Galingas derinys: Ukraina apginklavo savo naikintuvus „išmaniaisiais“ ginklais

Ukrainos karinės oro pajėgos savo naikintuvus „Sukhoi Su-27“ (NATO pavadinimas „Flanker“) apginklavo amerikiečių gamybos „išmaniosiomis“ bombomis JDAM-ER (angl. Joint Direct Attack Munition-Extended Range), taip paversdamos senstančius naikintuvus perėmėjus daugiafunkciais naikintuvais-bombonešiais, praneša „Forbes“.

Ukrainos karinės oro pajėgos savo naikintuvus „Sukhoi Su-27“ apginklavo amerikiečių gamybos „išmaniosiomis“ bombomis JDAM-ER, taip paversdamos senstančius naikintuvus perėmėjus daugiafunkciais naikintuvais-bombonešiais.<br>Wikimedia commons, Ukrainos oro pajėgų nuotr., Lrytas.lt mont.
Ukrainos karinės oro pajėgos savo naikintuvus „Sukhoi Su-27“ apginklavo amerikiečių gamybos „išmaniosiomis“ bombomis JDAM-ER, taip paversdamos senstančius naikintuvus perėmėjus daugiafunkciais naikintuvais-bombonešiais.<br>Wikimedia commons, Ukrainos oro pajėgų nuotr., Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 8:25 PM

Ketvirtadienį, minint Ukrainos nepriklausomybės dieną, Ukrainos oro pajėgų tarnyba paskelbė nuotrauką, kurioje generolas leitenantas Mykola Oleščukas – Ukrainos oro pajėgų vadas nuo 2021 m. – užrašė linkėjimus ant 500 svarų (maždaug 230 kg) svorio JDAM-ER, kabančios po „Su-27“ sparnu.

Anot „Forbes“, „Su-27“ ir JDAM derinys yra potencialiai galingas. Dviejų variklių, vienvietis „Su-27“, gali gabenti tonas bombų didesniu nei 1100 km spinduliu.

Reikėjo nemažai pastangų, jog perėmėjai būtų paversti naikintuvais-bombonešiais – kad galėtų panaudoti GPS valdomas bombas JDAM-ER, amerikiečių ir ukrainiečių rangovai turėjo išrasti naują laikiklį, rašo „Forbes'.

Ukrainiečių laimei, daug koncepcinių darbų buvo atlikta dar prieš tai, kai praėjusią vasarą į Ukrainą buvo atgabentas pirmoji sklendžianti bomba JDAM. Kai Jungtinės Valstijos praėjusį pavasarį tiekė Ukrainai raketas „AGM-88“ HARM (angl. High-Speed Anti-Radiation Missiles), jos taip pat Ukrainai perdavė pagal užsakymą pagamintus laikiklius, skirtus lėktuvams „Su-27“ ir „MiG-29“.

Šiek tiek kitoks laikiklis, kuriame yra „Mil-Std-1760C“ skaitmeninis duomenų perdavimo įrankis, turėtų užtikrinti, kad „MiG“ ir „Suchoi“ būtų suderinami su JDAM-ER, rašo „Forbes“.

Naikintuvų brigada gali užprogramuoti taikinio koordinates „išmaniojoje“ bomboje JDAM prieš išskrendant. Tačiau bomba vis tiek turi „žinoti“, kur ji yra ir kokiu greičiu skrenda akimirką prieš kritimą. Šie duomenys perduodami įrenginiu „Mil-Std-1760C“.

„Forbes“ teigimu, „Su-27“ turėtų tapti puikia platforma JDAM, nes sparnuotoji JDAM-ER gali nuskrieti 80 km atstumu, jei bombą gabentis naikintuvas padidins greitį ir staigiai pakils likus kelioms akimirkoms iki paleidimo – dviejų variklių „Su-27“ yra pakankamai galingas, kad JDAM-ER būtų išmesta maksimaliu atstumu.

Neaišku, kiek „Su-27“ Ukrainos karinės oro pajėgos pritaikė sklendžiančioms bomboms JDAM. 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai, Ukraina gavo 74 tuo metu dar naujus „Su-27“ lėktuvus. Praėjus dvidešimt trejiems metams, aktyviojoje tarnyboje buvo vos 24.

2014 m. Rusijos invazija į Ukrainos Krymo pusiasalį paskatino Kijevą išplėsti „Su-27“ lėktuvų parką. Gali būti, kad net trys dešimtys neskraidančių lėktuvų buvo laikomi sandėliuose. O iki 2016 m. bent vienas analitikas suskaičiavo 57 ukrainietiškus „Su-27“ su patvirtinamais numeriais, kurie padeda identifikuoti orlaivio padalinį ir (arba) bazę.

Jei visi 57 buvo tinkami skraidyti, tai galėtų reikšti, kad Kijevas atnaujino visus turimus lėktuvus, teigia„Forbes“. Per pastaruosius 18 karo mėnesių Ukrainos oro pajėgos neteko bent tuzino „Su-27“, o tai reiškia, kad gali būti likę net 45 naikintuvai perėmėjai.

Kad ir kiek JDAM ginkluotų karo lėktuvų šiuo metu turi Ukrainos karinės oro pajėgos, jų skaičius netrukus padidės – Danija pažadėjo Ukrainos karo veiksmams skirti 19 perteklinių „Lockheed Martin F-16“. Tuo tarpu Nyderlandai siūlo dalį arba visus savo 42 perteklinius „F-16“ lėktuvus. Norvegija taip pat paaukos keletą „F-16“ – galbūt keliolika ar daugiau, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste