Rašytojas išnaršė vidinius JAV Nacionalinio saugumo agentūros koridorius

Leidykla „Briedis“ pristato naujieną – JAV žurnalisto Fredo Kaplano knygą „Kibernetiniai karai“. Joje – negirdėta istorija apie karininkus, pareigūnus, mokslininkus ir šnipus, išradusius naują karybos rūšį, planavusius ir kėlusius kibernetinius karus daug dažniau, nei žmonės nutuokė.

 Knygos viršelis.
 Knygos viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 5:23 PM

Šiuo metu Lietuvoje daug diskutuojama apie kibernetinį saugumą. Neseniai spaudoje pasirodė informacija apie Lietuvai kylančią grėsmę patirti kibernetines atakas per 2019 m. vyksiančius prezidento, Europos parlamento ir savivaldybių rinkimus. Spalio 18 d. Europos Sąjungos šalių lyderiai pritarė Lietuvos ir dar kelių valstybių iniciatyvai išplėsti sankcijų režimą, kad jas būtų galima taikyti už kibernetines atakas.

Daugelis yra girdėję terminą „kibernetiniai karai“, tačiau labai mažai galėtų paaiškinti, kas tai iš tiesų yra. Informacinių sistemų, kompiuterių tinklų, asmeninių ar įvairių organizacijų kompiuterių puolimas kenkėjiškomis programomis vyksta daug dažniau, nei mes tai matome. Per šias atakas pasisavinami asmeniniai duomenys, taip pat apribojama galimybė jais naudotis.

Kibernetinės atakos nukreipiamos ne tik prieš pavienius asmenis, bet ir įvairias organizacijas, žiniasklaidos priemones ar net valstybės institucijas. Jų metu galima į kompiuterius įrašyti įvairias šnipinėjimo programas, pakeisti juose esantį ar internete paskelbtą turinį ir taip skleisti dezinformaciją bei formuoti visuomenės nuomonę.

Kibernetinis karas šiandien tampa ne tik grėsme, bet ir šnipinėjimo bei žvalgybos priemone. Tai ginklas, kurį priešai bet kada gali panaudoti prieš vieną asmenį ir visą valstybę.

„Nebesvarbu, kas turi daugiausia kulkų, svarbu, kas kontroliuoja informaciją“, – rašo F. Kaplanas.

Žurnalistas ir rašytojas Fredas Kaplanas knygoje „Kibernetiniai karai“ naršo po vidinius JAV Nacionalinio saugumo agentūros koridorius, slapčiausius Pentagono kibernetinio saugumo skyrius ir analizuoja Baltuosiuose rūmuose vykstančias politines diskusijas apie kibernetinį saugumą.

Autorius paaiškina, kas yra kibernetiniai karai, kaip jie sukeliami ir veikia visuomenę. Taip pat aprašo kibernetinių karų istoriją – kokios buvo vykdomos pirmosios atakos vos sukūrus kompiuterius, kaip jos tobulėjo ir išaugo iki pasaulinio masto karo.

JAV žurnalistas F. Kaplanas dirba žurnale „Slate“, rašo straipsnius apie nacionalinį saugumą. Jis yra šešių knygų autorius, 2014 m. jo knyga „The Insurgents“ buvo nominuota Pulitzerio premijai.

* * *

Fred Kaplan. Kibernetiniai karai. Iš anglų kalbos vertė Rokas Mikutis. – Vilnius: Briedis [2018]. – 368 p.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.