Antano Boso vilkų kelias į laisvę – aptaškytas krauju

Nemirsetos miške žmonės pastebėjo vilką, kuris elgėsi keistokai, buvo nebaikštus. Dar vieną vilką netoliese, kelyje šalia Palangos, partrenkė automobilis. Paaiškėjo, kad tai – du iš trijų verslininko Antano Boso vilkų, kurie pabėgo iš jo elnyno Karklėje.

Manoma, kad du gyvi likę vilkai prisijungs prie laisvėje esančių rujos.
Manoma, kad du gyvi likę vilkai prisijungs prie laisvėje esančių rujos.
A.Bosas tikino, jog iš jo elnyno pabėgę vilkai nekelia grėsmės žmonėms.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Bosas tikino, jog iš jo elnyno pabėgę vilkai nekelia grėsmės žmonėms.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Feb 19, 2016, 7:16 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 1:51 PM

Elnyne Karklėje, voljere, kurį juosia elektrinis piemuo, buvo laikomi aštuoni vilkai. Trims jų pavyko pasprukti kažkokiu būdu nutraukus elektros laidus.

Manoma, kad tuo metu buvo dingusi elektra, kitaip plėšrūnai prie vielos nebūtų artinęsi.

Vakare visi vilkai buvo voljere. Juos suskaičiavo ėsti gyvūnams atnešę elnyno darbuotojai. Rytą atėjus jų šerti trys nepasirodė.

„Pabėgę vilkai nekelia jokios grėsmės. Reikėtų tik džiaugtis – žmonės už dyką pasigrožės laukiniais gyvūnais, nereikės pirkti bilietų į zoologijos sodą, – vakar kalbėjo A.Bosas. – Apie vilkų elgseną, jų charakterį, fiziologiją perskaičiau daugybę knygų.

Dienomis net laukiniai vilkai niekada nepuola, jie medžioja naktį. Ta istorija, kai neva vilkai užpuolė paštininkę, – pasakos vaikučiams.

Visi mūsiškiai, pasaulį išvydę nelaisvėje, gyvena didžiulėje teritorijoje, kur yra pakankamai vietos išsilakstyti. Jie mėgsta pozuoti atėję prie tvorelės, mėgsta, kai žmonės juos šnekina, o jei atsibosta, paprasčiausia pasitraukia į tankmę.

Mūsų vilkai nėra medžioję, todėl ir neagresyvūs. Ir apskritai sutikus vilką miške nereikia išsigąsti – galima tiesiog jį stebėti ir grožėtis. Kartais šuo ar nuo šeimininkų pabėgusi ir sulaukėjusi karvė gali kelti daugiau pavojaus negu voljere augęs vilkas.“

A.Bosas vis dar viliasi, kad vilkai grįš namo. Juos parginti galėtų alkis – anksčiau jie nustatytu laiku gaudavo ėsti.

Po automobilio ratais žuvo dvejų metų patelė. Tai nustatyta pagal mikroschemą. Manoma, kad kiti du bėgliai – patinai.

„Vasaris – pati vilkų ruja. Vilkai bandoje paprastai meilinasi vienai patelei – stipriausiai ir sveikiausiai. Tikriausiai tiedu susipjovė dėl tos patelės, o paskui visi ištrūko. Kaip visada dėl visko kaltos moterys“, – juokavo A.Bosas.

Vis dėlto lieka vis mažiau vilties, kad gyvi likę vilkai grįš į Karklę. Mat jie užfiksuoti artėjantys prie Darbėnų miškų, kur laisvėje gyvena apie dešimt vilkų. Nuo Karklės iki Darbėnų – apie 30 kilometrų.

Žvėrys saviškius suranda pagal uoslę – vilkai užuodžia, kur gyvena jų gentainiai. O juo labiau – per rują. Tuomet patelę vilkas suras ir už šimto kilometrų.

Aiškinamasi, kodėl vilkai sugebėjo ištrūkti į laisvę. Per dešimt metų toks atvejis pirmas.

Apie tai A.Bosas iškart pranešė policijai ir Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai. Pasak jos viršininko Vitalio Marozo, pabėgę vilkai neturėtų puldinėti žmonių.

Vilkų savininkai įpareigoti sustiprinti aptvarus ir jų apsaugą, imtis visų priemonių, kad panašių atvejų nebebūtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.