Sovietmečiu išduotas viršyti greitį leidžiantis dokumentas – šiandien nebepasiekiama svajonė

Įrašas dokumente, kad jį turintis asmuo gali važiuoti kokiu nori greičiu ir už tai nebūti baudžiamas, tūkstančiams vairuotojų Lietuvoje atrodytų tarsi nereali svajonė. Iš tiesų tai nėra joks stebuklas: prieš tris dešimtmečius bent keli tautiečiai tokius dokumentus turėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Mar 18, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:14 PM

Žinomas lenktynininkas, tris kartus SSRS ralio čempionas ir tarptautinės klasės sporto meistras Vylius Rožukas prieš tris dešimtmečius turėjo tokį Valstybinės automobilių inspekcijos viršininko pavaduotojo V. Vaitasiaus pasirašytą dokumentą.

Dokumentas leido jam legaliai užmiestyje viršyti greitį.

„Šį dokumentą turėjau metus laiko ir panaudojau vos du kartus. Pratęsti jo galiojimo nemačiau prasmės, nes tiesiog jo neprireikė“, - prisiminęs trijų dešimčių metų senumo įvykius dabar šypsosi V. Rožukas.

„Tiesą sakant, dabar, kai yra tiek daug slaptų greičio matavimo prietaisų ir nežymėtų policijos automobilių, toks dokumentas gal ir labiau praverstų, tačiau anais laikais milicininkai matavo greitį paprastais matuokliais ir visiems žinomose vietose“, - portalui lrytas.lt aiškino pašnekovas.

Daugiau nei dešimtmetį (nuo 1976 iki 1988 metų) Sovietų Sąjungos ralio rinktinei atstovavęs V. Rožukas tuo metu gyveno Kaune, tačiau dirbo Vilniuje.

„Kasdien važinėjau automobiliu į darbą, neretai tekdavo ir viršyti greitį. Be to, dažnokai viršydavau greitį pervažiavimų iš vieno greičio ruožą į kitą ar treniruočių metu. Todėl kartą Maskvoje vieno aukšto rango pažįstamo paklausiau, ar nėra galimybės gauti kažkokį tai pateisinantį dokumentą“, - pasakoja V. Rožukas.

Atsakymas iš Maskvos, SSRS vidaus reikalų ministro netrukus pasiekė ir mūsų valdžią – leisti V. Rožukui važinėti neribojant greičio. Tačiau tik užmiestyje.

„Kadangi tais laikais dar daug teko važinėti iš Vilniaus į Maskvą, tokį pat raštą gavo ir Baltarusijos kelių milicijos vadas, iki šiol prisimenu jo pavardę – Boiko“, - juokiasi V. Rožukas.

Tačiau jis tikina į Baltarusijos valdžią dėl išimčių kelyje niekada nesikreipęs ir jokio dokumento šioje šalyje negavęs.

Tuo tarpu, iš Maskvos atsiųstas raštas Lietuvoje netrukus buvo įteisintas aukšto pareigūno parašu ir netrukus V. Rožukas gavo raštą rusų kalba apie tai, kad jam leista viršyti greitį.

„Tačiau ranką prie širdies pridėjęs galiu pasakyti: juo pasinaudojau vos du sykius. Kita vertus, mūsų, lenktynininkų, to meto milicininkai ir taip neskriausdavo“, - atviravo pašnekovas.

V. Rožukui iš visos istorijos apie šį lietuvių itin geidžiamą dokumentą į atmintį įstrigo tik sustikimas su tuo metu visoje Lietuvoje savo griežtumu garsėjusiais Prienų milicininkai.

Vienas prieniškis pareigūnas labai įdėmiai skaitė dokumentą ir niekaip negalėjo patikėti, kad toks iš viso gali būti.

„Su draugu važiavome Druskininkų link. Viršijome greitį tikrai nedaug ir netyčia – ten, kur galima važiuoti 70 km/val. važiavome apie 90 km/val.“, - pasakoja lenktynininkas.

Tačiau juos sustabdžiusį Prienų milicininką labiau nei keistas dokumentas, ko gero, suerzino tuo metu Lietuvoje neregėtas ir itin retas lenktynininko automobilis „Trumph TR7“.

„Buvo justi, kad tai, ką jis mato prieš savo akis, jį akivaizdžiai nervina. Tačiau kitaip pasielgti jis negalėjo ir mus paleido“, - juokiasi V. Rožukas.

Antrą kartą lenktynininką sustabdė ties Ukmerge, tačiau pareigūnas, pamatęs „stebuklingą“ dokumentą, jokių klausimų neuždavė ir palinkėjo gero kelio.

V. Rožukas savo turėto rašto nelinkęs sureikšminti: “Tuo metu visi SSRS ralio rinktinės nariai turėjo kokių nors kontaktų ir privilegijų keliuose: vieni žodinių, kiti – rašytinių“.

Jo teigimu, šio rašto originalas liko SSRS Vidaus reikalų ministerijoje.

Lenktynininko manymu, sovietinės Lietuvos valdžia be Maskvos pritarimo vargu ar būtų tokį leidimą išrašiusi.

„Tačiau kai gavo tokią švelnią rekomendaciją iš Maskvos, mūsiškiai nereaguoti negalėjo“, - šypsosi V. Rožukas, kuriam, gavusiam tokią dovaną, tuomet buvo vos 31-eri.

Generalinio policijos komisaro pavaduotojas Renatas Požėla portalui lrytas.lt patvirtino matęs V. Rožukui išduoto dokumento kopiją.

„Tai labai įdomus, sakyčiau, net unikalus dokumentas“, - šypsosi R. Požėla. Tiesa, jis tikino nežinojęs, kad nurodymas išduoti tokį dokumentą tuomet buvo nuleistas iš Maskvos.

Jo teigimu, nieko panašaus dabartinėje Lietuvos teisėtvarkos sistemoje negali būti.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme ir Kelių eismo taisyklėse yra numatyta, kad greitį gali viršyti išimtinai tik specialių tarnybų automobiliai, važiuojantys įjungtais mėlynais ir raudonais švyturėliais.

„Jokio rango pareigūnas negali pasirašyti dokumento, kuris leistų nesilaikyti galiojančių teisės aktų“, - tikina R. Požėla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.