Kauno zoologijos sodas prarado nario statusą tarptautinėje organizacijoje

Dėl prastos Lietuvos zoologijos

Lietuvos zoologijos sodas į EAZA buvo priimtas 1992 metais.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Lietuvos zoologijos sodas į EAZA buvo priimtas 1992 metais.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 10, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:12 PM

„Tai nemaloni ir netoleruotina situacija. Privalome imtis neatidėliotinų ir veiksmingų priemonių, kad Lietuvos zoologijos sodas atitiktų visus tarptautinius reikalavimus ir vėl taptų pilnateisiu EAZA nariu“, - situaciją komentavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Aplinkos ministerija pranešė, kad naujajam įstaigos direktoriui Aurimui Didžiokui pavesta skubiai parengti priemonių planą, kuriame būtų numatyti būtini darbai. Atsakingiems Aplinkos ministerijos darbuotojams nurodyta išnagrinėti galimybes ir pateikti pasiūlymus, iš kokių programų būtų galima skirti papildomą finansavimą zoologijos sodo remontui ir kitiems darbams.

„Jeigu jau turime zoologijos sodą, privalome juo rūpintis. Ir ne atžagariai, o taip, kad galėtume ir patys džiaugtis, ir kitiems nebūtų gėda parodyti. Esu minėjęs, kad mūsų siekis - kad sodas taptų geriausiu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyje. Dėsime visas pastangas, kad ši vizija taptų realybe“, - pranešime cituojamas V. Mazuronis.

Lietuvos zoologijos sodas į EAZA buvo priimtas 1992 metais ir iki šiol turėjo pilnateisio nario statusą. Pasak ministerijos, šių metų vasarį – paskutinėmis buvusio direktoriaus Vaclovo Dumčiaus darbo dienomis – į jį atvyko EAZA stebėtojų grupė ir atliko patikrinimą.

Balandį Atėnuose vykusiame suvažiavime EAZA taryba nusprendė pakeisti Lietuvos zoologijos sodo narystės statusą: iš pilnateisio nario jis pakeistas į kandidato. Pagrindinė priežastis – pagal daugelį kriterijų šis sodas neatitinka net minimalių EAZA keliamų reikalavimų.

„Dabar laiko atgal neatsuksime ir šio sprendimo nepakeisime – reikia imtis darbų. Turime EAZA pastabas ir rekomendacijas, jų norą pagelbėti mums, tad išnaudosime visas įmanomas galimybes. O šiandien būtų galima konstatuoti viena: ankstesnė zoologijos sodo vadovybė ignoravo tarptautinių specialistų patarimus, nesiėmė kitų reikiamų veiksmų, todėl dabar ir turime tokią padėtį“, - tvirtina ministras.

Lietuvos zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, jame šiuo metu yra apie 250 skirtingų gyvūnų rūšių ir apie 2000 gyvūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.