Lietuvių jaunavedžių išmonė - santuokos rūmus iškeisti į sodą

Tradicija tuoktis civilinės metrikacijos biure ar bažnyčioje vis dažniau nustumiama į šalį. Tačiau ar lietuviai, turėdami galimybę susituokti savo pasirinktoje vietoje, pasinaudoja šia teise išmoningai? Kur dažniausiai pernai tuokėsi didžiųjų šalies miestų įsimylėjėliai? Ir kiek jiems už tai tenka papildomai sumokėti?

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 1:47 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:55 AM

Pernai  lietuviai vis dažniau tuokėsi botanikos soduose ar muziejuose, taip pat - ant Birutės kalno Palangoje.

Daugiausia kitas vietas rinkosi sostinės gyventojai. Per praėjusius metus Vilniuje 145 santuokos buvo registruotos jaunavedžių pasirinktose vietose: beveik trečdalis jų - 45 - vyko Rotušėje, dar 22 - Verkių rūmuose, 14 - Vilniaus universiteto botanikos sode.

Antroje vietoje - Klaipėda, kur tokių ceremonijų vyko 69. 16 porų susituokė Pilies muziejaus Poternoje, dešimt porų rinkosi Botanikos sodą, dar septynios poros susituokė paplūdimiuose. Viena pora amžiną meilę prisiekti nusprendė Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Palangoje savo vietas santuokai rinkosi 34 poros: 12 susituokė ant Birutės kalno, 18 santuokų vyko viešbučiuose ar vilose, trys santuokos - paplūdimyje.

Kaune populiariausia vieta tarp jaunavedžių buvo Kauno botanikos sodas - čia susituokė 11 kauniečių porų, dar 5 poros susituokė Kauno jachtklubo teritorijoje ar laive, po vieną - Kauno pilies teritorijoje ir Muzikos instrumentų muziejuje, trys poros - restorane. Iš viso Kaune registruotos 25 tokios santuokos.

Tarp jaunavedžių populiarūs buvo Trakai, kur registruota 19 santuokų. Po tris iš jų vyko Užutrakio dvare ir laivuose.

Netradicines vietas rinkosi 14 šiauliečių porų. Dažniausiai - 9 santuokoms - pasirinkta buvo Chaimo Frenkelio vila.

Panevėžiečiai savo pasirinktose vietose registravo 7 santuokas.

24 jaunavedžių poros santuokai pernai rinkosi Biržų pilį, trys - Europos parką, esantį Vilniaus rajone.

„Santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama savivaldybės tarybos nustatytose reprezentacinėse vietose santuokoms registruoti. Jeigu reprezentacinės vietos nėra nustatytos, santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama norinčių susituokti pasirinktoje vietoje, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai“, – pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Trakų rajono civilinės metrikacijos įstaiga buvo gavusi prašymų santuokos ceremoniją registruoti virš Trakų pilies ar ežero skraidančiame sraigtasparnyje. Tačiau dėl saugumo sumetimų tokioje vietoje santuokų registruoti nebuvo leista.

Savo vietą santuokai norinčios pasirinkti poros turi sumokėti 210 litų fiksuotą valstybės rinkliavą. Tuokdamiesi civilinės metrikacijos skyriuose jaunavedžiai moka mažiau – 70 litų.

2013 metais Lietuvoje įregistruota 21 tūkst. 349 santuokos. Beveik 13 tūkst. iš jų buvo registruota civilinės metrikacijos skyriuose, reprezentacinėse arba pačių jaunavedžių pasirinktose vietose. Likusios santuokos buvo registruotos bažnyčiose arba užsienyje ir vėliau įtrauktos į apskaitą.

Galimybė registruoti santuokos ceremoniją reprezentacinėse ar jaunavedžių pasirinktose vietose egzistuoja nuo 2009 metų rudens, patvirtinus atnaujintas Civilinės metrikacijos taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.