Jei skauda nugarą...

XXI amžiuje vis dažniau žmonių kenčia nugaros skausmus. Teigiama, kad apie 80 proc. bent kartą yra patyrę šį nemalonų jausmą. Daugeliui nugaros skausmai nuolat kartojasi. Dėl to mažėja darbingumas, tampame irzlesni, greičiau pavargstame. Nors nugaros skausmai būdingi darbingo amžiaus žmonėms, vis dažniau juos patiria ir vaikai, ypač paaugliai.

Visada stenkitės taisyklingai sėdėti. Kėdė turėtų būti su atlošu ir aukščio reguliavimo mechanizmu.<br>123rf. nuotr.
Visada stenkitės taisyklingai sėdėti. Kėdė turėtų būti su atlošu ir aukščio reguliavimo mechanizmu.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

zurnaliste222

Nov 19, 2012, 2:12 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:44 AM

Tam įtakos turi nejudrumas, ilgas sėdėjimas prie kompiuterio. Dėl to krypsta stuburas, formuojasi netaisyklinga laikysena.      Gydytojų nuomone, nugaros skausmus sukelia nugaros raumenų pertempimas, nusilpę nugaros ir pilvo raumenys, degeneraciniai stuburo slankstelių ir tarplankstelinių diskų pažeidimai, diskų išvaržos, stuburo iškrypimai.

Be abejo, nugarą skauda ir dėl mažo fizinio aktyvumo arba atvirkščiai, dėl per didelio aktyvumo ir apkrovos. Kasdienė mankšta namuose ar sporto salėje, važinėjimas dviračiu, jogos pratimai padeda išjudinti kitus, mažiau dirbančius raumenis.    

Visada stenkitės taisyklingai sėdėti. Kėdė turėtų būti su atlošu ir aukščio reguliavimo mechanizmu. Sėdėdami stenkitės, kad nugara iki menčių būtų prigludusi prie kėdės atlošo, o pėdos tvirtai remtųsi į grindis. Galvą laikykite tiesiai. Dirbant klaviatūra, alkūnės neturi remtis į kėdės atramas, o riešai - į stalviršį.    

Šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę nepakilus iš darbo vietos su visais susisiekti, tad anksčiau ar vėliau jums suries nugarą. Jeigu pietaujate darbo vietoje, neatsitraukdama nuo darbų, po pietų bent pusvalandį pasivaikščiokite.   

Geras nakties miegas, poilsis slopina stresą, dėl kurio įsitempia sprando raumenys ir atsiranda nugaros skausmų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.