Dėl gripo užsidaro vis daugiau mokyklų (papildyta)

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI)  stipriai išaugo ir Šiauliuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė, Rasa Stundžienė

Jan 29, 2013, 4:36 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:41 AM

Dėl gripo epidemijos Alytuje nuo trečiadienio laikinai pamokas nutraukia 11 iš 17 mokyklų. Ugdymas stabdomas ir septyniose Kauno bei dviejose Panevėžio mokyklose.

Iki vasario 4 dienos neveiks dvi Panevėžio Skaistakalnio pagrindinės mokyklos klasės ir Rožyno pagrindinės mokyklos pradinės klasės.

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI)  stipriai išaugo ir Šiauliuose.

Nuo antradienio ugdymo procesas nutraukiamas Kauno Šv. Pranciškaus mokyklos priešmokyklinėje grupėje ir 1-4 klasėse, Kovo 11-osios vidurinėje mokykloje, Žaliakalnio progimnazijoje ir Šv. Mato gimnazijoje. Ugdymo procesas taip pat neorganizuojamas Generolo P. Plechavičiaus vidurinėje mokykloje, Eigulių pagrindinėje mokykloje ir Vaižganto progimnazijos pradinėse klasėse.

Skelbti epidemiją svarsto ir Klaipėdos savivaldybė, tačiau vaikų ugdymas uostamiestyje kol kas nestabdomas, BNS sakė savivaldybės atstovė Rima Beinoravičienė.

„Dabar svarstomas klausimas, ar rytoj skelbti gripo epidemiją, ar palaukti po savaitgalio - pirmadienį. Bet jau pasiekėme tą lygį, tik kadangi ant ribos yra, šiandien tikrai neskelbsime, o po to bus matyti“, - BNS sakė R. Beinoravičienė.

Apribotas ligonių lankymas

Dėl Kaune paskelbtos epidemijos praėjusią savaitę Kauno klinikose apribotas ligonių lankymas - be didelės būtinybės jų prašoma nelankyti, BNS sakė klinikose.

Tuo metu Vilniaus Santariškių klinikose karantinas kol kas neskelbiamas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu Lietuvoje auga, vis daugiau rajonų ruošiasi skelbti epidemijas.

Epidemiją šią savaitę planuojama skelbti Alytaus, Ukmergės, Lazdijų, Akmenės, Joniškio, Radviliškio rajonuose ir Marijampolės savivaldybėje.

Pirmadienį ji jau paskelbta Alytaus mieste bei Panevėžyje, Kazlų Rūdos savivaldybėje, Kėdainių ir Raseinių rajonuose, o praėjusią savaitę - Kaune, Prienų bei Rokiškio rajonuose.

Alytuje per savaitę sergamumas išaugo du kartus

Pirmadienį Alytaus mieste paskelbta gripo epidemija, o antradienį į pamokas neatėjo 27 procentai miesto bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių.

Iš septyniolikos mieste esančių gimnazijų, pagrindinių ir pradinių mokyklų bei mokyklų-darželių vienuolikos vadovai nusprendė nuo rytdienos iki vasario 4 dienos nutraukti mokymo procesą.

Iš visų mokyklų kol kas šios ribos nepasiekė tik dvi - Šv.Benedikto gimnazija (17 proc.) ir Senamiesčio pradinė (19,5) procento, o kelios ją peržengusios 2-3 procentais sprendimą dėl pamokų nutraukimo atidėjo rytdienai.

Alytuje per savaitę sergamumas išaugo du kartus ir pasiekė 198 atvejus 10 tūkstančių gyventojų.

Alytiškiai iki 18 metų sudaro 63 procentus sergančiųjų.

Serga ir suaugusieji, ir vaikai

Antradienį Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymu mieste paskelbta gripo epidemija.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro duomenimis, sausio 21-27 d. sergamumas gripu ir ŪVKTI pasiekė 185,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Trečiąją šių metų savaitę sergamumas šiomis ligomis dar buvo 115,6 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Per pastarąją savaitę Šiauliuose penkis kartus išaugo sergamumas gripu: nuo 41 iki 199 atvejų, o tai  sudaro 10 procentų nuo bendro sergamumo.

