Kristina Ivanova prasitarė apie savo sveikatą ir ko jai trūksta: „Tai sužinojau tik po kurio laiko“

Atlikėjai, grožio studijos „Kristina“ įkūrėjai Kristinai Ivanovai (36 m.) prieššventinis metas – įtemptas, kai darbai, regis, vienas kitą veja. Tačiau šiuo nelengvu periodu moteris nepamiršta ne tik įvairiausių veiklų, bet ir rūpintis savo sveikata – juk tai svarbiausia.

Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Klinikos vadovė Violeta Semenovič.
Klinikos vadovė Violeta Semenovič.
Klinikos vadovė Violeta Semenovič.
Klinikos vadovė Violeta Semenovič.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„P9 Klinikos“ vidaus ligų gydytoja Augustė Urbutė.
„P9 Klinikos“ vidaus ligų gydytoja Augustė Urbutė.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Ivanova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 10:00 AM, atnaujinta Dec 27, 2023, 10:01 AM

Tradiciškai, ji nepamiršta profilaktinės sveikatos patikros, o maždaug keturis kartus per metus atlieka vitaminų ir mikroelementų kraujo tyrimą.

„Dažniausiai tų mikroelementų mūsų organizme trūksta. Dabar tas tempas tikrai visiems labai aktyvus, o pasirūpinti sveikata, atrodytų, neturime laiko.

Tačiau, pirmiausia, laiko skirti turime būtent savo sveikatai“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo K.Ivanova.

Nenumojo ranka į simptomus

Stebėdama save, ji žino, kad įprastai jos organizme trūksta geležies ir serotonino. Savo sveikatą ji patiki Vilniuje, Užupyje, įsikūrusiai „P9 Klinikai“. Būtent čia Kristina atrado būdą, kaip organizmas gali geležį pasisavinti greičiau ir efektyviau.

„Anksčiau vartodavau geriamą geležį, tačiau kraujo tyrimai nerodydavo normos. Pasirodo, geriamos geležies mano organizmas neįsisavina, tad šis būdas netinka. Tad man reikalinga leidžiama geležis. Per kelis tokius gydomuosius vizitus, geležis buvo atstatyta iki visiškos normos, ir dabar nėra tokių drąstiškų nuopolių. Tai tokie niuansai, kuriuos sužinojau tik po kurio laiko, su profesionalių gydytojų konsultacijos pagalba“, – pasakojo Kristina.

Kad jos organizme trūksta geležies, Kristinai išdavė plaukų ir nagų būklė.

„Pavyzdžiui, grožio salone atliekamas gelinis lakavimas. Ir jei tas lakas pradeda nelaikyti, nors anksčiau būdavo viskas gerai, tai, ir mūsų meistrai tą žino, visada klientams sakome, kad reikia pasitikrinti geležį ar kitus vitaminus. Faktas tai, kad visų vitaminų ir mikroelementų norma ar stoka, atsispindi išorėje“, – svarstė K.Ivanova.

Kristina yra ilgametė „P9 Klinikos“ pacientė. Ji pasitiki ne tik klinikos vadove Violeta Semenovič, bet ir visa profesionalia gydytojų komanda.

„Visada ten yra jauku, jaučiamas malonus aptarnavimas, tačiau, svarbiausia, visada įsigilinama į pačią problemą. Nėra žiūrima paviršutiniškai, parenkamas geriausias variantas. Tai labai svarbu – dėl to ir jaučiu pasitikėjimą. Esu įsitikinusi, kad koks vadovas – toks ir personalas. O Violeta yra puiki vadovė, kuri aplink save subūrė puikius žmones“, – šypsojosi Kristina.

Imasi liaudiškų būdų

Šaltuoju metų laiku daugumą vargina gripas, COVID-19 ir įvairios peršalimo ligos. Daug laiko praleidžianti su žmonėmis, Kristina – nėra išimtis.

„Taip, neaplenkė tos ligos ir manęs. Ir dabar esu su mikro slogele. Vartoju atitinkamą vitamino C dozę. Be to, greitesnį sveikimą paskatina infuzijos, kitaip vadinamos vitaminų lašelinėmis. Žinoma, jos paskiriamos tik su gydytojo konsultacija, jei tik organizme trūksta kokių nors mikroelementų“, – kalbėjo K.Ivanova.

Pajutusi ligos simptomus, Kristina nepuola iškart aklai vartoti vaistų. Jei pasijunta prastai, pirmiausia, ji atlieka bendrą kraujo tyrimą, kad išsiaiškintų ligos priežastį.

„Tų ligų juk yra įvairiausių, tad svarbu sužinoti, kas yra. Na, o jei nespėju, imuosi liaudiško gydymo: geriu daug arbatų. Namuose turiu pati savo rankomis prisirinkusi labai daug gydomųjų žolelių. Tokios arbatos mano namuose yra, kaip aš juokiuosi, visiems gyvenimo atvejams: ir nuo nemigos, ir nuo skrandžio skausmo, ir nuo peršalimų. Tai senovinis metodas, bet jis veiksmingas. Žinoma, tik tikrai reikia suprasti žoleles, kaip jas maišyti ir kaip vartoti, kitaip galima ir net prisidaryti žalos“, – kalbėjo ji.

Dar prieš kelis metus COVID-19 į Lietuvą atėjo su trenksmu: dėl pandemijos stojo verslai, o prie viso to prisidėjo didelė baimė susirgti. Kristinos taip pat neaplenkė koronavirusas, tačiau į tai moteris žiūrėjo be panikos.

