Į saldžių sapnų karalystę vilioja minkšti patalai ir kasdieniai ritualai

Nemigos skonį, kai guli, bet sunku užmigti, naktį keliskart prabundi, o ryte esi sudirgęs, bent sykį turbūt teko pajusti kiekvienam. Kaip ilsimės, priklauso ne tik nuo to, kokioje lovoje miegame, bet ir nuo gyvensenos, nervinės įtampos ir net mitybos.

Nėra bendrų nurodymų, kiek valandų per parą žmogus turėtų miegoti. Svarbu ne miego trukmė, o jo kokybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nėra bendrų nurodymų, kiek valandų per parą žmogus turėtų miegoti. Svarbu ne miego trukmė, o jo kokybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

Mar 17, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:15 PM

Kovo 21-oji – Tarptautinė miego diena. Ji skirta plačiai kalbėti apie tai, jog sutrikus miegui grėsmė kyla ne vien žmogaus savijautai, nuotaikai, bet ir sveikatai.

Ir specialistai, ir žinomi kauniečiai tvirtino, jog gerai pailsėti padeda patogi lova, tinkamai parinktas čiužinys, kokybiška patalynė, gerai išvėdinta patalpa, pasivaikščiojimai prieš miegą ar puodelis šiltos žolelių arbatos.

Jei miegas sutrinka dėl sveikatos problemų, šiems negalavimams gydyti medikai taiko naujausius metodus.

Kenkia kava ir alkoholis

Jei lova būtų skirta tik miegui, meilei ir avims skaičiuoti, o visi kiti įpročiai, tokie kaip valgymas, televizoriaus žiūrėjimas, darbas kompiuteriu ar skaitymas, iš jos išguiti, miego sutrikimai vargintų gerokai mažiau žmonių.

Dar rečiau nemiga kankintų, jeigu prieš eidami miegoti žmonės sočiai neprivalgytų, negertų stiprios kavos, arbatos, alkoholio ir už miegamojo durų paliktų visus rūpesčius bei bėdas.

Miego specialistų teigimu, nereikėtų smarkiai jaudintis, jei nemiga yra atsitiktinė, susijusi su jauduliu prieš kokį svarbų įvykį: egzamino išvakarėse, laukiant pokalbio dėl darbo, prieš ilgą kelionę, vestuves, kitas reikšmingas progas. Tuomet galima išgerti žolelių arbatos ar valerijono tabletę.

Pasikeitus aplinkybėms, tokia nemiga įprastai praeina be didesnių pastangų. Kitą naktį žmogus išsimiega, smegenys pailsi ir kompensuoja miego stygių.

Greitėja senėjimo procesas

Kada susirūpinti dėl miego sutrikimų ir kaip juos gydyti?

Lietuvos miego medicinos draugijos prezidentė, profesorė, habilituota medicinos mokslų daktarė Vanda Liesienė tvirtino, jog į medikus dėl nemigos reikia kreiptis, jei ji kamuoja ilgiau nei 3 savaites, žmogui būna sunku užmigti, vargina neramus miegas, jis labai anksti pabunda arba ryte atsibunda nepailsėjęs, sudirgęs ir visą dieną jaučiasi mieguistas.

Susirūpinti būtina ir tada, kai miegant trinka kvėpavimas, miegą trikdo nemalonūs pojūčiai kojose ar kituose organuose, miegant ištinka priepuoliai.

„Nemiegojus kelias paras sutrinka atmintis, pažintinės funkcijos. Jei nemiegama ilgiau, blogėja vidaus organų veikla, pagreitėja senėjimo procesai, padidėja depresijos, cukrinio diabeto, padidėjusio kraujospūdžio, antsvorio rizika, didėja tikimybė susirgti miokardo infarktu“, – sakė profesorė.

Visuotinių nurodymų nėra

V.Liesienės teigimu, miegas nėra vien poilsis. Tai gyvybiškai svarbus aktyvus organizmo funkcionavimo procesas, užtikrinantis nervų sistemos ir vidaus organų veiklos atsigavimą ir reguliavimą, atminties išlaikymą, darbingumą.

„Svarbiausia miego paskirtis – leisti dieną organizmui būti budriam ir žvaliam“, – aiškino profesorė.

Nėra bendrų nurodymų, kiek valandų per parą žmogus turi miegoti. Svarbu ne miego trukmė, o jo kokybė. Todėl vienam žmogui pailsėti ir gerai jaustis pakanka 6 valandų, o kitam išsimiegoti reikia 8 ar 9 valandų.