Gripas labiau puola suaugusius šiauliečius – 60 procentų susirgusių asmenų Šiauliuose yra suaugę žmonės.

ŪVKTI daugiau serga vaikai (jie sudaro net 80 procentų ligonių).

Dėl didelio vaikų sergamumo pamokos nebevyksta Šiaulių „Sandoros“ progimnazijoje, o nuo trečiadienio mieste bus uždarytos dar dvi mokyklos.

Dėl mokinių sergamumo šešiolikoje Šiaulių mokyklų pamokos nutrauktos ir atskirose klasėse. Nuo trečiadienio į pamokas neis 87 klasių mokiniai.

Dėl gripo sutriko panevėžiečių gyvenimas

Ypač daug sunegalavusių panevėžiečių į medikus kreipėsi pastarosiomis dienomis, o savaitgalį į Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyrių paguldyti 38 vaikai ir 30 suaugusiųjų. Dėl sunkių gripo komplikacijų trys ligoniai gydomi Panevėžio ligoninės Intensyviosios terapijos skyriuje.

Dėl gripo sutriko ir įprastas panevėžiečių gyvenimas. Laikinai nutrauktos pamokos 2 Panevėžio bendrojo lavinimo mokyklose, masiškai serga ne tik darželinukai, tačiau ir juos prižiūrinčios auklėtojos, o susirgusios klientės be darbo paliko grožio salonus.

Kaip lrytas.lt sakė Panevėžio ligoninės infekcinių ligų skyriaus vedėjas Eugenijus Preidis, jau iš tiesų buvo laikas Panevėžyje skelbti gripo epidemiją. Epidemiją galima paskelbti, kai susirgimų skaičius 10-čiai tūkst. gyventojų perkopia 100, o dabar Panevėžyje registruoti jau 188 susirgimai 10-čiai tūkst. gyventojų.

Šiuo metu Infekcinių ligų skyriuje beveik nebėra laisvų vietų, čia gydoma apie 40 suaugusiųjų ir 35 vaikai. Medikai guodžiasi bent tuo, kad kol kas ligonių nereikia guldyti koridoriuose, kaip buvo per užpernykštę gripo epidemiją.

Ypač daug ligonių į Infekcinių ligų skyrių buvo paguldyta praėjusį savaitgalį. E. Preidis pabrėžia, kad į ligoninę guldomi tik sunkios būklės ligoniai, kiti sergantys gripu panevėžiečiai gydosi namuose, prižiūrimi šeimos gydytojų. Į ligoninės medikų rankas yra pakliuvusios ir ištisos šeimos, pakirstos gripo.

Tarp savaitgalį patekusių į ligoninę – ir 78 metų panevėžietė Janina Veršilienė. Moteris lrytas.lt pasakojo iš pradžių, vos susirgusi, bandžiusi gydytis pati, gerdama įvairias vaistažolių arbatas. Tačiau jautėsi vis blogiau, o penktadienį netikėtai prarado sąmonę. Atvežta į Panevėžio ligoninės infekcinių ligų skyrių, J. Veršilienė dvi paras praleido intensyviosios terapijos palatoje, o dabar, jau kiek atsigavusi, perkelta į įprastą skyrių. Jai diagnozuota gripo komplikacija – plaučių uždegimas.

Pasak Infekcinių ligų skyriaus vedėjo E. Preidžio, šiemet Lietuvoje aktyviausias A grupės pandeminis virusas, kuriuo lietuviai masiškai sirgo užpernai. Juo susirgusiems žmonėms temperatūra pakyla iki 39-40 laipsnių karščio, kamuoja kosulys, dusulys, stiprus galvos skausmas, kaulų laužymas, bendras silpnumas.

