Ekspertai apie gegužės 9-ąją: jokios realios pergalės, kurią galėtų švęsti, rusai taip ir nepasiekė

Gegužės 9 d. Maskvos Raudonojoje aikštėje ir kituose Rusijos miestuose kasmet rengiamas karinis paradas, skirtas pergalei prieš nacistinę Vokietiją 1945 m. pažymėti.

 Rusija, taip ir neišlaisvinusi Europos, prieš kelis mėnesius pradėjo karą prieš savo kaimynę Ukrainą.<br> 123rf iliustr.
 Rusija, taip ir neišlaisvinusi Europos, prieš kelis mėnesius pradėjo karą prieš savo kaimynę Ukrainą.<br> 123rf iliustr.
 Gegužės 9 d. parado repeticija Maskvoje.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Gegužės 9 d. parado repeticija Maskvoje.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos sostinėje Kijeve priešo lėktuvo apgadintas gyvenamasis namas.<br>  123rf nuotr.
 Ukrainos sostinėje Kijeve priešo lėktuvo apgadintas gyvenamasis namas.<br>  123rf nuotr.
 Per stiprų apšaudymą ir bombardavimą žmonės evakuojasi iš Irpinės miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo Kijevo.<br> 123rf nuotr.
 Per stiprų apšaudymą ir bombardavimą žmonės evakuojasi iš Irpinės miesto, esančio į šiaurės vakarus nuo Kijevo.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-05-08 16:45

Valdant Vladimirui Putinui, per Pergalės dieną demonstruojama karinė technika, taip pat tai proga prisiminti Antrojo pasaulinio karo aukas. Didžiojo Tėvynės karo – taip jį vadina rusai – metu žuvo 27 milijonai Sovietų Sąjungos piliečių, tai bene didžiausias nuostolis tarp visų šalių.

Šiemet renginys įgavo savitą reikšmę. Rusija prieš kelis mėnesius pradėjo karą prieš Ukrainą – tačiau jokios realios pergalės, kurią galėtų švęsti, rusai taip ir nepasiekė.

Svarbų vaidmenį kare atlikę pulkai žygiuos priešais aukščiausias pareigas užimančius kariuomenės pareigūnus ir prezidentą – jo kalba nuaidės Raudonojoje aikštėje ir bus skrupulingai nagrinėjama, siekiant išsiaiškinti, ko galima tikėtis toliau. Rusijos vadovas dažnai naudojasi šia akimirka, norėdamas perspėti apie savo ketinimus.

Pergalės dienos paradas retkarčiais būdavo pažymimas sovietmečiu, o 1995 m., 50-ųjų metinių proga, jį atgaivino prezidentas Borisas Jelcinas. 2008 m. būtent dėl Vladimiro Putino šis minėjimas pradėjo vykti kasmet, o jo metu pradėta demonstruoti ir karinė technika. Rusijos identiteto svarbai įtakos turėjo būtent Pergalės diena – vadovėliuose ir istorijos knygose daugiausia dėmesio skiriama Rusijai kaip Europos išvaduotojai nuo karo.

„Net ir įprastai šis minėjimas – didžiulis Rusijos jėgos, Putino kontrolės ir visko, ką jis simbolizuoja, parodymas, – sako Ammonas Cheskinas iš Glazgo universiteto. – Šiais metais jis tik dar labiau sustiprėjo“.

Gandai apie tai, kad V.Putinas paskelbs invazijos pabaigą, buvo paneigti. Taip pat paneigta ir tai, kad šalies vadovas Ukrainoje oficialiai pradės karą arba imsis Rusijos vyrų mobilizacijos. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad šalies kariuomenė nesistengs „dirbtinai pritaikyti“ savo veiksmų prie jokios konkrečios datos. Atsižvelgiant į didelius Rusijos nuostolius mūšio lauke, gali būti paskelbta mažesnio masto mobilizacija, tačiau tai gali pakenkti prezidento populiarumui.

2014 m. Rusijai aneksavus Krymą, Vladimiras Putinas Pergalės dieną paminėjo Raudonojoje aikštėje – ten sakė kalbą apie fašizmo nugalėjimą, o paskui išskrido į Juodojoje jūroje esantį Sevastopolio uostą švęsti naujos pergalės tūkstančių žiūrovų akivaizdoje.

