Pasitikti pavasarį į Trakus kviečia pučiamųjų orkestras „Trimitas“

Paskutinę žiemos dieną į Trakus kviečiami atvykti tie, kas pavasarį nori pasitikti išskirtinai. Pavasarine nuotaika spinduliuos Valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ atliekami kūriniai. Orkestro vadovas profesorius dr. Antanas Kučinskas įsitikinęs – laikas paneigti mitą, kad pučiamųjų muzika skirta tik marširavimui.

  Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“.<br> Organizatorių nuotr.
  Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“.<br> Organizatorių nuotr.
 L.Karlssonas.<br> Organizatorių nuotr.
 L.Karlssonas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 4:29 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 4:31 PM

2020-ųjų metų Lietuvos kultūros sostine tituluotiems Trakams dedikuotas „Trimito“ koncertas „Pavasario uvertiūra“ nuskambės tik vieną kartą, o koncertui diriguos ypatingasis vakaro svečias – Švedijos ginkluotųjų pajėgų muzikos inspektorius ir Švedijos karališkosios muzikos akademijos narys Leifas Karlssonas.

Dirigentas L. Kalrssonas savo kaip muziko karjerą pradėjo būdamas 14 metų. Jis buvo aktyvus perkusininkas, dažnai dirbo su Švedijos radijo, Geteborgo simfoniniais orkestrais, Karališkuoju Stokholmo operos orkestru ir Karališkąja Stokholmo filharmonija. Pastaraisiais metais L. Karlssonas buvo ypač geidžiamas pučiamųjų orkestrų dirigentas ir dirbo su daugeliu Skandinavijos orkestrų. Per savo mušamųjų, dirigento ir patarėjo meno klausimais karjerą L. Karlssonas apkeliavo pasaulį, atlikdamas švedų muziką ir garsindamas švedų kultūrą.

Koncertas prasidės Dmitrijaus Šostakovičiaus Šventine uvertiūra, op. 96, kurią diriguos orkestro vyr. dirigentas Ugnius Vaiginis. Po jos seks svečio L. Karlssono diriguojamos pučiamųjų muzikos grandų Johano De Meijo „Spring“, Franko Tichelio „Blue Shades“, Percy Graingerio „Colonial song“, Philipo Sparko „Music for a festival“ bei Bjoerno Anderssono, Benny Ulveuso ir De Meijo „Highlights from Chess“ partitūros.

Pavyko pasikviesti žymų dirigentą

„Tai, kad į Lietuvą pavyko pasikviesti tokį žymų dirigentą, kaip Leifas Karlssonas, aš vadinu sėkme. Švedijoje pučiamųjų muzikos instrumentų muzikos kultūra yra labai aukšto lygio. Jei pas mus iš pučiamųjų orkestro tikimasi marširavimo muzikos, tai Švedijoje pučiamųjų orkestrai prilyginami simfoniniams orkestrams. Jie rengia solidžias programas, kurias klausytojai įvertina užpildydami didžiules koncertų sales“, – pasakojo Valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ vadovas profesorius dr. Antanas Kučinskas.

Prieš metus „Trimitui“ vadovauti ėmusio prof. dr. A. Kučinsko teigimu, į pasaulines tendencijas bando orientuotis ir jo kolektyvas. Jo manymu, reikia atsiplėšti nuo paplitusios sampratos, kad pučiamųjų orkestras turi groti marširavimui skirtą muziką.

„Turime save pozicionuoti kaip įvairią muziką groti mokantį koncertuojantį kolektyvą. Šia prasme koncertas „Pavasario uvertiūra“ yra labai svarbus ir mums patiems. Džiaugiamės, kad toks žymus dirigentas kaip L. Karlssonas sutiko su mumis parengti koncertinę programą, kuri, neabejoju, išties patiks klausytojams“, – sakė orkestro vadovas.

Skleis pavasarinę nuotaiką

Garsiausių pučiamųjų muzikos kompozitorių kūrinius koncertui parinko pats dirigentas. Keturi kūriniai yra vadinamosios penktosios kategorijos kūriniai, skirti profesionaliems aukščiausios kvalifikacijos muzikos kolektyvams. Anot prof. dr. A. Kučinsko, jei pučiamųjų orkestras yra pajėgus tokius kūrinius įveikti, vadinasi, jis „žaidžia profesionalų lygoje“.

Paklaustas, ko iš koncerto „Pavasario uvertiūra“ gali tikėtis klausytojas, prof. dr. A. Kučinskas atsakė, kad gera nuotaika ir pavasarinės energijos impulsas yra garantuojami.

„Pučiamųjų instrumentų muzika turi šventinį ir pozityvų atspalvį. Ji spinduliuoja teigiamą energiją, užkrečia gera nuotaika. Pučiamųjų muzika gali praplėšti niūrius debesis ir kaip pavasarinė saulė sušildyti klausytojus“, – tikino „Trimito“ vadovas.

Jo teigimu, pučiamųjų orkestrams kuriama muzika nėra elitinė, todėl nereikia išskirtinio muzikinio išprusimo, kad ją suvoktum. Tai – muzika, skirta ją mylinčiam žmogui.

„Šeštadienis, Trakai, paskutinė žiemos diena ir dar tokia, vasario 29-oji, kuri būna tik kartą per ketverius metus – puiki kombinacija pavasario pasitikimui. Atvyksti į Trakus, gauni geros muzikos ir tau dar lieka visas vakaras pasivaikščiojimui po šiemetinę Lietuvos kultūros sostinę“, – sakė prof. dr. A. Kučinskas.

Siekia integruotis į pasaulinę kultūrą

Pastaruoju metu į koncertinę veiklą besiorientuojantis Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ savo gerbėjus pamalonino išskirtiniais projektais: su Petru Geniušu buvo parengta programa „XX a. Rapsodija“, su ansambliu „Giunter Percussion“ įgyvendintas projektas „Drum&Brass“, grota kartu su žymiu violončelininku Vytautu Sondeckiu.

„Šios trys per pusmetį parengtos „Trimito“ programos ženklina mūsų orkestro atsinaujinimą. Daug laiko bei pastangų pareikalavo ir koncerto „Pavasario uvertiūra“ parengimas su dirigentu L. Karlssonu. Aš šį projektą vertinu kaip žingsnį mūsų tobulėjimo link integruojantis į pasaulinę pučiamųjų kultūrą. Tikiuosi, kad padedant šiam dirigentui mes daug pasieksime“, – sakė „Trimito“ vadovas prof. dr. A. Kučinskas.

„Trimitas“ pastaruoju metu atrado ir dar vieną kryptį – programas vaikams. Pernai debiutavęs didelio populiarumo muzikinis spektaklis vaikams „Trimito miestas“ šiemet sulaukė ir tęsinio – muzikinio edukacinio spektaklio „Trimito skrydis“. Spektaklyje „Trimito miestas“ jaunuosius žiūrovus ir klausytojus orkestras supažindino su muzikiniais instrumentais, o „Trimito skrydyje“ žaismingai ir patraukliai vaikams bus pristatyta pasaulio muzika.

Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ koncertas „Pavasario uvertiūra“ vyks Trakų kultūros rūmuose, vasario 29 d. 16 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.