Ko nesupranta seneliai anūkams augant

Būtent – augant. Klasikiniu požiūriu, reikėtų sakyti “auginant”. Tikra tiesa, kad gyvename pagal vaikystėje įsisąmonintas programas (dėl to ir visos problemos slypi vaikystėje), su kuriomis kovoti – titaniškas darbas: išsivalyti kalbą nuo neiginių, nustoti drausti dėl savęs, nustoti drausti tam, kad draustume, skatinti, o ne stabdyti, sakyti tik tiesą, leisti rinktis, ir kasdien investuoti daug dėmesio ir atidumo. Ir galiausiai – leisti būti savimi, o ne stengtis sukišti į savo sukurtą rėmą.

Seneliai nesupranta, kodėl nereikia su vaikeliu elgtis kaip su porcelianiniu, kodėl jam reikia leisti griūti. Buržujų vadės nuotr.
Seneliai nesupranta, kodėl nereikia su vaikeliu elgtis kaip su porcelianiniu, kodėl jam reikia leisti griūti. Buržujų vadės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Buržujų vadė

Sep 3, 2012, 10:37 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:05 AM

Ir savo pačių vaikus auginame vadovaudamiesi principais, kuriais vadovavosi mūsų tėvai. Taip darome – jei nepagalvojome, nepasidomime. O juk nuo tų laikų, kai buvome auginami mes, iki nūdienos – padaryta šimtai atradimų, tyrimų, įžvalgų ir supratimų.

Gerai sako gydytojas Šemeta – viską mokomės daryti ilgai, o štai vaikų auginti – niekas niekur nemoko. O juk norisi, kad tavo kūnas ir kraujas būtų savimi pasitikintis, drąsus, nepaliaujantis stebėtis gyvenimu mažylis ir, vėliau, didelis žmogus.

O dabar arčiau pagrindinės šio trumpo rašinio minties. Vaikams greta augant, kaip ir darant bet kurį kitą darbą, reikia nepamiršti, kad kokybė yra ne tik daryti tai, ką reikia, bet ir nedaryti to, ko nereikia. Štai šito ir nesupranta seneliai.

Seneliai nesupranta, kodėl nereikia laikytis grafiko. Jie negali suvokti, kad vaikas irgi yra žmogus, kuris visada skirtingai išsimiega, skirtingai atsikelia, yra skirtingai valgus, įvairiai pavargsta, būna skirtingai nusiteikęs ir dėl to dienotvarkės jam taip pat reikia įvairios. Pagal jo paties vidinį balsą, o ne mamos nustatytas valandas.

Seneliai nesupranta, kodėl nereikia su vaikeliu elgtis kaip su porcelianiniu, kodėl reikia daryti dinaminę gimnastiką/kūdikių jogą. Jiems atrodo, kad vaikelis išsižiojęs, nes išsigandęs, o ne todėl, kad jam fantastiškai smagu. Jiems nesuprantama, kad toks užsiėmimas stiprina erdvės suvokimą, sąnarius ir sveikatą, kad vaikui irgi reikia sportuoti.

Seneliai nesupranta, kodėl vaikeliui, besimokančiam vaikščioti ir ropoti, reikia leisti griūti. Tikrai sunku leisti griūti savo vaikui! Bet jie ignoruoja faktą, kad jis išmoks minkštai nukristi dar iki 10 skaudaus skrydžio.

Sunku bendrauti su tokiais seneliais. Ypačiai žinant, kad vaikas jaučia jų baimės ir abejonių bangas būdamas greta jų. Juk jis – ypač jautrus emocinis radijukas. Tuo pačiu, labai svarbu įsisąmoninti, kad seneliai – linki savo anūkams visa ko geriausio. Kaip ir mums linkėjo. Nežinojo jie, nežinojo, todėl ir augino taip, kaip mokėjo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.