Medikės teigimu, šiuo metu yra nemažai priemonių miego kokybei gerinti ir jo sutrikimams gydyti. Todėl nemigos kamuojami žmonės turėtų ieškoti specialistų pagalbos.

Gydo vaistais ir aparatais

„Jokiu būdu vaduotis nuo nemigos negalima savavališkai vartojant raminamuosius preparatus. Tai – didžiausia klaida. Vieną kartą raminamieji gali palengvinti nakties kančias, tačiau juos gerti nuolat pavojinga. Šie vaistai slopina kvėpavimo sistemos darbą ir dėl to gali atsirasti rimtų sveikatos sutrikimų“, – sakė V.Liesienė.

Medikų skirti specialūs vaistai nuo nemigos veiksmingai gydo net tokius specifinius miego sutrikimus kaip neramių kojų sindromą, elgesio sutrikimus miegant, depresiją.

Kvėpavimo sutrikimams miego metu gydyti Lietuvoje jau galima įsigyti specialius aparatus. Vos pradėjus juos naudoti miego kokybė pagerėja.

Šie aparatai veiksmingai sumažina ir miego apnėjos komplikacijas – mieguistumą dieną, atminties sutrikimus, širdies kraujagyslių ligų riziką, padidina darbingumą.

Miegoti – tuo pačiu laiku

Miego sutrikimams šalinti taikomos specialios psichoterapijos priemonės.

Tai gali būti saviįtaigos garso įrašai, specialios kognityvinės ir elgesio terapijos technikos. Šios priemonės gali būti taikomos ir po medikamentinio gydymo.

„Dažnu atveju pagalba žmonėms tampa ne tik vaistai, bet ir išugdyta miego higiena. Tai yra režimas, kai miegoti kasdien, net savaitgaliais, einama tuo pačiu metu. Svarbu ir atsipalaiduoti prieš miegą, pasiklausyti ramios muzikos, pagulėti šiltoje vonioje, pavalgyti ankstyvą vakarienę“, – sakė profesorė.

Jeigu miego sutrikimo priežastys neaiškios, galima atlikti išsamų miego tyrimą, vadinamąją polisomnografiją. Pacientas miega medicinos įstaigoje, o miego metu registruojama daugelis jo organizmo funkcijų: atliekama elektroencefalograma, tiriamos raumenų įtampos ir judesiai, kvėpavimo ir širdies-kraujagyslių funkcijos.

Privalgius kankina košmarai

Kalbinti kauniečiai neslėpė, kad yra turėję miego problemų. Kiekvienas žino bent po keletą veiksmingų būdų, kaip įveikti nemigą.

Aktorė Virginija Kochanskytė tikino, jog norint saldžiai išsimiegoti reikia laikytis trijų taisyklių: prieš miegą pasivaikščioti gryname ore, neprisivalgyti ir negerti stiprios kavos bei arbatos.

„Kai pavyksta bent keliolika minučių pasivaikščioti ir neprikirsti prieš einant gulti, ryte atsikeliu žvali bei puikiai pailsėjusi.

Kai po spektaklio ar koncerto grįžtu išalkusi ir sočiai pavalgau prieš pat miegą, kamuoja košmariški sapnai. Prastai miegu ir tuomet, kai vakarais tenka daug dirbti ir nuolat gerti kavą“, – sakė V.Kochanskytė.

Moteris tikino, kad, kaip ir daugelio jos profesijos žmonių, užmigti jai būna sunku ir po scenoje patirto didelio emocinio krūvio. Tada V.Kochanskytė save ramina litanija, primenančia avių skaičiuoklėmis.

Ramina knygų skaitymas

Sklandytuvų pilotė Eglė Garnienė tikino, kad svarbiausias jos vakaro ritualas – prieš miegą paskaityti knygą ar žurnalą.

„Kartais būna, kad atsibundu naktį ir niekaip negaliu užmigti. Tuomet užsidegu šviesą ir skaitau. Kartais, kad akys pradėtų lipti, prireikia valandos, o kartais vos keliolikos minučių“, – pasakojo moteris.

Kad gerai pailsėtų, R.Garnienė daug dėmesio skiria patalynės kokybei. Tačiau jau kurį laiką naktimis miega be pagalvės. Tai leidžia jai nevarginti stuburo ir kaklo.

Kaunietė dizainerė Audronė Bunikienė tvirtino, jog įprastai dėl miego didelių problemų neturi. Jų kyla tuomet, kai moteris ruošiasi pristatyti naują kolekciją.

„Prieš kolekcijų pristatymą prasideda nemigo naktys. Vos užsimerkiu, prieš akis iškyla drabužių modeliai, o mintys sukasi, kaip ir ką galėčiau patobulinti.

