Sumatros pakrantės urve užfiksuoti visi per tūkstančius metų kilę cunamiai

Sumatros salos pakrantėje

Mokslininkai tikisi daug sužinoti apie cunamių dažnumą.<br>AP asociatyvi nuotr.
Mokslininkai tikisi daug sužinoti apie cunamių dažnumą.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 12, 2013, 1:45 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:54 PM

Netoli Banda Ačecho miesto esančioje klinčių uoloje susikaupė smėlio nuosėdų sluoksniai, kuriuos sunešė cunamiai. Smėlio sluoksniai puikiai matomi tarp uoloje gyvenančių šikšnosparnių išmatų sluoksnių. Mokslininkai teigia, kad geologams tai ypatinga vieta, nes sluoksnių tiesiog neįmanoma supainioti, ir jie aprėpia ypač didelį laikotarpį. Sumatros urve sąnašų susikaupę tiek daug, kad naujas cunamis sunaikintų vėliausiai susidariusius sluoksnius. Per didžiulį cunamį 2004 metais urvas buvo visiškai užlietas vandeniu. Nepaisant to, puikiai išsilaikė sluoksniai, kurie susidarė prieš 3 000 metų, o seniausi smėlio sluoksniai buvo sunešti maždaug prieš 7 500 metų. Urve yra apie 7-10 cunamio sąnašų sluoksnių.

Urvas yra už maždaug 100 metrų nuo tos vietos, kurią dabar per potvynį pasiekia jūros vanduo. Be to, urvo kraštai aukštesni, todėl į jį gali patekti tik cunamių ir labai didelių audros potvynių vanduo. Mokslininkai įsitikinę, kad smėlio sluoksniai susidarė per cunamius, nes juose rado vandenyno dugno gyvūnijos liekanų, kurias į krantą galėtų išmesti tik galingos cunamio bangos.

Geologai radioaktyviojo anglies izotopo metodu nustato smėlyje esančių organinių liekanų amžių, kad sužinotų, kada sluoksniai susidarė. Taip pat ketinama nustatyti, kada susidarė šikšnosparnių išmatų sluoksniai.

Mokslininkai tikisi daug sužinoti apie cunamių dažnumą. Teigiama, kad didžiausi cunamiai kartojasi nevienodais intervalais. Tarp jų gali būti labai ilgi ramybės periodai, bet gali būti laikotarpių, kai cunamiai kartojasi dažnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.