„Šiemet pagrindinis tikslas buvo paskelbti apie vasario mėnesį turėjusią įvykti pergalę, – sako Lenkijos ir Rusijos dialogo bei supratimo centro atstovas Ernestas Wyciszkiewiczius. – Pirmadieniui jie rengia viešųjų ryšių triuką: rusams svarbu pamatyti, kad specialiosios karinės operacijos, apie kurią buvo skelbiama, padariniai yra apčiuopiami“.

Užuot šventęs Ukrainos vyriausybės nuvertimą, Kremlius turės pasitenkinti didžiosios dalies Mariupolio užėmimu. Miestas praktiškai sugriautas, tačiau Rusija ne kartą skelbė apie ketinimus „denacifikuoti ir demilitarizuoti“ Ukrainą – ir gali pareikšti, kad nugalėtas batalionas „Azov“: jį rusai melagingai vaizdavo kaip nacistinį. Šis pareiškimas Antrojo pasaulinio karo minėjimo dieną susilauktų didelio atgarsio.

„Rusijos miestuose ir regionų sostinėse galima pamatyti iškabų su Pergalės dienos simboliu, – sako viena iš analitinės grupės „Riddle Russia“ įkūrėjų Olga Irisova. – Paprastai ant ženklų matomas užrašas „1945 m. gegužės 9 d.“, bet šiemet užrašas kitoks – „1945/2022 m.“, taigi jie bando žmonėms įteigti, kad ir vėl stojo į kovą su naciais“.

Pačiame Mariupolyje Pergalės dienos parado dėl akivaizdžių grėsmių saugumui nebus. Rusijos įgaliotasis lyderis regione Denisas Pušilinas sakė, kad parado teks palaukti, kol Mariupolis taps vadinamosios Donecko liaudies respublikos dalimi.

Tačiau bus surengti kiti nenurodyti šventiniai renginiai – Rusijos žiniasklaidoje jie gali užimti svarbią vietą. Prieš gegužės 9 d. miestą aplankė Kremliaus televizijos specialistas Vladimiras Solovjovas ir Kremliaus delegacija, vadovaujama prezidento administracijos vadovo pavaduotojo Sergejaus Kirjenkos.

Pergalės dienos parado Raudonojoje aikštėje metu labai svarbi karinės technikos estetika – tai proga Kremliui pademonstruoti savo naujausią ginkluotę.

2015 m. per Pergalės dieną didžiausio dėmesio susilaukė būtent tankas „Armata T-14“ – tačiau kare Ukrainoje jis nepanaudotas, nes dar nėra paruoštas kovai fronte. Ukraina teigia, kad mūšio lauke sunaikino gerokai daugiau nei 1000 ne tokių modernių Rusijos tankų. Pranešama ir apie vieno moderniausių Rusijos tankų, „T-90M“, sunaikinimą.

Šiemet minėjime bus mažiau technikos ir karių nei 2021 m. Tačiau BBC atliktos analizės duomenimis, vis tiek bus galima išvysti apie 10 000 karių ir 129 karinės technikos vienetus. Nebus demonstruojamas vienas naujausių Rusijos tankų „T-80BVM“, taip pat priešlėktuvinės raketų sistemos „Pancir-S1“.

Aviacijos šou nesiskirs nuo buvusių anksčiau – skris 77 lėktuvai ir sraigtasparniai. Oro pajėgos virš Raudonosios aikštės jau repetavosi skydį Z forma – tai prieštaringai vertinamas įsiveržusių pajėgų simbolis.

Tačiau šiemet minėjime nedalyvaus nė vienas užsienio lyderis. Kremlius tai pateisina aiškindami, kad 77-osios metinės savaime nėra svarbus įvykis.

Olga Irisova sako, kad dauguma su Pergalės diena susijusių pranešimų ir taip yra skirti Rusijos gyventojams. Ukrainą vaizduodami kaip nacistinę, Kremlius stengiasi Rusijos gyventojams sukelti stiprius jausmus, kadangi daugumos gyventojų giminaičiai žuvo arba kovojo Antrojo Pasaulinio karo metu.

Nors renginiai vyks visoje Rusijoje, kaimyninėse šalyse gegužės 9-osios reikšmė vis mažėja. Ukraina patyrė vienus didžiausių karo nuostolių, o neseniai atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad ši data turėtų būti laikoma ne pergalės, o atminimo diena.

Kazachstanas jau trečius metus iš eilės atšaukė savo karinį paradą, o Latvija šią dieną paskelbė Rusijos karo Ukrainoje aukų atminimo diena.

Parengta pagal „BBC“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.