Elektromobilių stotelę pasistatę Trakai ruošia dar dvi naujoves

Atvažiuoti elektromobiliu iš Vilniaus į Trakus iki šiol buvo sudėtinga, mat nebuvo tam reikalingos infrastruktūros. Dabar elektromobilių vairuotojai jau gali atvykę į šį miestą pakrauti savo transporto priemonę. 

 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
 Trakuose planuojamos dar dvi elektromobilių įkrovimo stotelės.<br> ESC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 6:22 PM, atnaujinta Sep 10, 2018, 6:27 PM

Rugpjūčio viduryje Trakuose pradėjo veikti pirmoji nemokama elektromobilių stotelė, rajono savivaldybės planuose – dar dvi. Anot specialistų, Trakai yra viena pirmųjų savivaldybių, susirūpinusi infrastruktūra elektromobiliams, tačiau naujos krovimo stotelės jiems šiemet dygsta visoje šalyje.

Elektromobilių tinklo plėtra pasiekė Trakus

Važiuojant iš Vilniaus į Trakus iki šiol pakeliui nebuvo nei vienos viešos elektromobilių krovimo stotelės. Trakų rajono savivaldybė nusprendė investuoti į gamtai draugiškus sprendimus ir savo iniciatyva rugpjūtį įrengė nemokamą elektromobilių krovimo stotelę šalia miesto turgavietės. Įkrauti elektromobilį vairuotojai jau gali mobiliąja aplikacija arba RFID raktu.

Šią vidutinio greičio įkrovos stotelę kartu su Energijos skirstymo operatoriumi (ESO) padėjo įrengti „Energijos sprendimų centras“ (ESC). Taip pat per artimiausius kelis metus Trakai galvoja ir apie greito krovimo stotelių įrengimą. 

Anot ESC atstovo Andriaus Šeršniovo, nuo šiol visi elektromobilių vairuotojai galės važiuoti į Trakus nesibaimindami, jog jiems neužteks energijos grįžti atgal į miestą. „Pastebime, kad keičiasi požiūris į tvaraus transporto plėtrą. Pirmoji įkrovimo stotelė šiame rajone jau veikia. Šiuo metu su institucijomis baigiami derinti dokumentai ir dėl antrosios stotelės, kuri bus įrengta šalia Trakų pilies, pagrindinėje parkavimo aikštelėje“, – komentavo jis. 

Trakų savivaldybė priėmė sprendimą mieste visų elektromobilių vairuotojams leisti krauti transporto priemonę nemokamai. Anot merės Editos Rudelienės, taip mieste stengiamasi skatinti tvarų mobilumą ir pritraukti daugiau turistų su elektromobiliais. Tiesa, kol kas daugiausia atvykstančiųjų – vietiniai turistai. 

Tuo tarpu užsienio piliečiai vis dar nedrįsta leistis į tolimą kelionę Lietuvoje, mat stotelių tam dar per mažai. 

ESC duomenimis, Lietuvoje yra apie 145 elektromobilių įkrovimo stotelės, iš jų 27-ios yra greito krovimo. Dar šiemet planuojama įdiegti 56 stoteles. 

Vilnius ir Trakai susijungs dviračių taku

Unikalų gamtos ir istorijos paveldo kampelį Trakus kasmet aplanko beveik milijonas turistų. Miestui susiduriant su itin dideliais automobilių srautais ir parkavimo problemomis, savivaldybė ieško išeities. Atsižvelgiant į kintančius turistų poreikius, skatinamas ekoturizmas – kelionės tiek dviračiais, tiek elektromobiliais. 

Turizmo departamento duomenimis, apie 85 proc. apsilankiusiųjų Lietuvoje atvyksta ir į Trakus. Tai sudaro beveik milijoną turistų per metus. Skatindama ekologišką turizmą Trakų rajono savivaldybė plėtoja dviračių takus mieste ir aplink jį. Regiono planuose dviračių takas, sujungsiantis sostinę su Trakais, bei speciali ekologiško transporto ir pėsčiųjų zona tarp Trakų ir Užutrakio dvaro.

„Pastebime kintančius turistų poreikius. Vis daugiau poilsiautojų nori keliauti dviračiais, praleisti laiką natūralioje gamtoje, ilsėtis ežerų apsuptyje. Taigi stengiamės, kad miesto aplinka būtų darni su gamta. Esame pasirengę priimti inovatyvius sprendimus, saugodami unikalų kultūros paveldą bei natūralią gamtinę aplinką, tad domimės technologinėmis naujovėmis“, – sakė Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė. 

Dėl itin didelių turistų srautų, ypač vasaros sezonu, pusiasalyje įsikūręs miestas susiduria su intensyvaus eismo ir automobilių parkavimo problemomis. Kaip sako E.Rudelienė, išspręsti šias problemas padės Trakų rajono savivaldybės lėšomis rengiamas Trakų miesto darnaus judumo planas.

„Gyventojams ir miesto svečiams bus siūloma keliauti dviračiais, viešuoju transportu, elektromobiliais ir traukinukais, o automobiliai bus statomi parkavimo aikštelėse, tokiu būdu skatinant sveiką aplinką ir gyvenimo būdą“, – dėsto merė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.