Pilnatis paveikia net baltosios mišrainės mėgėjų nuotaiką

Lietuvoje žmonės jau pradeda juokauti, kad Kalėdos ir Velykos - žiemos šventės. Nesitraukiantis šaltis ir sniegas daugumai jau įkyrėjo, o jautresnių žmonių emocijas prieš šventinį savaitgalį sujaukia mėnulio pilnatis, nušvitusi antradienio naktį. Medikai mėnulio pilnėjimą nuspėja lengvai - išauga pacientų srautas. Skundai užplūsta ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2013, 3:44 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:11 AM

„Aiškiai žinome, kada būna pilnatis ir žmonės tenori išsikalbėti, išlieti emocijas“, – pripažįsta VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Kad mėnulio, saulės bei kitų dangaus kūnų skleidžiamas elektromagnetinis spinduliavimas veikia žmogaus sveikatą ir savijautą, jau pripažįsta ir medicinos mokslas. Žmonės, gimę su jautresne vegetacine nervų sistema, artėjant pilnačiai ir jai prasidėjus, pajunta nerimą, kurio negali paaiškinti. Tomis dienomis paprastai jautriau reaguojama stresinėse situacijose, atsiranda polinkis tam tikrus dalykus sureikšminti.

Nors sveikatos problemas pastebi ir anksčiau, tomis dienomis nusprendžia kreiptis į gydytoją, nes atrodo, kad savijauta blogėja, nors taip ir nėra.

„Artėja pilnatis, laikykimės“, - taip pusiau juokais, pusiau rimtai vieni kitus prieš budėjimo pamainą drąsina Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikai. Jie pripažįsta, kad kelias paras, kol danguje skaisčiai šviečia apvalus mėnulio diskas, darbas išvargina labiau nei paprastai.

Reakciją lemia prigimtis

Mėnulio fazių kaitos poveikį organizmui lemia genai. Iš prigimties jautresnę vegetacinę nervų sistemą turintys žmonės šią įtaką jaučia stipriausiai. „Dangaus kūnų skleidžiama spinduliuotė labiau veikia tuos, kurie iš prigimties yra jautrūs, rūpestingi, kartais atrodo, kad net pernelyg rūpestingi žmonės. Jie tvarkingi, visada siekiantys geriausio rezultato, be galo atsakingi“, – sakė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja neurologė Raminta Masaitienė.

Mėnulio padėtis danguje paprastai labiau veikia ir jautresnės psichikos žmones. Aplinkiniai nesunkiai iš tolo atskiria tokius žmones, jiems prilipdydami etiketę „mėnulio žmogus“. Šiems paprastai priskiriami ir aršūs kovotojai už teisingumą, nuolat besiskundžiantys ir visur aplink vien ydas ir blogybes regintys piliečiai. Aplinkiniai tokius asmenis laiko sunkiai prognozuojamais ir pamažu ima jų vengti, nepraleidžia progos už akių pasišaipyti. „Mėnulio žmogų“ išduoda jo neadekvati reakcija į situaciją ar reiškinį, kuris kitų visai nestebina.

„Jautresnės psichikos žmones mėnulio fazių kaita veikia savaip, tai priklauso nuo to, kas žmogui būdinga. Vieni tomis dienomis tampa verksmingi, prislopę, kiti priešingai – hiperaktyvūs, tačiau ir vieni, ir kiti jaučia padidėjusį nerimą, tik jis pasireiškia skirtingai“, - paaiškino gydytoja R. Masaitienė.

Vaidenasi plaunama mišrainė

Per pilnatį įsiaudrinę žmonės aktyviau atakuoja ir VMVT. Per metus ši institucija gavo apie 2,5 tūkst. vartotojų skundų. Tačiau tik trečdalis jų pasitvirtino.

