Ginkluotė, pakeitusi karo Ukrainoje eigą: kuo pasižymi HIMARS sistema?

Kovoje prieš Rusiją Ukrainos pajėgos itin aktyviai naudoja JAV pagamintą mobiliąją artilerijos sistemą. Sistemos veikimas taip pateisino lūkesčius, kad Ukraina, tikėdamasi pakeisti karo eigą, paprašė dar kelių dešimčių vienetų.

 Sunkvežimiuose sumontuotos paleidimo sistemos šaudo GPS valdomas raketas, kurios gali pataikyti į už maždaug 80 kilometrų esančius taikinius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Sunkvežimiuose sumontuotos paleidimo sistemos šaudo GPS valdomas raketas, kurios gali pataikyti į už maždaug 80 kilometrų esančius taikinius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pasak JAV ir Ukrainos kariškių, sunkvežimyje sumontuota didelio mobilumo artilerijos raketų sistema HIMARS toli už fronto linijos esančioms Rusijos pajėgoms sukėlė didelių problemų, sunaikino vadavietes ir amunicijos sandėlius.<br> Wikimedia commons.
 Pasak JAV ir Ukrainos kariškių, sunkvežimyje sumontuota didelio mobilumo artilerijos raketų sistema HIMARS toli už fronto linijos esančioms Rusijos pajėgoms sukėlė didelių problemų, sunaikino vadavietes ir amunicijos sandėlius.<br> Wikimedia commons.
 Didelio mobilumo artilerijos raketų sistema „HIMARS“.<br> Wikimedia Commons.
 Didelio mobilumo artilerijos raketų sistema „HIMARS“.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 6:20 PM

Pasak JAV ir Ukrainos kariškių, sunkvežimyje sumontuota didelio mobilumo artilerijos raketų sistema HIMARS (angl. High Mobility Artillery Rocket System) toli už fronto linijos esančioms Rusijos pajėgoms sukėlė didelių problemų, sunaikino vadavietes ir amunicijos sandėlius.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pirmadienį pranešė, kad jo šalies pajėgos, praėjusį mėnesį gavusios raketų sistemas iš JAV, sunaikino daugiau kaip 50 Rusijos amunicijos sandėlių. Iš vietos vadų pranešimų galima spręsti, kad raketų sistemos suvaidino svarbų vaidmenį stabdant Rusijos puolimą Donbaso regione.

Pirmosios HIMARS Ukrainai buvo pristatytos birželio mėnesį – tuo metu Ukrainos pajėgos Donbase patirdavo didelių nuostolių. Penktadienį Pentagonas paskelbė, kad pristatytos dar keturios sistemos – taigi, iš viso jų yra 16. JAV taip pat apmokė apie 200 ukrainiečių, kurie dabar turi tinkamą kvalifikaciją kovoti šiomis artilerinėmis sistemomis.

Naudodamos HIMARS“ sistemas Ukrainos pajėgos gali raketomis šaudyti greičiau ir tiksliau nei kada nors anksčiau. Sunkvežimiuose sumontuotos paleidimo sistemos šaudo GPS valdomas raketas, kurios gali pataikyti į už maždaug 80 kilometrų esančius taikinius. Sunkvežimiai, iš kurių jos šaudomos, juda greitai ir yra sunkiai pastebimi, todėl Rusijai sunku juos sunaikinti.

Šių sistemų pajėgumui pagyrų negaili nei Ukrainos, nei JAV kariuomenės vadovai. Praėjusią savaitę Pentagone vykusiame pokalbyje aukštos rango JAV gynybos pareigūnas teigė, kad ukrainiečiai „naudodami HIMARS labai tiksliai taikosi į kritines Rusijos pozicijas“.

Tame pačiame susitikime JAV karininkas dėl sistemų veiksmingumo trikdant Rusijos operacijas HIMARS pavadino „labiausiai medžiojamais dalykais visoje Ukrainoje“.

„Ukrainiečiai stiprūs. Šiuo metu jie daro tikrai didelį poveikį rusų gebėjimui vykdyti savo operacijas, – aiškino ekspertas. – Ukrainiečiai sutelkė daug pastangų [taikydamiesi] į Rusijos karinę vadovybę, jų logistinio aprūpinimo zonas – visų rūšių tiekimo klases, ypač amuniciją“.

Karininkas pridūrė, kad išpuoliai prieš vadavietes pridarė itin daug problemų šiuo metu vykstančiam Rusijos puolimui Ukrainos pietryčiuose.