Infektologas pabrėžia, kad susirgę gripu žmonės jokiu būdu iškart nepultų gerti antibiotikų. Pastarieji padės tik tuomet, jei dėl gripo atsirado bakterinės kilmės komplikacijų. Tačiau gripo pradžioje reikėtų gydytis priešvirusiniais vaistais. Taip pat būtina gerti daug karštos vaistažolių arbatos, valgyti medaus ir taikyti kitus patikimus liaudiškus receptus.

„Valgau daug česnako“, – atsakė E. Preidis, lrytas.lt paklaustas, kaip pats stengiasi apsisaugoti nuo gripo. Gydytojo teigimu, norint išvengti susirgimų gripu, reikia nuolat vėdinti patalpas ir jas dezinfekuoti, kuo dažniau plauti rankas, vengti masinių susibūrimų vietų.

„Reikia sočiai maitintis“, – sako infekcinių ligų specialistas, ragindamas šiuo metu atsisakyti dietų, galinčių susilpninti natūralų organizmo imunitetą.

Pasak E. Preidžio, daug Infekcinių ligų skyriaus darbuotojų dar rudenį pasiskiepijo skiepais nuo gripo, o po ligoninę vaikšto dėvėdami vienkartines kaukes. Vis dėl to gripas taip sparčiai neplistų, jei tokias kaukes nešiotų ne sveikieji, o sergantys gripu – smarkiai čiaudantys, kosantys žmonės. Tačiau sąmoningumo lietuviams dar trūksta.

„Mano grupėje nekosau beveik aš vienas“, – pirmadienį grįžęs iš darželio pastebėjo šešiametis panevėžietis. Iš tiesų, nemažai tėvų, neturėdami kur palikti pradedančių sirgti vaikų, juos dar kurį laiką veda į darželius, kur jie užkrečia kitus vaikus, o patys vėliau kenčia nuo įvairių komplikacijų.

Kai kuriuose Panevėžio darželiuose, kur serga ne tik daug darželinukų, tačiau ir auklėtojų, grupėse laikoma papjaustyto česnako skiltelių. Manoma, kad česnako skleidžiamas kvapas dezinfekuoja orą.

Gripas drumsčia įvairiausius panevėžiečių planus. Pavyzdžiui, anksčiau vos spėjusios suktis grožio salonų darbuotojos dabar turi laiko atsikvėpti – klientės viena po kitos skambina ir atšaukia savo vizitus, nes gripuoja.

Panevėžio miesto savivaldybė antradienį pranešė, kad dėl sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis laikinai nutrauktos pamokos kai kurioms dviejų mokyklų klasėms.

Skaistakalnio pagrindinėje mokykloje sergamumui pasiekus 20,2 proc., iki vasario 4 d. pamokos nevyksta 2a ir 5b klasėse. Rožyno pagrindinė mokykla (kurioje sergamumas pasiekė 20 proc.) pakeitė 1-5 klasių papildomų žiemos atostogų laiką. Čia atostogos truks sausio 29-vasario 4 d. Moksleiviai į mokyklą grįš vasario 5 d.

Mokinių sergamumui gripu ar ūmiomis viršutinių kvėpavimo ligomis viršijus 20 proc., mokyklose ar klasėse gali būti nutraukiamos pamokos.

Panevėžio visuomenės sveikatos biuro duomenimis, šiuo metu K. Paltaroko gimnazijoje serga 16,9 proc., J. Balčikonio – 15,7, J. Miltinio – 15, V. Žemkalnio ir 5-ojoje – po 11, „Minties“ – 10 proc. moksleivių. „Saulėtekio“ progimnazijoje – 13,3, „Vyturio“ – 12 proc. mokinių. M. Karkos ir „Ąžuolo“ pagrindinėse – po 21, „Šaltinio“ – 19,4, Senvagės ir „Nevėžio“ – po 18, „Verdenės“ ir „Aušros“ – po 17, A. Lipniūno – 15,35, „Žemynos“ – 13, „Vilties“ – 7,5 proc., Pradinėje – 16 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.