Baisią naudoto automobilio būklę išduoda smulkmenos

Nemaža dalis naudotų automobilių pirkėjų pasikliauna pardavėju ir perka „idealiai“ tvarkingą automobilį, kuriam ką tik atlikta techninė apžiūra.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Malcevičius ("Šiauliai plius")

Jul 16, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:59 PM

Tačiau kartais galima labai apsigauti, nes automobilio gedimai išoriškai gali būti sunkiai pastebimi. Tad į ką atkreipti dėmesį, perkant naudotą automobilį?

Autoserviso „Automagija“ vadovas Sergėjus tvirtino, kad daug problemų galima pamatyti vien vizualiai apžiūrėjus automobilį, bet reikia žinoti, kur žiūrėti.

Dažniausiai problemas išduoda tokios detalės:

- Automobilis turi būti tolygiai nudažytas.

- Tarpeliai tarp detalių turi būti vienodi.

- Salonas turi būti tvarkingas (vairuotojo sėdynė, vairas ir pedalai neturi būti nutrinti).

- Bagažinės apžiūra taip pat yra būtina automobilio apžiūros dalis. Reikia atkelti kilimėlius ir atkreipti dėmesį į kvapus, korozijos požymius, kėbulo nelygumus ir panašiai. Be to, bagažinėje privalo būti rankinis keltuvas, avarinis ženklas, vaistinėlė ir gesintuvas.

- Iš pardavėjo galima pareikalauti serviso knygos. Joje turi būti visi lapai, pagal ją galima nustatyti apytikrę automobilio ridą bei kada, kur ir kokios detalės buvo pakeistos. Tiesa, tokios knygos dažnai padirbinėjamos, todėl jos įrašus ir išvaizdą reikia vertinti kritiškai.

- Apžiūros po variklio dangčiu metu reikia atkreipti dėmesį į tai, ar variklis tepaluotas, ar švarus (ar ką tik nuplautas). Jei automobilio tepalai ant variklio paviršiaus yra švieži ir tamsūs (juodi), reiškia, kad kažkur yra skysčių prasiveržimas, kurio pašalinimas gali pareikalauti didelių investicijų.

- Atkreipkite dėmesį į tai, ar laidai ir kitos detalės neapipurkštos dažais.

- Atkreipkite dėmesį į ratų geometriją.

Perkant automobilį, būtina ir akustinė, jutiminė automobilio apžiūra. Per ją svarbiausia atlikti tokius dalykus:

- Užvesti variklį, patikrinti, ar gerai suka strateris, ar užsidega visos lemputes ant skydelio, ar gerai ir be pašalinių garsų dirba variklis bei jį supantys agregatai.

- Apeiti aplink automobilį ir patikrinti ratus, ar jie nekliba.

- Jei automobilio automatinė pavarų dėžė, pradėjus važiuoti reikia atkreipti dėmesį į tai, ar švelniai, be smūgių įsijungia bėgiai, ar nėra pašalinių garsų, ar iš pavarų dėžės nėra nemalonaus kvapo. Jei pavarų dėžė mechaninė, reikia atkreipti dėmesį į tai, ar sankaba yra minkšta, ar automobilis pajuda tolygiai, netrūkčioja, ar nėra specifinio sankabos kvapo, kitų pašalinių garsų.

- Važiuojant didelį dėmesį reikia atkreipti į automobilio pakabos patikimumą, ar nebarška priekiniai ir galiniai agregatai, ar veikia amortizatoriai, teisingai veikia stabdžiai, ar nekliba vairas, nėra kitų pašalinių garsų.

- Reikia patikrinti, ar veikia multimedijos įrenginiai (magnetola, laisvųjų rankų įranga ir kita), nes jei neveikia ar veikia netinkamai, jų remontas gali pareikalauti didelių investicijų.

„Vadovaudamasis mano pateiktais patarimais, automobilį įvertinti gali pats pirkėjas, tačiau kompiuterinę automobilio diagnostiką gali atlikti tik kvalifikuotas specialistas. Jis gali atvykti į automobilių prekybos vietą ir įvertinti automobilį, pasakyti automobilio trūkumus bei privalumus, atlikti automobilio kompiuterinę diagnostiką, nustatyti orientacinę išlaidų sumą trūkumams pašalinti“, - aiškino patyręs meistras.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.