Vilniečiai Laosą pašlovins didingu kūriniu

Skamba keistai, tačiau Laoso Liaudies Demokratinės Respublikos garbei Vilniuje pradėtas kurti didelės apimties muzikos kūrinys chorui ir orkestrui. Iniciatoriai – fotomenininkas Saulius Paukštys ir kompozitorius Gintaras Sodeika.

S.Paukščio (kairėje) ir G.Sodeikos galvose nuolat pilna keistų sumanymų.<br>D.Umbraso nuotr.
S.Paukščio (kairėje) ir G.Sodeikos galvose nuolat pilna keistų sumanymų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Dec 1, 2013, 10:02 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:32 AM

Vilniaus mero patarėjas kompozitorius G.Sodeika, pasivadinęs Gagarin Dream (Gagarino Sapnas) pseudonimu, tikina gavęs Laoso prezidentūros pasiūlymą sukurti didelės apimties kūrinį ir turi vilčių, kad taps naujo žanro Laoso muzikoje pradininku, rašo dienoraštis „Lietuvos rytas“.

„Tai ne pokštas. Kantata ar oratorija tikrai bus“, – patikino buvęs kultūros viceministras ir buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas.

Prieš tris savaites Laoso sostinėje Vientiane lankęsis fotomenininkas S.Paukštys pasakojo, kad iš tikrųjų vienoje aludėje bendravo su žmonėmis, prisistačiusiais Laoso prezidentūros darbuotojais.

Jis jiems papasakojęs apie vasarą buvusioje Vilniaus elektrinėje surengtą instaliaciją: nuogų merginų nuotraukas garo katile ir tuo pat metu skambančią G.Sodeikos elektroninę kompoziciją „Sirenų giesmės“.

Naujieji pažįstami esą liūdnai atsidusę, kad jų šalyje menininkams leidžiama šlovinti tik gamtą. Tuomet S.Paukštys teigia pusiau rimtai pasiūlęs tokį kūrinį užsakyti Lietuvoje, o kitą rytą viską užmiršęs.

Tuo metu kartu aludėje buvęs motociklininkas lenktynininkas Balys Bardauskas pasakojo, kad S.Paukštys iš tikrųjų visą laiką kalbėjo tik apie meną ir minėjo kažkokius kūrinius, o visi laosiečiai atrodė labai susidomėję. Alus Laose ne mažiau populiarus nei Lietuvoje.

S.Paukštys tikina apstulbęs, kai grįžus į Lietuvą atėjo elektroninis laiškas iš Laoso prezidentūros su pasiūlymu sukurti kantatą arba oratoriją. Siūlomas honoraras – 5 tūkstančiai dolerių. Pasiūlymą jis nedelsdamas perdavęs G.Sodeikai, kuris tęsė susirašinėjimą.

– Ką kuriate Laoso garbei – kantatą ar oratoriją? – pasiteiravo „Sostinė“ kompozitoriaus G.Sodeikos.

– Tai bus didelis kūrinys chorui ir orkestrui. Planuoju panaudoti ir Laoso liaudies instrumentus, kad koloritas būtų pilnakraujis. Per savaitę paaiškės. Greičiausiai tai bus oratorija.

Nelengvas uždavinys – kūrinio tekstas. Norėčiau, kad kūrinys būtų giedamas valstybine Laoso kalba. Tai nėra paprasta.

Reikia išsirinkti literatūros kūrinį, po to teks šiek tiek pramokti laosiečių kalbos, kad galėčiau natūraliai išguldyti tekstą natomis. Įdomus iššūkis.

– Kokį honorarą gausite už šį kūrinį?

– Dėl honoraro dar nėra sutarta. Bet šiuo atveju svarbiausia – ne pinigai. Tai galimybė lietuviškai muzikai būti pristatytai Laoso Liaudies Demokratinėje Respublikoje.

Pamenu gal 1973 metais tuomečiame laikraštyje nuotrauką su maestro Mindaugu Tamošiūnu ir Laoso muzikantais.

Straipsnio pavadinimas skelbė, kad vienas iškiliausių ir pažangiausių Sovietų Sąjungos estrados meistrų Mindaugas Tamošiūnas yra pakviestas į Laoso Liaudies Demokratinę Respubliką pradėti estrados žanro.

Taigi laosiečiai turėtų būti dėkingi lietuviams, kad ten atsirado estradinė muzika. Kaip tuomet skelbė spauda, lietuviai buvo Laoso estrados pradininkai.

Aš viliuosi, kad gal tapsiu kokio nors kito žanro pradininku Laose. Tai būtų iškilu ir didžiulė garbė.

– Ar esate sukūręs kantatų ar oratorijų?

– Prisipažinsiu, iki šiol nė vienos kantatos ar oratorijos nesu sukūręs. Bet idėja ir užsidegimas padės prisijaukinti šį žanrą.

Žinoma, iš anksto tikėtis sėkmės neišmintinga, bet pati idėja mane uždega.

– Kodėl Laoso prezidentūra kreipdamasi jus vadina Gagarin Dream?

– Tai mano slapyvardis. Per pastaruosius dešimt metų daug savo kūrinių esu pasirašęs Gagarin Dream pseudonimu ir, matyt, kažkokiais būdais Laose mane pastebėjo.

Tai rodo, kad mano muzika kažkur pasaulyje gyvena.

– Kaip atsirado šis slapyvardis?

– Esu gimęs pirmojo žmonijos skrydžio į kosmosą metais ir nesu tam įvykiui abejingas.

Jausdamas simpatiją Jurijui Gagarinui, jo svajonėms ir kažkuriame pasąmonės kamputyje tapatindamasis su juo, išdrįsau taip pasivadinti.

– Kokia tikimybė, kad visa ši istorija – tai S.Paukščio sugalvotas mulkinimas?

– Galėsiu į jį atsakyti tada, kai gausiu atsakymą iš laosiečių, kad mūsų kūrinys ten pristatytas nebus arba atvirkščiai – bus.

Prezidentūros kontaktų – nė pėdsako

„Sostinė“ bandė susisiekti su Laoso prezidentūra ir daugiau sužinoti apie tokio netikėto užsakymo motyvus, tačiau internete nenurodyti jokie šios šalies prezidentūros, vyriausybės ar kitos oficialios institucijos kontaktai.

Laosas laikoma viena skurdžiausių Azijos valstybių. Internetu naudojasi dešimt procentų gyventojų.

S.Paukštys yra surengęs legendinio JAV kompozitoriaus Franko Zappos neva tikrų daiktų ir laiškų parodas, paskelbęs išgalvotą interviu ir galų gale Vilniuje pastatęs jam paminklą, o vėliau Vilniaus vardu padovanojęs paminklą F.Zappos gimtinei Baltimorei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.