„Iš to, kaip rusai kariauja, suprantame, kad jiems reikia, jog kas nors pasakytų, ką daryti. Jei sunaikinami tie, kurie jiems nurodo, ką daryti, judėjimą į priekį galima sustabdyti. Ir toliau tai matome, – sakė karininkas. – Matome, kad rusai bando prisitaikyti prie HIMARS pajėgumų ir keliamų iššūkių“.

Nuo šių metų vasario 24 d., kai Rusija užpuolė savo kaimyninę šalį, vakarietiškų ginklų tiekimas Ukrainos gynybai buvo labai svarbus. Mūšyje dėl Kijevo, kai Rusijos sausumos pajėgos ne kartą bandė apsupti miestą ir nušalinti Ukrainos vyriausybę, būtent JAV pagaminti ginklai „Javelin“ ir Jungtinėje Karalystėje pagaminti naujos kartos lengvieji prieštankiniai ginklai (NLAW) padėjo pakeisti padėtį.

Kai Rusija sustabdė Kijevo puolimą ir sutelkė visas savo pajėgas pietryčiuose, bandydama užimti Donbaso regioną, ji ir vėl įgijo pranašumą. Mūšyje dominavo artilerija – Rusija turėjo sudėtingesnes sistemas ir daugiau amunicijos.

Ukrainiečių nuostoliai didėjo greitai. Birželio pradžioje aukšto rango Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas BBC sakė, kad Donbaso fronto linijoje kasdien žūdavo nuo 100 iki 200 Ukrainos karių.

Situacija pasikeitė, kai į Ukrainą atvyko pirmoji HIMARS siunta.

JAV Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis bendradarbis ir buvęs JAV jūrų pėstininkas, stebintis Rusijos įrangos nuostolius, Robas Lee HIMARS apibūdino kaip „itin tikslią ginkluotės sistemą“, kuri suvaidino svarbų vaidmenį mažinant Rusijos artilerijos pranašumą.

„Dėl HIMARS rizika tapti Rusijos taikiniu mažesnė, nes šias sistemas galima naudoti naktį – nereikia jokių [bepiločių orlaivių] taikiniui stebėti, o po to galima atlikti vertinimą“, – teigė jis.

Pasak jo, pirmasis vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti Ukrainoje veikiantys HIMARS, buvo paskelbtas birželio 24 d. Nuo to laiko vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip HIMARS smogia į šaudmenų sandėlius, pasirodo „beveik kasdien“.

„Ukrainiečiai sakė, kad rusai dėl to iššaudo daug mažiau artilerijos šaudmenų. Dėl to Ukrainos sausumos pajėgoms atsiranda daugiau galimybių apginti savo pozicijas“, – sakė ekspertas.

R.Lee pridūrė, kad dėl to per pastarąsias tris savaites „rusų pajėgos nelabai ką ir pasiekė“.

Lieka klausimas, ar HIMARS pajegumo pakaks, kad Ukraina galėtų pradėti kontrpuolimą. O.Reznikovas šio mėnesio pradžioje „Atlantic Council“ organizuotame pokalbyje teigė, kad ukrianiečių pajėgoms prireiks dar ne vienos dešimties šios sistemos vienetų, kad pasiektų tokį tikslą.

„Kad kontrpuolimas būtų veiksmingas, mums reikia bent 100 vienetų, – sakė jis. – Tai pakeistų žaidimo eigą“.

Iki šiol, prezidento Joe Bideno valdymo laikotarpiu, Jungtinės Valstijos išsiuntė Ukrainai ginklų ir paramos už kiek daugiau nei 8 mlrd. eurų. Penktadienį Pentagonas pranešė, jog naujausią paketą sudaro apie 175 mln. dolerių vertės įranga, paimta iš turimų JAV karinių atsargų.

Nors Ukrainos pareigūnai šiuo metu prašo HIMARS ir kitų panašių sistemų, R.Lee sako, kad jei Ukraina norės pereiti į puolimą, teks prisitaikyti ir prie tokio pokyčio.

„Svarbu nepamiršti, kad nėra jokių stebuklingų ginklų. Pastarąjį mėnesį HIMARS buvo labai veiksmingi, tačiau Rusija prisitaikys“, – sakė jis.

Ekspertas pridūrė, kad norint užimti teritoriją, Ukrainai reikės tobulinti įgūdžius ir naujinti įrangą.

„Jiems reikia tankų, bepiločių orlaivių, pakankamai artilerijos šaudmenų, jie turi sugebėti slopinti taikinius, o jų daliniai turėtų būti pakankamai gerai apmokyti, kad galėtų vykdyti jungtinės ginkluotės operacijas, – teigė ekspertas. – Vien HIMARS nepakanka. Norint efektyviai vykdyti puolamąją operaciją, reikia ir kitų sudedamųjų dalių“.

Parengt pagal „The Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.