„Buvo sukelta masinė panika. Ir tuomet žiūrėjau normaliai, ir dabar lygiai taip pat. Manau, kad gyvenime yra ir baisesnių ligų, pavyzdžiui, visos onkologinės ligos. Apskritai, turėtume globaliai pažiūrėti į save ir savo sveikatą. Egzistuoja daugybė ligų. Reikia kuo mažiau patirti streso, įtampos – neišsprendžiamų problemų nėra. Į viską reikia žiūrėti pozityviai, ypač šiuo laikotarpiu. Nuo streso silpsta ir imunitetas, ir atsiranda įvairiausios ligos“, – svarstė atlikėja ir verslininkė.

Pajutus peršalimo simptomus – įjungti stabdį

„P9 Klinikos“ vidaus ligų gydytoja Augustė Urbutė pastebėjo, kad pastarąjį mėnesį padaugėjo pacientų, sergančių peršalimo ligomis, gripu ir COVID-19. Ji pabrėžė, kad, pirmiausia, reikėtų stebėti save, o pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, derėtų vengti didesnių kontaktų, kad išvengti ligos plitimo.

„Jeigu jaučiamas čiaudulys, sloga, gerklės skausmas, tačiau negalime išvengti kontakto su žmonėmis, rekomenduojama, kaip ir pandemijos metu, naudoti medicininę kaukę, plauti rankas, vėdinti patalpas.

Kitas reikšmingas dalykas, stabdantis sirgimą, tai – skiepai, kurie galimi nuo gripo, virusinių ligų, kaip, pavyzdžiui, nuo COVID-19“, – kalbėjo gydytoja.

Dažniausiai į peršalimo simptomus numojama ranka ir toliau gyvenamas įprastas gyvenimas. Tačiau poilsis, anot gydytojos, geriausias būdas sveikti.

„Susirgus, vertėtų pradėti laikytis tausojančio režimo: kiek įmanoma, vengti streso, darbinės aplinkos. Daugiau ilsėtis, vartoti skysčių, išsimiegoti, pabūti gryname ore. Nereikėtų versti savo organizmo gyventi darbiniu režimu. Kai susergama, organizmas visas pajėgas turi skirti kovai su virusais, tad poilsis tam tikrai labai reikalingas“, – kalbėjo „P9 Klinikos“ vidaus ligų gydytoja.

Tam, kad užkirsti kelią įvairiems virusams ir ligoms, pasak gydytojos, būtina savimi rūpintis dar prieš šaltąjį sezoną. Pirmiausia, pradėti nuo paprasčiausių priemonių: stengtis laikytis miego režimo, nepamiršti sveikos ir subalansuotos mitybos, išsitirti, ar nėra organizme kokių nors vitaminų trūkumo.

„Vitaminai žiemos metu labai reikalingi. Pavyzdžiui, vitaminas D, kurio šaltuoju metų laiku, kai nėra Lietuvoje saulės, įprastai trūksta“, – sakė A.Urbutė.

Pastaruoju metu sparčiai išpopuliarėjo intraveninės terapijos arba kitaip – vitaminų lašelinės. Anot „P9 Klinikos“ gydytojos, labai svarbu sureaguoti pačioje ligos pradžioje, kai dar tik virusai dauginasi. Tokiu atveju, lašelinių pagalba, galima tikėtis ne tokios audringos ligos eigos ir greitesnio pasveikimo.

„Reikalingi vitaminai, kiti medikamentai, skysčiai“, – akcentavo A.Urbutė.

Geležis – vienas svarbiausių mikroelementų

Gydytoja pastebėjo, kad geležies trūksta dažnam žmogui. Ir tai įspėja keli požymiai.

„Dažniausiai atsiranda nuovargis, dusulys didesnio fizinio krūvio metu, mieguistumas, jėgų stoka, plaukų slinkimas, pabalusi oda, lūžinėjantys nagai, pabalę akių junginės. Taip pat, žmogaus organizmui trūkstant geležies, gali prisidėti dažniau ir kitų virusinių ligų. Atsiranda bendra blogėjanti savijauta. Tai tokie labai nespecifiniai požymiai, kurie tik visoje visumoje sudaro mažakraujystės vaizdą“, – kalbėjo A.Urbutė.

Atlikėja K.Ivanova buvo užsiminusi, kad jos organizmas nepasisavina geriamos geležies. Pasak gydytojos, tokių žmonių yra nemažai.

„Yra tokių žmonių, kuriems neįsisavina, yra ir tokių, kurie negali vartoti dėl tam tikrų priežasčių: geležis gana smarkiai dirgina virškinamąjį traktą, žmonės patiria nemalonių simptomų, kaip, pavyzdžiui, pykinimą, vidurių užkietėjimą. Tad yra alternatyva – lašinama geležis. Tai paprastesnis būdas greitai atstatyti trūkstamus geležies rezervus“, – sakė gydytoja.

Kas nutinka, jei žmogus ilgus metus neišsiaiškina, kad jo organizme trūksta geležies?

„Pradžioje mažėja geležies atsargos, o kai jos tampa kritinės, ima mažėti hemoglobino kiekis. Tuomet vystosi tikroji mažakraujystė, kurią pamatome pasidarę bendrą kraujo tyrimą. Žmogus jaučia nuolatinį silpnumą, kritiniais atvejais žmogus gali alpti, gali įvykti ir infarktai, išsivystyti aibė kitų rimtų ligų.

Geležis – labai svarbus mikroelementas, reikalingas tam, kad mes funkcionuotume, kad organizme vyktų normalus deguonies transportavimas“, – pabrėžė „P9 Klinikos“ vidaus ligų gydytoja Augustė Urbutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.