Gaisras Londone ir Niujorko bokštai dvyniai: galėjo baigtis daug blogiau

Neįtikėtina, tačiau Londono „Grenfell Tower“ gaisras gali priminti ir 2001-ųjų Niujorko dvynių tragediją, kai nevilties apimti ir beprotiško karščio iškankinti žmonės ryžosi šokti pro pastatų langus.  Abiejų nelaimių akivaizdoje ugniagesiai gelbėtojai daliai įkalintų nelaimėlių negalėjo padėti – jiems beliko stebėti agoniją patiriančių žmonių šuolius ir klyksmus, kurie vėliau nutilo.

 Įdomu tai, kad nors degė kur kas daugiau laiko nei bokštai dvyniai Niujorke (kairėje), o dabar yra tapęs stovinčia anglimi, „Grenfell Tower“ nesugriuvo. <br> VidaPress ir AP nuotr.
 Įdomu tai, kad nors degė kur kas daugiau laiko nei bokštai dvyniai Niujorke (kairėje), o dabar yra tapęs stovinčia anglimi, „Grenfell Tower“ nesugriuvo. <br> VidaPress ir AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2017, 6:25 PM

Pasaulio istorijoje žinomi didžiulio masto gaisrai – nežabojamas stichijos šėlsmas. Atrodo, kai liepsnos gerokai įsisiautėja, net ir šiomis dienomis belieka stebėti pleškančius pastatus lyg tais laikais, kai dėl žibalinės lempos įsiliepsnojęs medinis namas praryja visą medinį miestą.

Gaisrai – tai  šiuolaikinio pasaulio rykštė, kurios visatą skrodžianti, išmaniąsias technologijas tobulinanti, bepilotes transporto priemones kurianti XXI a. žmonija, deja, vis dar negali įveikti. 

Desperatiški šuoliai

Nepakeliamas karštis ir beprotiška baimė sudegti pragariškose liepsnose privertė dešimtis, o gal – ir šimtus, aukų šokti pro ugnies fakelu virtusių dangoraižių langus. Tokie vaizdai – 2001 metais terorui į akis pažvelgusiame Niujorke. Panašų pragarą trečiadienio naktį išgyveno ir Londonas, šįkart patyręs nors ir ne teroristų surengtą, bet skaudžią, liudininkų akyse visam gyvenimui įsirėžusią, gyvybes nutraukusią, likimus negrįžtamai pakeitusią tragediją. 

Praėjus 15 metų, deja, nepasikeitė beveik niekas  – nelaimės akivaizdoje žmonės šoko iš „Grenfell Tower“. Liudininkai pasakojo, kad žmonės karštligiškai šaukė ir daužė į daugiabučio langus, bet jiems padėti niekas negalėjo – ugniagesiai gelbėtojai jų nepasiekė.

2001 metais į pastatus įsirėžusių lėktuvų sukelto ugnies pragaro malšinti vykę ugniagesiai gelbėtojai išgelbėti visų žmonių taip pat nepajėgė – dėl dūmų ir dulkių gelbėtojų sraigtasparniai negalėjo priskristi.  

Daugiabutyje „Grenfell Tower“ ugnis išplito nuo 2-ojo iki 27-ojo aukšto ir per kelias valandas apėmė visą pastatą. 120 būtų dangoraižį gesino 200 gelbėtojų.

Rizikuodami savo gyvybe, gelbėtojai mėgino padėti daugiabučio gyventojams. Skelbiama, kad tarp jų yra sužeistųjų.

O štai per rugsėjo 11-osios atakas dyvniuose dangoraižiuose ir greta jų žuvo 2606 žmonės. Tarp jų – 343 ugniagesiai, medikai ir 60 policijos pareigūnai. 

Kodėl nesugriuvo „Grenfell Tower“?

Daugiau nei parą liepsnojęs ir rūkęs „Grenfell Tower“, priešingai nei kelias valandas dūmų kamuolių apimti Pasaulio prekybos centrai, nesugriuvo. Kodėl?

Gaisro priežastys Londone kol kas nėra ištirtos. Tačiau beveik aišku, kodėl daugiabutis taip greitai įsiliepsnojo. Skelbiama, kad tai nutiko dėl itin degių polietileno plokščių, kuriomis pastatas buvo apdailintas. BBC skelbia, kad dėl šios priežasties fakelu staiga yra virtęs ne vienas namas įvairiose šalyse.

Įdomu tai, kad nors degė kur kas daugiau laiko nei bokštai dvyniai Niujorke, o dabar yra tapęs stovinčia anglimi,  „Grenfell Tower“ nesugriuvo. 

Inžinerijos ekspertai įsitikinę – jei dangoraižis Londone būtų pastatytas ne 1974-aisiais, o 1971-aisiais, gaisro trečiadienį metu jis būtų sugriuvęs. Būtent nuo 1971-ųjų Jungtinėje Karalystėje pasikeitė pastatų blokų projektavimo metodai. Namai imti statyti taip, jog nors liepsnos ir gali pasiglemžti net dalį konstrukcijų, patys pastatai vis tiek stovi. 

O pagal bokštų dvynių griūties oficialią priežastį, Pasaulio prekybos centrai Niujorke griuvo, nes mirtininkų teroristų valdyti lėktuvai įsirėžė į pastatus ir susidarė šiluminė energija, kuri deformavo plienines dangoraižių atramas.  

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.