Supermamos šėlsta: mažylius pratina prie išmaniojo naktipuodžio

Daugelis mamų sutiks, kad pripratinti mažą vaiką atlikti gamtinius reikalus į naktipuodį yra pakankamai sudėtinga. Tam reikalui ne viena į pagalbą pasitelkia žaislus, knygeles ar kitus daiktus, kurie gali sudominti mažametį.

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl nuolat matomų vaizdų vaikas ilgainiui nesugebės lavinti fantazijos<br>123rf nuotr.
Dėl nuolat matomų vaizdų vaikas ilgainiui nesugebės lavinti fantazijos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gerda Morozovienė

Oct 23, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 9:13 AM

Tačiau kuo toliau, tuo gražiau – mamos, norėdamos vaikus pripratinti prie puodelio, jiems jį siūlo ne bet kokį, o išmanųjį – su įmontuota planšete ir nesibaigiančiais animaciniais filmukais. Būtent toks prieš kelerius metus buvo pristatytas Amerikoje, nors iš karto sulaukė vaikų gydytojų pasipiktinimo dėl daromos žalos.

Neliko abejingos

Mamyčių forume išplito klausimas, kur būtų galima įsigyti naktipuodį su įmontuotu planšetiniu kompiuteriu. Klausimą uždavusi mama teigė, kad tai būtų labai geras būdas atpratinti vaiką šlapintis į sauskelnes.

Toks klausimas sulaukė įvairių reakcijų ir abejingų nepaliko. Pokalbio dalyvės akimirksniu pasidalijo į dvi stovyklas – vienos teigė, kad tai puikus laiko praleidimo būdas, gera idėja naujajai kartai, o kitos ėmė aiškinti, kad vaikas, sėdėdamas ant tokio išmaniojo puodelio nė nesupras, ko ten pasodintas.

Viena susirūpinusi mama aiškino: „Jeigu tokio amžiaus vaikui reikia ant puoduko sėdėt ir maigyt klaviatūrą, tai kas bus toliau? Paskui, mamytės, nesiskųskit, jog vaikai daugiau nieko nemato ir tik prie kompiuterio sėdi.“

Kita diskusijos dalyvė nevyniojo žodžio į vatą ir rėžė, kad tai – ne kas kita, o vaikų luošinimas. Tačiau stipriausios emocijos užvirė tada, kai viena mama pareiškė nesibaiminanti naujovių ir mananti, jog normalu, kad pasaulyje atsiranda išradimų, kurie gali tiesiogiai pasitarnauti. Į šią repliką mamos pažiūrėjo su didžiuliu įniršiu ir tikino, kad būtent dėl tokio mamų požiūrio vaikai užauga emociškai sužaloti ir tinkamai neišsivystę.

Elgiasi neišmintingai

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys tikino, kad tai, jo asmenine nuomone, beprotybė. „Tyrimai rodo, kad anksti davus planšetę, vėliau negalėsi atpratinti. Jei vaikas prie puodelio pripras tik su planšete, tai jis visą gyvenimą tualete sėdės su ja. Todėl nereikia stebėtis, kad greitu laiku vaikai nesugebės koncentruoti dėmesio, bus išsiblaškę, greičiau pavargs. Kitaip tariant, išryškės simptomai, panašūs į hiperaktyvumą. Turiu pastebėti, kad technologijų gamintojai rado puikų būdą kaip parduoti planšetę. Tik labai gaila, kad mamoms trūksta kritinio mąstymo“, – apgailestavo specialistas.

Gal vertėtų nuo vaikų slėpti išmaniuosius įrenginius? Psichiatras įsitikinęs, kad planšetinis kompiuteris ar išmanieji telefonai patys iš savęs nėra katastrofa ar nelaimė, tiesiog reikėtų žinoti, kaip su jais elgtis. „Žinoma, kad vaikas pamatys tuos įrenginius ir net gebės geriau jais naudotis už mus, tačiau reikia suvokti vaiko smegenų raidą – jei būdamas vos kelių metukų jis matys vaizdus ir daugiau nieko, tai nereikia tikėtis, kad mokykloje jis turės fantazijos. Tikėtina, jog smegenyse gali formuotis signalai, kad gamtinius reikalus gali atlikti tik su planšete“ – tikino medikas ir pridūrė, kad tai tikrai nėra juokas.

Jis teigė, kad mamos, kurios leidžia naudotis tokiais įrenginiais, elgiasi neišmintingai. „Technologijos ima viršų, o mamos pasitraukia į pogrindį, nes pačios tingi pratinti vaiką prie puodelio ar su juo užsiimti. Tai suaugusių žmonių patogumo išraiška, kurią jie gina“, – sakė L.Slušnys.

Psichiatras sakė, kad nėra pavojaus ribotai naudojantis išmaniaisiais prietaisais. „Tyrimai rodo, kad per parą galima praleisti ne daugiau nei valandą su planšete. Vaizdai „suvalgo“ smegenyse labai daug erdvės, ilgai išlieka, todėl vaikui gali būti sunku įsisavinti tam tikrus dalykus. Nustatyta, kad vaikas, kuris dvi valandas sėdėjo prie kompiuterio, valandą negalės ruošti pamokų dėl nesugebėjimo susikoncentruoti“, – paaiškino pašnekovas.

Jis įsitikinęs, kad dėl nuolat matomų vaizdų vaikas ilgainiui nesugebės lavinti fantazijos, o mamos, leisdamos naudotis išmaniaisiais įrenginiais, atima iš vaikų galimybę fantazuoti, kas, iš tiesų, yra būtina augančiai ir besiformuojančiai asmenybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.