„Šachas ir matas“: Rusija skelbia po poros metų pagaminsianti naują penktosios kartos naikintuvą

Rusija 2025 m. planuoja pristatyti pirmąjį penktos kartos lengvojo naikintuvo „Su-75 Šachas ir matas“ (rus. „Су-75 Шах и Мат“) prototipą. Apie tai pranešė Rusijos Federacijos pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas.

 Atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
 Atvirųjų šaltinių nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-14 08:23

Rusijos ministras pranešė, kad orlaivių gamintojai pradeda rengtis pradėti naikintuvo gamybą.

„Remiantis atliktais darbais, buvo padaryti projekto pakeitimai, kurie pakoregavo pirmojo skrydžio laiką. Šiandien projektinė dokumentacija perduota gamintojui ir pradėtas pasirengimas pirmųjų pavyzdžių gamybai“, – sakė D. Manturovas.

Gamintojai teigia, kad naujasis naikintuvas yra paprastesnė ir pigesnė alternatyva amerikiečių naikintuvui „F-35A“, kuris šiuo metu yra masiškai gaminamas ir naudojamas JAV bei Šiaurės Atlanto aljanso šalyse.

Visų pirma, pristatymo metu buvo paskelbta, kad naujojo naikintuvo kontrakto vertę ketinama sumažinti iki 30 mln. dolerių – o „F-35A“ kaina siekia apie 80 mln. dolerių.

Be to, siekdami skatinti naujojo orlaivio eksporto potencialą, gamintojai pranešė apie galimybę į orlaivio konstrukciją integruoti užsakovo pasirinktus vakarietiškus komponentus – pavyzdžiui, radarą.

Vis dėlto neaišku, ar rusai galės laikytis nustatytų terminų ir kainos, atsižvelgiant į tarptautines sankcijas.

„Šachas ir matas“

„Su-75 Šachas ir matas“ yra rusiškas vienmotoris orlaivis, kurį gamintojas pozicionuoja kaip penktos kartos naikintuvą. Jį sukūrė projektavimo biuras „Suchoj“.

Remiantis pristatymo medžiaga, orlaivis svers iki 18 tonų ir galės pasiekti maksimalų 1,8–2 machų greitį. Planuojamas orlaivio skrydžio nuotolis – 2800 km.

Rusai paskelbė, kad bus įgyvendintas trumpasis kilimas ir tūpimas ant 400–500 metrų ilgio kilimo ir tūpimo tako. Tai pavyks pasiekti dėl didelės traukos galios ir variklio su integruotu valdomu traukos vektoriumi.

Didžiausias naudingosios apkrovos svoris – apie 7400 kg. Dalis ginkluotės (greičiausiai raketos „oras-oras“) bus paslėpta po fiuzeliažu esančiose nišose, kad lėktuvas būtų mažiau matomas radarams. Taip pat žadama, kad orlaivis ginkluotas 30 mm automatiniu pabūklu.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste