams, raumenims. Tad gydymas būtinas“, – kalbėjo Laurynas.

Klastinga liga išgydoma

Nors erkių sezonas skelbiamas pavasarį, susirgimų erkių platinamomis ligomis pasitaiko ir žiemos periodu. Metus „P9 Klinikoje“ dirbanti gydytoja Aistė Minderytė teigė, kad, dažniausiai, praėjus 1-4 savaitėms po Laimo ligos sukėlėjus pernešančios erkės įsisiurbimo, žmogaus organizme kyla uždegiminė reakcija – atsiranda specifinis bėrimas, kitaip vadinamas migruojančia eritema.

„Toks bėrimas dažniausiai stebimas erkės įsisiurbimo vietoje, tačiau taip nutinka ne visada – kartais tokio bėrimo gali ir nebūti. Todėl esant įtarimui, maždaug po mėnesio, gali būti atliekami Laimo ligos serologiniai tyrimai. Anksčiau jų atlikti nėra prasmės, nes tam, kad galėtume patvirtinti ligą, turi įvykti imuninis asakas“, – pasakojo A.Minderytė.

Pirmiausia, pastebėjus bėrimą erkės įkandimo vietoje, būtina pasirodyti gydytojui, kuris pacientui paskirs tuo metu tinkamiausią gydymą.

„Jei jis įvertins, kad tai tikrai gali būti Laimo liga, paskirs gydymą antibiotikais“, – kalbėjo gydytoja.

Nutinka ir taip, kad Laimo liga sergama ištisus mėnesius. Ar uždelsta diagnozė gali pasunkinti gydymą?

„Pirmiausia, vis tiek, gydymas pradedamas nuo antibiotikų kurso. Tokiais atvejais, net ir po gydymo, tam tikra simptomatika, pavyzdžiui, sąnarių skausmas, gali ir išlikti. Uždelstos ligos simptomai dažniausiai yra nespecifiniai, tokie kaip raumenų, sąnarių skausmai, todėl tokią ligą diagnozuoti yra sunkiau. Retesniais atvejais pasitaiko ir pavojingesnės būklės – širdies ar nervų sistemos sutrikimai, pavyzdžiui neuroboreliozė, pasireiškianti veido paralyžiumi ir neuropatija“, – sakė gydytoja.

Žiemos sezonu –​ vitaminai

Artėjant žiemai, gydytoja pataria atkreipti dėmesį, jog saulės Lietuvoje mažai. Tad neretai žmonėms trūksta vitamino D.

„Pirmiausia, rekomenduočiau atlikti vitamino D tyrimą. Jo stoka neretai būna tiek silpnesnio imuniteto, tiek prastesnės nuotaikos priežastis, o ypač tamsiuoju metų laiku“, – kalbėjo gydytoja.

Šaltuoju sezonu baiminamasi peršalimų, tad užklupus slogai ar kosuliui, patartina vartoti didesnį vitamino C kiekį, cinką, nepamiršti jau minėto vitamino D, Omega-3 riebiųjų rūgščių.

„Nors ir nuskambės banaliai, tačiau vien tik vitaminai puikaus imuniteto užtikrinti negali. Labai svarbu yra pailsėti, išsimiegoti, reguliariai mankštintis ir subalansuotai maitintis“, – patarė A.Minderytė.

Kai už lango – tamsa, dažnai norima pasiduoti slogiai nuotaikai. Darbai, patiriamas stresas, prasta emocinė būsena – su tuo susiduria daugybė žmonių, tačiau ignoruoja organizmo siunčiamus ženklus.

„Tokių pacientų absoliuti dauguma. Šiuolaikinis žmogus vis lekia, skuba, galvoja, kad viskas turėjo būti padaryta jau vakar. Dažniausiai tokie žmonės sustoja tik tada, kai labai prastai jaučiasi. Į kliniką ateina pacientai, kurie dėl nuovargio, nugaros ar galvos skausmų nebegali pakilti net iš lovos.

Taip pat būna, kad peršalę žmonės nekreipia dėmesio į paprastuosius simptomus, mano, kad sloga greitai praeis. Vėliau išsivysto komplikacijos. Tokiems žmonėms rekomenduoju neignoruoti organizmo siunčiamų signalų, o jaučiant lėtinį nuovargį, rekomenduoju atliki bendruosius kraujo tyrimus, taip pat išsitirti dėl anemijos, folio rūgšties trūkumo. Taip pat rekomenduočiau papildomai atlikti skydliaukės tyrimus. Žinoma, tai labai individualu, būtina apžiūrėti pacientą ir skirti reikiamą gydymą“, – pasakojo gydytoja.

Sportuojant – didelis dėmesys sveikatai

Dauguma sportuojančių žmonių mano, kad vien tik sportas – sveikata. Tačiau aktyviems pacientams gydytoja pataria dar atidžiau stebėti savo organizmą.

„Tokiems žmonėms, kurie sportuoja ir mano, kad yra visiškai sveiki, vis tiek būtina pasidaryti bent jau bendruosius tyrimus, pasitikrini inkstų, kepenų funkcijos rodiklius, skydliaukės būklę. Pažiūrėti, ar viskas gerai su gliukoze, elektrolitais.

Sportuodami mes gausiau prakaituojame, daug elektrolitų netenkame. Jei žmogus aktyviai sportuoja, bet nesubalansuotai maitinasi arba laikosi griežtesnės dietos, būtina pažiūrėti bendro baltymo kiekį. Jis svarbus ne tik raumeninei masei, bet ir imunitetui“, – kalbėjo ji.

Papildomai, be atliktų tyrimų, vartojami įvairūs papildai ir vitaminai gali pridaryti net ir žalos.

„Sportuojantys žmonės vartoja įvairius papildus, ne visada iki galo perskaito jų sudėtis. Būna, kad tie vitaminai susidubliuoja ir kyla rizika perdozavus gauti atvirkščią efektą.

Dažnai taip nutinka ir su grožio papildais. Pavyzdžiui, cinkas. Jį perdozavus ar vartojant netinkamai, gali išsivystyti kitų mikroelementų stokos. Tad visada, pirmiausia, geriau pasitikrinti, o tik tada vartoti, ko trūksta“, – kalbėjo gydytoja A.Minderytė.

Greitam atsistatymui – vitaminų terapija

Pastaruoju metu sparčiai išpopuliarėjo intraveninės terapijos arba kitaip – vitaminų lašelinės. „P9 Klinikoje“ siūlomos infuzijos odos grožiui, sportui, kepenų valymui, energijai.

„Naudingiausia, kai tokios lašelinės parenkamos tikslingai pagal nusiskundimus, tyrimų rezultatus. Po jų didžiausią poveikį jaučia pacientai, besiskundžiantys nuovargiu, stresu. Kombinuojant vitaminų lašelines ir tam tikrus medikamentus, galima greičiau pasveikti nuo peršalimo, gripo, koronaviruso. Egzistuoja „kokteiliai“ esant nugaros skausmams, migrenai.

Tarp sergančiųjų diabetu, labai populiari pas mus esanti alfa-lipoinė rūgšties infuzija, kuri padeda sumažinti diabetinės neuropatijos sukeliamus simptomus“, – teigė gydytoja A.Minderytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.