Jūsų charakteris pagal tai, ką valgote

Prastas valgis gali paveikti ir itin trapią nervų sistemos sritį, todėl mityba turi įtakos net ir žmogaus charakterio formavimuisi.

Greitojo maisto mėgėjams būdingas nuolatinis susierzinimas, nerviniai protrūkiai, polinkis įsižeisti.<br>123rf
Greitojo maisto mėgėjams būdingas nuolatinis susierzinimas, nerviniai protrūkiai, polinkis įsižeisti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 9:47 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:46 PM

Prastas valgis gali paveikti ir itin trapią nervų sistemos sritį, todėl mityba turi įtakos net ir žmogaus charakterio formavimuisi.

Dar XIX amžiuje fiziologas Aleksandras Danilevskis atliko eksperimentą su balandžiais. Paukščiai buvo padalinti į dvi grupes. Pirmuosius maitino žirniais, o antros grupės paukščius – virta mėsa. Balandžių charakteris ir elgesys keitėsi akyse. Balandžiai-vegetarai liko tyleniai, ramūs, o mėsaėdžiai tapo agresyviais.

„Yra sąsajų tarp žmogaus mėgstamų maisto produktų ir jo charakterio, – tvirtino biologijos mokslų daktarė Jelena Teriošina. – Tiesa, mokslininkai iki šiol tiksliai nežino, ar žmogus renkasi maistą, įsiklausydamas į organizmo poreikius, ar išsirinktas maistas koreguoja jo charakterį. Tačiau pagal mėgstamus patiekalus galima pasakyti, kokiam žmonių tipui jis priklauso“.

Mėsos mėgėjai

Мėsa – sunkus maistas. Jo perdirbimui organizmas išeikvoja daug jėgų, širdis dirba padidintu krūviu. Mėsa ne tik suteikia energijos, bet ir formuoja agresyvumą, nervingą charakterį. Paprastai mėsavalgiai – pavydūs žmonės, jiems būdingas nuosavybės jausmas, nesiskaitymas su kitų nuomone. Tarp jų – vadovaujantys darbuotojai, vadinamųjų vyriškų profesijų atstovai: karininkai, policininkai, sportininkai ir tie, kurie praleidžia labai daug laiko lauke: miškininkai, melioratoriai ir kt.

Jūros produktų mėgėjai

Pagrindinis jūros gėrybių privalumas – baltymų gausa, daug jodo ir naudingų omega -3 riebiųjų rūgščių. Tai daro teigiamą įtaką ne tik atskiriems organams, bet ir medžiagų apykaitos procesams organizme. Jūros produktų mėgėjai paprastai būna ramūs, geranoriški, santūrūs žmonės, tačiau pasižymi tvirtu charakteriu.

Saldumynų mėgėjai

Žinia, saldumynai pakelia nuotaiką. Pavyzdžiui, šokoladas padeda išsiskirti vadinamiesiems laimės ir džiaugsmo hormonams. Todėl saldumynus mėgsta subtilūs, lengvai pažeidžiami, jautrūs, kiek nepasitikintys savimi žmonės, kuriems reikalingas palaikymas ir garbinimas. Išimtis – įtemptą protinį darbą dirbantys žmonės. Juk pagrindinis gliukozės vartotojas – galvos smegenys.

Sveiko maisto mėgėjai

Žmonės, kurie viską stengiasi valgyti be druskos, ruošia maistą garuose, paprastai būna kategoriški, nekantrūs, pavydūs, įžeidūs ir turi ne vieną chronišką ligą. Net naudingiausias valgis nebūna jiems naudingas, jei jis neteikia malonumo. Tai reiškia, kad perdirbant maistą neįsijungia receptoriai ir jis praeina per organizmą tarsi pro šalį.

Daržovių ir vaisių mėgėjai

Daržovės ir vaisiai – itin naudingi sveikatai. Šis maistas lengvai virškinamas, nepalieka sunkumo skrandyje ir nesukelia mieguistumo. Žmonės, kurie vartoja daug daržovių ir vaisių, paprastai būna ramūs, harmoningi, nuolaidūs, pragmatiški ir darbštūs. Jie nelaiko pykčio viduje, nėra kerštingi. Juose gimsta daug naujų idėjų. Dažniausiai tai kūrybinių profesijų atstovai.

Aštraus, sūraus maisto mėgėjai

Aštrius patiekalus mėgsta aistringos moterys. Štai vyrams aštrūs patiekalai tik erzina skrandžio-žarnyno traktą. Paprastai aštraus maisto mėgėjai būna nekantrūs, užsispyrę, jiems būdingas greitai įsiplieskiantis, ugningas temperamentas, jie nenuspėjami. Žinoma, kad Ivanas Rūstusis mėgo labai sūrų maistą, O Stalinas citrinas valgė be cukraus.

Pieno produktų mėgėjai

Pieno produktai ramina skrandžio-žarnyno traktą. Žmonės, kurie teikia pirmenybę pieno produktams – atviri, minkštaširdžiai, geranoriško charakterio, komunikabilūs.

Yra ir tokių žmonių, kurie nesirenka, ką valgo. Tokie žmonės – nepastovūs, neorganizuoti, blaškosi ir nežino, ko nori. Paprastai tai – avantiūristai ir abejotinų pramogų mėgėjai.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.