JAV pritarė galimam „M142 HIMARS“ pardavimui Latvijai ]

Jungtinės Valstijos patvirtino galimą didelio judrumo artilerijos raketų sistemų „M142“ ir taktinių balistinių raketų pardavimą Latvijos vyriausybei. Apie tai pranešė JAV Gynybos ir saugumo bendradarbiavimo agentūra.

 Jungtinės Valstijos patvirtino galimą didelio judrumo artilerijos raketų sistemų „M142“ ir taktinių balistinių raketų pardavimą Latvijos vyriausybei.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Jungtinės Valstijos patvirtino galimą didelio judrumo artilerijos raketų sistemų „M142“ ir taktinių balistinių raketų pardavimą Latvijos vyriausybei.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-25 14:44

JAV vyriausybė patvirtino galimą Latvijos ir „Lockheed Martin“ sandorį dėl šešių „M142 HIMARS“ raketų sistemų, taip pat susijusios įrangos ir mokymų pirkimo.

Taip pat buvo susitarta dėl raketų „MGL“ pardavimo, t. y. dėl 12 šešių konteinerių su „M30A2“ raketomis ir dar 12 konteinerių su „M31A2“ raketomis.

Be raketų, Latvija taip pat gavo leidimą įsigyti dešimt kariuomenės taktinės raketų sistemos (ATACMS) paleidimo sistemas „M57“. Apskaičiuota galimo sandorio vertė – 220 mln. dolerių.

Latvijos gynybos ministerija tikisi, kad HIMARS šalies ginkluotosios pajėgos galės naudotis jau iki 2025 m. Tačiau pažymima, kad dėl didelės šių ginkluotės sistemų paklausos Ukrainoje jų tiekimas į Latviją gali sulėtėti.

Blatijos šalių raketų kumštis

Latvijos gynybos ministras Artis Pabriksas pirmą kartą apie ketinimą įsigyti raketų sistemų HIMARS paskelbė praėjusių metų rugsėjį. Jis pasidalijo mintimis, kad norėtų gauti dešimt šių sistemų – tačiau patikslino, kad per ateinančius trejus metus planuojama įsigyti tik šešis vienetus.

Latvijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Jānis Garisons anksčiau yra pareiškęs, kad „M142 HIMARS“ pirkimas yra bendras visų Baltijos šalių sprendimas ir projektas.

Įsigijusi balistinių raketų „M57 ATACMS“, Latvija įgyja naujų galimybių suduoti giluminius smūgius į priešo užnugarį iki 300 kilometrų atstumu. Atitinkamai į taikinio zoną patenka Rusijos Kaliningrado ir Pskovo sritys, Sankt Peterburgas ir visa šiaurinė Baltarusijos dalis, įskaitant Minską.

Balistinė raketa su 227 kg skeveldrine didelės sprogstamosios galios kovine galvute gali pataikyti į saugomus taikinius su iki 10 metrų paklaida.

Kaip primena Lrytas.lt, Lietuva 2022 m. gruodį pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su Jungtinėmis Valstijomis (JAV) dėl HIMARS ir susijusių sistemų įsigijimo. Tąkart Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nurodė, kad šis pajėgumas „iš esmės keičia Lietuvos kariuomenės galimybes“, ir „mūsų visų saugumą tikrai sustiprina“ – turint omenyje, jog su kitomis Baltijos valstybėmis iš viso įsigyjama 20 sistemų. Kaip buvo nurodyta 2022 m. spalį, kad Lietuva ketina įsigyti aštuonias HIMARS sistemas.

Parengta pagal „Militarnyj“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.