„Patriot“: kodėl JAV nenori Ukrainai teikti vienos pažangiausių gynybos sistemų?

Į Ukrainą plūsta Vakarų ginklai, skirti karui su Rusija, o vienas paklausiausių ginklų – JAV gaminama raketų sistema „Patriot“. MIM-104 „Patriot“ yra pažangi gynybos nuo kruizinių raketų, balistinių raketų ir pažangių priešo lėktuvų priemonė, kurios panaudojimas padėtų apsisaugoti nuo smūgių ir prisidėtų prie prezidento V.Zelenskio prašymų įvesti neskraidymo zoną virš Ukrainos įgyvendinimo.

 JAV prezidentas Joe Bidenas kategoriškai atmetė galimybę aprūpinti Ukrainą „Patriot“ sistemomis.<br>Wikimedia Commons.
 JAV prezidentas Joe Bidenas kategoriškai atmetė galimybę aprūpinti Ukrainą „Patriot“ sistemomis.<br>Wikimedia Commons.
Raketų vamzdžiuose yra didžiulės 5,2 metro ilgio raketos su 90 kilogramų kovinėmis galvutėmis.<br> Wikimedia Commons.
Raketų vamzdžiuose yra didžiulės 5,2 metro ilgio raketos su 90 kilogramų kovinėmis galvutėmis.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 8, 2022, 9:07 PM

Deja, Ukrainos nenaudai, JAV prezidentas Joe Bidenas kategoriškai atmetė galimybę aprūpinti Ukrainą „Patriot“ sistemomis. Šį savo teiginį motyvavo teigdamas, kad norint jas panaudoti, reikėtų JAV karių, o tai Maskva neabejotinai suprastų kaip įsikišimą.

Kas yra „Patriot“ sistema?

MIM-104 „Patriot“ yra raketų baterija, pakeitusi ankstesnes SAM (angl. surface-to-air system) sistemas ir tapusi pagrindine JAV gynybos nuo skrendančių raketų ir orlaivių priemone. Tiksliau, ji pakeitė sistemą „Nike Hercules“ kaip kariuomenės aukšto ir vidutinio lygio oro gynybos sistemą (HIMAD), ir dabar yra pagrindinė kariuomenės priešraketinės gynybos sistema.

Sistema suprojektuota 1969 m., ją gamina „Raytheon“, o vieneto kaina siekia apie 1 mlrd. dolerių. Paleidimo įrenginyje telpa keturios raketos, kurių kiekviena kainuoja apie 3 mln. dolerių.

„Patriot“ sistema mobili, joje yra keturi pagrindiniai komponentai: ryšių, valdymo, radiolokacinio stebėjimo ir raketų nukreipimo. Pats radaras vadinamas „Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target“, dar žinomas kaip AN/MPQ-53. Iš šio pavadinimo pirmųjų raidžių ir kilo sistemos pavadinimas (PATRIOT). Teigiama, kad šio radaro veikimo nuotolis siekia iki 100 km.

Raketų paleidimo vamzdžiuose yra didžiulės 5,2 metro ilgio raketos su 90 kilogramų kovinėmis galvutėmis (PAC-2 arba PAC-3). Modernizuotose raketose naudojamos valdymo stiprinimo sistemos – raketoms skrendant taikinio paieškos sistema identifikuoja taikinį ir perduoda duomenis į valdymo stotį, kur atliekami galutiniai kurso pakeitimai. Kiekvienos raketos minimali skrydžio trukmė siekia mažiau nei devynias sekundes, o maksimali – tris su puse minutės, per tą laiką ji gali nuskrieti iki 70 kilometrų.

Kodėl jos tokios paklausios?

„Patriot“ baterijos dažnai juda grupėmis, sudarytomis iš aštuonių paleidimo įrenginių, kurių kiekvienas gali paleisti keturias raketas, o jas lydi maždaug 90 JAV karių grupė. Tačiau šiuo metu „Patriot“ sistemą naudoja daugybė kitų pasaulio valstybių – tarp jų daugelis Europos NATO šalių, Pietų Korėja, Kataras, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Taivanas. Sistema buvo naudojama daugelyje konfliktų – Persijos įlankos kare, Irako kare ir šiuo metu vykstančiame Saudo Arabijos ir Jemeno pasienio konflikte.

Būtent raketos sukėlė didžiąją dalį problemų Rusijos ir Ukrainos kare. Rusija į Ukrainą jau paleido daugiau nei 1 100 raketų, nors, kaip teigia JAV pareigūnai, daugelį jų – nesėkmingai (JAV žvalgybos teigimu, iki 60 proc. rusų raketų Ukrainoje patiria gedimus). Dažnu atveju įvyksta problemos jas paleidžiant, o kai kurios tiesiog nesprogsta.

Ar kada nors JAV perduos tokią sistemą Ukrainai?

Nepaisant to, kad tai yra būtent ta gynybinė priemonė, kurios reikia Ukrainai, vykstančiame konflikte ukrainiečiai nesulauks nė vienos „Patriot“ sistemos. J.Bidenas ir su sistema susipažinę šaltiniai teigė, kad norint naudoti „Patriot“ baterijas, reikia praeiti mokymus, todėl JAV ar NATO kariams tektų atvykti į Ukrainą ir eksploatuoti šias sistemas – arba skirti daug laiko Ukrainos kariams mokyti, kaip tai daryti. Patvirtinus faktą, kad JAV kariai per konfliktą nekels kojos į Ukrainos teritoriją, „Patriot“ negali būti naudojama, nors JAV ir teikia Ukrainai kitokio pobūdžio ginklus.

Visgi siekiant užtikrinti oro gynybą, „Patriot“ sistemos buvo perkeltos į aplinkines NATO šalis – ypač į Lenkiją, kur neseniai iš JAV buvo perkelti du šios sistemos vienetai. Vokietija taip pat yra gerai susipažinusi su šia sistema ir jau daugelį metų naudoja „Patriot“ baterijas.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.