Kai kamuoja kūrybinės kančios, užmigti nepadeda niekas. Aistras nuramina ir truputį pailsėti leidžia nebent puodelis karštos žolelių arbatos“, – pasakojo A.Bunikienė.

Padeda ir rami muzika

Sportinių šokių treneriai Jūratė ir Česlovas Norvaišos tikino, kad prieš einant miegoti svarbiausia išvėdinti miegamąjį ir nesinešti visų rūpesčių į lovą.

„Sunkiausia užmigti, kai kambaryje pernelyg šilta ir kai net atsigulus protas dirba visu pajėgumu. Tuomet ne ilsimės, o kamuojamės.

Man paprastai nuvyti tokius rūpesčius padeda kokia nors televizijos ar radijo žinių laida“, – tikino J.Norvaišienė.

Jos vyrui Česlovui lengviausia užmigti klausantis ramios klasikinės ar estradinės muzikos. Be to, labai veiksminga prieš miegą pakvėpuoti grynu oru, palįsti po dušu ir išgerti puodelį arbatos.

„Gerai miegame tada, kai vakare su Jūrate išeiname pasivaikščioti po greta namų esantį mišką. Be to, stengiamės vakarais nepiktnaudžiauti kava ar tonizuojančiais gėrimais, o gurkšnoti melisų, pipirmėčių, raudonėlių, jonažolių arbatą“, – sakė Č.Norvaiša.

Vilna palaiko malonią šilumą

Asta Kančelskienė

Bendrovės „Flokati“ vadovė

„Vilnonė patalynė teigiamai veikia psichinę sveikatą, malšina stresą, padeda atsipalaiduoti. Todėl miegodami vilnonėje patalynėje geriau pailsime.

Vilna – it gyva, ji palaiko malonią šilumą: kai karšta, vilnos plaukeliai pasišiaušia ir praleidžia orą, kai šalta – priglunda ir šildo. Šie natūralūs gaminiai padeda išvengti reumato, sąnarių ar stuburo skausmų, inkstų ligų. Vilnonės patalynės oro pralaidumas yra 86 proc., todėl ir vasarą, ir žiemą patalai palaiko vienodą kūno temperatūrą. Vilnonė patalynė septynis kartus geriau nei tradicinė sugeria prakaitą ir jį išgarina.

Vilnoniuose siuviniuose nesiveisia dulkių erkės ir kiti mikroorganizmai, todėl juose miegantys žmonės rečiau serga alerginėmis ir kvėpavimo takų ligomis.“

Kokybiška patalynė gerina miegą

Veronika Šimkutė

Elektroninės parduotvės „Neikiturgu.lt“ vadovė

„Kad gerai išsimiegotume, svarbu ir kokios sudėties audinio bei spalvų patalynę renkamės. Kai gyvenime ir taip daug pilkumos, į miegamąjį labiau vilioja įvairių spalvų ir raštų patalynė.

Naujos kartos įvairių komplektacijų patalynė su 3D efektu pasižymi ypač didele spalvų, vaizdų ir matmenų įvairove. Audinio spalvos ilgą laiką išlieka ryškios, nenusiskalbia ir nenublunka. Skalbiama esant nurodytai temperatūrai, patalynė nedažo kitų skalbinių.

Patalynės su 3D efektu komplektai pagaminti tik iš aukščiausios rūšies medvilnės, nesiveliančios į kamuoliukus ir ypač tinkančios miegoti šiltame ore. Tuomet juntamas maloniai vėsinantis efektas. Audinys turi blizgumo, bet nėra slidus. Patalynė užsegama užtrauktukais.“

Prakaituoti neleis vėsinantys čiužiniai

Arūnas Pakamanis

Specializuotų čiužinių parduotuvių „Miego centras“ vadovas

„Renkantis čiužinį patartina atkreipti dėmesį į tai, iš kokių medžiagų jis pagamintas. Spyruokliniai čiužiniai dėl savo sandaros yra vėsesni, todėl jie puikiai tinka prakaituoti linkusiems žmonėms arba tiems, kas mėgsta miegoti vėsiai.

Lateksiniai ir viskoelastiniai čiužiniai pasižymi šildomuoju poveikiu, todėl jie rekomenduojami žmonėms, kurie nuolat šąla.

Kad vasarą būtų vėsiau miegoti, patariama papildomai įsigyti vėsinančius antčiužinius ir pagalves.

Subalansuota miego temperatūra ir tinkamai parinktas čiužinys užtikrina puikų miegą.

Svarbu ir lovos pagrindas – grotelės, kurios yra būtinos perkant nespyruoklinius čiužinius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.