Vasara parodys, ar gerai tėvai ir mokytojai atliko namų darbus

Mėgaudamiesi pavasario saule vaikai jau svajoja apie atostogas, kai paskutinį kartą užvėrę mokyklų duris jie visą dėmesį galės skirti žaidimams ir pramogoms.

Berniukas piešia dažais ant grindinio, tačiau vis tiek vilki ryškiaspalvę liemenę.<br>Gintauto Bitvinsko nuotr.
Berniukas piešia dažais ant grindinio, tačiau vis tiek vilki ryškiaspalvę liemenę.<br>Gintauto Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius RINKEVIČIUS

May 31, 2016, 12:28 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:34 PM

Ar vaikai elgsis protingai, labai priklauso nuo tėvų ir pedagogų darbo per visus mokslo metus.

Kaip pasakojo Vilniaus lopšelio-darželio „Saulėgrąža“ direktorės pavaduotoja Regina Žemaitienė, vaikams saugaus eismo taisyklės primenamos prieš kiekvieną išvyką.

„Auklėtojos susisodina vaikus ir primena jiems saugaus eismo principus net tuo atveju, jei ruošiamasi tik nedidelei iškylai už darželio ribų“, – kalbėjo ji.

Greitai viską pamiršta

Kelią užmaršumui ar skubėjimui užkerta specialus žurnalas, kuriame fiksuojami visi būsimos išvykos dalyviai. Paliekant įrašą jame, būtina atlikti ir instruktažą.

R.Žemaitienė patvirtino, kad vaikams pagrindines saugaus elgesio gatvėje taisykles reikia priminti kuo dažniau. Vos žengę žingsnį už darželio teritorijos ribų, jie tuojau pat atsipalaiduoja ir daug ką pamiršta.

„Tiesiog privalai paklausti: „Vaikai, ar prisimenate, kuria kelio puse reikia eiti? Ar žinote, kaip tvarkingai įlipti į autobusą ir kaip iš jo išlipti?“ – kalbėjo pedagogė.

Edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė pabrėžė, kad vaikas nebūtinai žino, kad eiti reikia per perėją ir į ją žengti atsargiai, o pribėgus gatvę būtina sustoti.

Išsiblaškęs jis gali tiesiog pamiršti, kad negalima į gatvę žengti iškart už autobuso galo arba priekio, o privalu palaukti, kol jis nuvažiuos.

Naudos duoda įvairūs plakatai ir piešiniai, tačiau darželio direktorės pavaduotoja R.Žemaitienė patvirtino, kad vaikams didžiausią įspūdį daro galimybė iš arti susipažinti su visų mūsų saugumą siekiančiais užtikrinti profesionalais.

Darželio pedagogai stengiasi su visomis vaikų grupėmis apsilankyti netoliese esančiame policijos komisariate, neretai ir patys pasikviečia pareigūnus.

„Kai vaikai juos pamato, išgirsta gyvus jų pasakojimus, tai visuomet duoda labai daug naudos. Apskritai kuo daugiau vaizdinės informacijos darželinukai gauna, tuo jiems yra lengviau ją įsiminti“, – aiškino pašnekovė.

Auklėtojos, išsiaiškinusios, ar kas nors iš grupėje esančių vaikų tėvų dirba policijoje, o galbūt gaisrinėje, kviečiasi juos į darželį.

Žinoma pedagogė pasakojo, kad Švedijoje ir JAV gaisrininkai, policijos pareigūnai ar medikai nuolat kviečiami papasakoti vaikams, kuo jie užsiima ir kodėl verta laikytis taisyklių.

„Tada kiekvienas vaikas darželio grupėje sugeria visą informaciją. Juk atėjo svarbus žmogus, kuris rūpinasi, kad mes saugiai gyventume“, – kalbėjo A.Landsbergienė.

Svarbiausias yra praktinis vaikų mokymas, saugaus elgesio kelyje įgūdžių lavinimas. Vaikas turi įgyti įprotį kelyje elgtis atsargiai ir saugiai.

Reikia daugiau pamokų

Kaip vieną iš pagrindinių problemų A.Landsbergienė įvardijo saugaus eismo pamokų trūkumą. Pedagogės teigimu, jos turėtų būti rengiamos dažniau nei keletą kartų per metus, nes įgūdžiams ugdyti būtinas kartojimas.

„Ar du kartus pagrojęs galėtum tapti pianistu? Ne, reikia praktikos, daug darbo. Lygiai tas pat galioja bet kokiam įgūdžiui“, – aiškino pašnekovė.

Ji pasidžiaugė, kad šalyje kyla vis daugiau pilietiška iniciatyva paremtų eismo saugumo skatinimo akcijų. Didesnis jų skaičius garantuoja, kad jei vienas renginys mažesnę mokyklą aplenkė, kitas greičiausiai joje įvyks.

Saugaus eismo klausimus labai naudinga priminti ne tik specialiai tam skirtų renginių metu.

Susietas su konkrečia situacija pamokas mažieji išmoksta greičiau. Tarkime, ruošdamiesi į išvyką mokytojai gali su vaikais aptarti, kaip jie elgsis išėję į nepažįstamą gatvę.

R. Žemaitienė sakė, kad lopšelyje-darželyje ypač daug dėmesio skiriama pamokoms, per kurias vaikai supažindinami su šviesoforo veikimu ir elgesio perėjose pagrindais, primenama, kad žiniomis reikėtų pasidalyti ir su tėvais. Todėl neretai mažieji, važiuodami automobiliu su savo tėvais, išvydę greičio ribojimo kalnelius prašo pristabdyti.

Vaikų taip pat prašoma priminti tėvams apie saugos kėdutes automobiliuose. Ir šis metodas puikiai veikia.

„Kiek man vaikai pasakoja, jau nebūna taip, kad kur nors važiuotų be kėdučių“, – patikino pedagogė.

Ji prisimena atvejį, kai viena moteris į renginį vežė penkis vaikus. Tuomet visi jie iš namų atsinešė saugos kėdutes.

„Vaikai jau patys supranta, kad be kėdučių niekur važiuoti negalima, ir žinodami, jog važiuos ne savo automobiliu, jas atsigabena į darželį“, – didžiavosi pedagogė.

Vaikai įpranta dviračiais važinėti darželio teritorijoje, tačiau auklėtojos mažiesiems paaiškina, kad už jo ribų galima važinėti tik tam skirtose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.