Paaiškino, kaip skirtingas alkoholio kiekis veikia organizmą

Nuotaiką sau pakelti vartodami alkoholinius gėrimus įpratę tautiečiai kartais pamiršta, kad net ir vieno išgerto alaus bokalo poveikis gali išlikti keletą valandų.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Rinkevičius

Jul 29, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:08 PM

Apskaičiuoti, per kiek laiko kepenys susidoros su joms skirtu darbu, įmanoma, tačiau, kaip pažymi specialistai, pati matematika labai sudėtinga, o rizika apsirikti visuomet išlieka.

Alkoholio koncentracija ir savijauta

Pasak ilgamečio Vilniaus priklausomybės ligų centro gydytojo psichiatro Algirdo Mižutavičiaus, 5 proc. stiprumo 500 ml alaus butelyje bus maždaug 25 g gryno alkoholio. Tai yra maždaug tiek, kiek ir 75 ml degtinės.

Jo poveikis priklauso ne tik nuo žmogaus svorio, sudėjimo, bet ir nuo to, kiek žmogus yra pailsėjęs.

„Alaus butelyje esančio alkoholio koncentracija išnyksta praėjus dviem trims valandoms po vartojimo. Teoriškai lyg ir būtų galima vairuoti, tačiau reakcijos sulėtėjimas išlieka ir praėjus minėtoms trims valandoms“, – pažymėjo A.Mižutavičius.

Anot pašnekovo, žmogus gali bandyti apskaičiuoti, kiek jis gali išgerti prieš vairuodamas, tačiau tai darant labai lengva apsigauti. Reikia atkreipti dėmesį ne tik į gryno alkoholio koncentraciją, bet ir į savo savijautą. Nuovargis, alkis ar ligos gali turėti didelę įtaką.

„Skaičiuoti taip formaliai ir sausai pavojinga, tačiau manoma, kad per valandą vyrai sudegina nuo 0,08 iki 0,12 promilės“, – orientacinius skaičius įvardino gydytojas.

Ar daug yra viena promilė?

Primename, kad viena promilė tai yra vienas gramas absoliutaus alkoholio, suvartotas vienam kilogramui kūno svorio. Pavyzdžiui, 70 kg sveriančiam žmogui alkoholio koncentracija kraujyje sieks vieną promilę, jei jis išgers 70 g gryno spirito. Tuo metu 100 kg sveriančiam žmogui ji bus 0,7 promilės.

Tačiau kada organizmas pasisavins į skrandį patekusį alkoholį ir kada pradės jį skaidyti, labai individualu.

A.Mižutavičius pasakojo su Vilniaus priklausomybės ligų centro kolegomis pastebėjęs tendenciją, kad daugiau alkoholio vartojančių žmonių organizmai prisitaikę jį suskaidyti greičiau.

„Visuotinai priimta, kad poveikis organizmui juntamas, kai alkoholio kiekis kraujyje pasiekia 0,3 promilės. Tuo metu jau gali pasireikšti susilpnėjusios reakcijos, koncentracijos stokos ir lengvabūdiško elgesio požymiai“, – komentavo A.Mižutavičius.

Karštis sustiprina poveikį

Gydytojas psichiatras atkreipė dėmesį ir į oro sąlygas, kurioms esant alkoholis buvo vartojamas. Anot jo, karštą vasaros dieną poveikis bus dar stipresnis.

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad jei gėrimai buvo vartojami itin dideliais kiekiais, alkoholio koncentracija kraujyje gali išlikti ir iki kitos dienos vakaro.

„Jeigu vairuotojas tikrai gėrė dieną prieš, turbūt ne šimtą gramų suvartojo, o visą puslitrį. Aišku, kad tokiu atveju skirsis ir jo reakcija, ir dėmesys į aplinką bus kitoks nei blaivaus žmogaus“, – teigė A.Mižutavičius, patardamas asmenims, sėdantiems prie vairo, negerti nė lašo. Net jei vairuosite tik savo kieme.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas „Facebook“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?