Trys pagrindiniai anoreksijos simptomai

Daugybė moterų, susiduriančių su mitybos problemomis ir negalavimais, balansuoja ties anoreksijos riba. Deja, peržengus ribą aplinkiniams sunku pastebėti, kad žmogus turi rimtų mitybos sutrikimų, rašo zdravoe.com.

Pagrindiniai anoreksijos simptomai – tai staigus sulieknėjimas, dirbtinai sukeliant vėmimą, netaisyklinga mityba ir itin neigiamas požiūris į savo kūną.<br>123rf
Pagrindiniai anoreksijos simptomai – tai staigus sulieknėjimas, dirbtinai sukeliant vėmimą, netaisyklinga mityba ir itin neigiamas požiūris į savo kūną.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:35 PM

Savo knygoje „Almost Anorexic“ psichologijos daktarė Jennifer Thomas rašo apie naują anoreksikų kartą – žmones, parodančius tik kai kuriuos šio pavojingo negalavimo simptomus. Jų negalima priskirti prie tikrų anoreksijos aukų, tačiau negatyvi įtaka sveikatai gali būti lygiai tokia pat stipri kaip ir sergant šia liga.

Anot psichologės, pagrindiniai anoreksijos simptomai – tai staigus sulieknėjimas, dirbtinai sukeliant vėmimą, netaisyklinga mityba ir itin neigiamas požiūris į savo kūną.

J. Thomas manymu, beveik kiekvienas suaugęs žmogus gali aptikti savyje kurį nors vieną iš šių minėtų simptomų. Labai daug žmonių nesulaukia profesionalios pagalbos tik todėl, kad neatitinka visų anoreksijos aukoms būdingų kriterijų. Tarp jų ir svarbiausią – didelį svorio deficitą, kai kūno masės indeksas mažesnis nei 17,5.

„Viskas gali prasidėti nuo dietos, kurios pradėjote laikytis todėl, jog norite pasipuošti seniai nusipirkta suknele, - sakė J. Thomas. - Štai paskui prasideda kova su valgiu ir kalorijomis. Vadinamųjų beveik anoreksikų penkis kartus daugiau nei visus simptomus atitinkančių, tačiau jiems niekas nepadeda. Be to, jų netvarkingas maitinimasis ir virškinimo sutrikimai gali sukelti psichologines ir fiziologines pasekmes. Pavyzdžiui, žemą kraujospūdį, sulėtėjusį širdies plakimą, padidėjusį plaukuotumą ant veido ir kitų kūno dalių, ypatingą jautrumą šalčiui, depresiją, nuovargį, vienatvės jausmą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.