Kuris dangoraižis pasaulyje geriausias: liko penki pretendentai

Remas Koolhaas, Stevenas Holl'as, Jeanas Nouvel'as ir architektūros studija „Boeri Studio“ yra penkių įspūdingų dangoraižių kūrėjai. Šiandien  jie varžosi dėl geriausiojo vardo - yra 2014 metų  Tarptautinio dangoraižio apdovanojimo („International Highrise Award“) rinkimų finalininkai, o keturi statinių architektai kovoja dėl prestižinio apdovanojimo bei 50 tūkst. eurų prizo (172 tūkst. litų).

„De Rotterdam“ Roterdame, Nyderlanduose, autorius - architektūros studija „OMA“.<br>O.Duivenbode nuotr.
„De Rotterdam“ Roterdame, Nyderlanduose, autorius - architektūros studija „OMA“.<br>O.Duivenbode nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-24 17:46, atnaujinta 2018-01-29 19:55

Rinkimų organizatoriai - Vokietijos architektūros muziejus ir bankas „Dekabank“, nugalėtojus paskelbs lapkričio viduryje. Prestižinį apdovanojimą laimėsiantis dangoraižis bus išrinktas garbingos komisijos. Statiniai bus vertinami pagal į dizainą, pažangias statybų technologijas, pastato įsiliejimą  į urbanistiką ir ekonomiškumą.

„Gera architektūra remiasi kūrėjo noru rizikuoti ir išbandyti kažką naują. Visų finalininkų darbai kaip tik tokie ir yra Negali būti inovacijų be eksperimentų", - neabejoja komisijos pirmininkas Christophas Ingenhoven'as.

Pateikiame  komisijos narių komentarus apie penkis dangoraižius.

„Bosco Verticale“ Milane, studija „Boeri Studio“

Šie „miškingi dangoraižiai“ yra puikus architektūros ir gamtos sugretinimo pavyzdys. Apželdinti gyvenamieji dangoraižiai suprojektuoti kaip paprasti stačiakampio formos pastatai, jie yra skirtingo aukščio: vienas siekia 78 metrus ir turi 18 aukštų, o kitas 121,5 metro ir turi 24 aukštus. Visi 400 dangoraižių apartamentų turi bent vieną kiemelį ar balkoną, taigi pastato gyventojai gali džiaugtis nuosavu sodu ar gabalėliu miško, nes aplink pastatų fasadą auga keli šimtai medžių bei tūkstančiai krūmų.

„De Rotterdam“ Roterdame, studija „OMA“

Dangoraižis „De Rotterdam“ stovi Nyderlanduose, jo kūrėjai savaip interpretavo vertikalaus miesto idėją.  151,3 metro aukščio dangoraižių kompleksą sudaro trys bokštai, kurie stovi buvusiame Roterdamo uoste. Pastato daugiafunkciškumas, jo kompaktiškumas ir jaudinantis grožis sužavėjo komisiją.

„One Central Park“ Sidnėjuje, studija „Ateliers Jean Nouvel“

Sėkmingas inovacijų, tvarumo ir ekonomiškumo junginys padėjo dangoraižiui „One Central Park“ pakliūti tarp geriausiųjų penketuko. Šį projektą sudaro du trapecijos formos bokštai, vienas bokštas siekia 116 metrų, kitas žemesnis – 65 metrus. Žemesnysis dangoraižis yra šešėlyje, tačiau gali būti natūraliai apšviestas sudėtinga apšvietimo technologija. Abu statiniai yra apželdinti.

„Renaissance Barcelona Fira“ viešbutis Barselonoje, studija „Ateliers Jean Nouvel“

Du dangoraižiai stovintys paraleliai vienas nuo kito yra nepakartojamas 105 metrų aukščio viešbutis „Renaissance Barcelona Fira“. Tarp šių dviejų statinių taip pat yra tarpas, kuris detalizuotas augmenija, tai ypač patiko vertinimo komisijai. Statinio fasadai sukonstruoti ne paprastomis langų eilutėmis, bet nevienodo dydžio langais, primenančiais palmių lapus. Neįprastos langų formos sukuria vis skirtingą šešėlį priklausomai nuo dienos meto.

„Sliced Porosity Block“ Šengdu, studija „Steven Holl Architect“

Kaip pastebėjo ekspertai „Sliced Porosity Block“ dangoraižių kompleksas esantis Šengdu mieste, Kinijoje sukūrė naujus socialinius, kultūrinius ir urbanistinius standartus. Biurų ir gyvenamųjų pastatų kvartalo širdyje suprojektuota didžiulė aikštė, kurioje stovintis dangoraižių kompleksas sukuria ypatingą atmosferą, ypač kai gatvės žibintų šviesos atsispindi statinių fasaduose. Projektuojant pastatus Kinijoje dažnai pamirštama apie viešąsias erdves, tačiau šis kvartalas yra pakankamai erdvus ir žalias.

Kaip manote, kuris iš šių dangoraižių bus pripažintas geriausiu? 

Pagal archdaily.com parengė Erika Bružaitė

Daugiau apie architektūrą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.