Dėl vartotojų budrumo šiemet iš parduotuvių lentynų buvo surinktos kirmėlėtos džiovintos figos, uždrausta prekiauti maisto papildais, kurie sukėlė astmos ir alergijos priepuolį vienam kūdikiui. Bet dažniau skundai būna nepagrįsti: tiesiog įpykę vartotojai nori iškeikti gamintojus, kurie, anot jų, siekia pasipelnyti iš pirkėjų ar juos apnuodyti.

VMVT Maisto skyriaus inspektoriai prisimena atvejį, kai į kabinetą atskubėjo vilnietė su pusiau nuvalgytu vadinamosios lietuviškos baltosios mišrainės indeliu.

Dėl skonio priekaištų ji neturėjo, tačiau sutriko pamačiusi, kad vietomis mišrainė intensyvios baltos spalvos. Pirštu palietusi majonezą primenantį padažą moteris jį patrynė į delną ir jis nusidažė baltai. Toks pat buvo ir vilnietės liežuvis.

Paaiškėjo, kad gamintojai tiesiog prastai išmaišė padažui naudojamus dažus. Todėl į vieną vietą supuolusi balta masė ir nudažė moteriai liežuvį. Priekaištauti gamintojams nebuvo dėl ko – etiketėje buvo nurodyta, kad mišrainei naudojamas dažiklis.

„Dažai nenatūralūs. Klausiau gamintojų, kodėl deda dažų į mišrainę. Paaiškėjo, kad dėl išvaizdos, mat antrą dieną bulvės pagelsta, tad pirkėjams mišrainė atrodo nebepatraukli ir jos nebeperka. O dažai geltonį paslepia“, – pasakojo VMVT Maisto skyriaus vedėja A. Išarienė.

Inspektorių ausis yra pasiekusios ir kalbos apie parduotuvėse galimai plaunamas mišraines, neva netgi su indų plovikliu.

„Atlikome tūkstančius patikrinimų, tačiau tokių pažeidimų nenustatėme. O dešros tiek parduotuvėse, tiek turgavietėse nuvalomos, tačiau jos bąla nuo išsiskiriančios druskos, tai nėra bėda“, – sakė A. Išarienė.

Pilnatis moteris veikia stipriau nei vyrus

Mėnulis yra arčiausiai žemės planetos esantis kosminis kūnas, todėl neįmanoma nepastebėti jo įtakos.

„Saulė nuo Žemės yra daug toliau nei Mėnulis, tačiau jos sukeltos elektromagnetinės bangos daro poveikį mūsų planetai. Jūs tik įsivaizduokite, kokią įtaką turi Mėnulis! Mėnulis ją veikia kaip didelis magnetas. Jau seniai žinoma, kad jis sukelia potvynius ir atoslūgius“, – sakė astrologė Vaiva Budraitytė.

Net 80 proc. žmonių smegenų tūrio sudaro vanduo. Būtent todėl Mėnulis taip stipriai veikia ir žmones, ypač jautrius aplinkai. Moteris žemės palydovas paveikia stipriau nei vyrus, vaikus – stipriau nei suaugusiuosius.

V. Budraitytė teigė, kad per pilnatį visi reiškiniai įgauna naujų jėgų: žmonės pasidaro aktyvesni, psichika tampa jautresnė, paūmėja ligos. Jautrūs žmonės dažnai nepajėgia patys susidoroti su pilnaties sukeltais nepatogumais ir kreipiasi pagalbos į astrologus. Vaiva pripažino, kad į kalendorių jai nereikia nė žvilgtelėti, ir taip žino, kada pilnatis prasideda. Tai jai išduoda dažni klientų skambučiai, tiksliau, jų turinys.

Astrologė perspėja, kad per pilnatį ypač pavojinga užsiimti ezoteriniais dalykais. Net per meditaciją aplankę aštrūs potyriai gali išgąsdinti žmogų. Derėtų vengti praktikuoti magiją, užsiimti spiritizmo seansais.

„Tai labai pavojinga, nes psichika per pilnatį yra žymiai jautresnė. Per spiritizmo seansą net nepikta dvasia gali apsėsti žmogų. Apskritai, per pilnatį viską reikia daryti atsargiau“, – pataria V. Budraitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.