Atsisveikinti su V. Šapranausku rinkosi garsenybės (žvaigždžių komentarai)

Prie Vilniaus mažojo teatro šeštadienio popietę būriavosi aktoriaus Vytauto Šapranausko gerbėjai. Teatre, kuriame Vytautas sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį, pašarvota urna su aktoriaus pelenais. Paskyti paskutinį „sudie“ pamėgtam aktoriui rinkosi jo talento gerbėjai iš visos Lietuvos. Tarp jų – meno ir pramogų pasaulio atstovai, kuriuos su aktoriumi siejo darbai ir bičiulystė.

J. Jurkutė - Širvaitė su vyru Ryčiu.<br>T. Bauras
J. Jurkutė - Širvaitė su vyru Ryčiu.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

2013-04-20 15:55, atnaujinta 2018-03-07 23:44

Paskelbta, kad atsisveikinti su aktoriumi galima nuo 15 valandos, tačiau žinomi Vytauto draugai į Mažąjį teatrą rinkosi anksčiau.

Viena pirmųjų atskubėjo aktorė Eglė Gabrėnaitė. Apie pusę dviejų į teatrą atvyko aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis su sužadėtine Eva Saikovska. Žvilgsnius pora slėpė tamsiais akiniais.

Susimąsčiusiu veidu į teatrą žengė aktorius Leonardas Pobedonoscevas su dukra Emilija.

Nešinas baltų rožių puokšte, atsisveikinti su eterio partneriu atvyko choreografas Jurijus Smoriginas su žmona Dalia. Pagerbti kolegos atminimo atėjo aktoriai Arūnas Sakalauskas ir Mindaugas Capas, muzikologė Zita Kelmickaitė.

Parodyti pagarbos aktoriaus atminimui atėjo TV šou "X Faktorius", kurio dainininkų vienas mokytojų buvo V. Šapranauskas, dalyviai. Į Mažąjį teatrą atėjo TV3 projekte "Chorų karai" dalyvaujančio Šachmatinio choro dainininkai - kiekvienas jų nešėsi po vieną baltą kaliją. Šio choro vadovės - grupė "ŠarkA", kurios narė yra V. Šapranausko širdies draugė Ieva Stasiulevičiūtė. Ji į teatrą atvyko anksčiau - kartu su aktoriaus sūnumi Gyčiu Šapranausku.

Prislėgta buvusi "ŠarkA" narė Kristina Ivanova į teatrą atvyko su seserimi, grupės "Pop Ladies" nare ir TV laidų vedėja Natalija Bunke.

Žengusios į salę, seserys taip susigraudino, kad po to apsiašarojusios negalėjo ištarti nė žodžio žurnalistams. Guosdamos jos ilgai glėbesčiavosi su I. Stasiulevičiūte.

Su dviem raudonomis rožėmis rankose asisveikinti atėjo teatro režisierius Rimas Tuminas. Į salę žengė aktorius Kostas Smoriginas, aktorių pora Kirilas Glušajevas ir Gintarė Latvėnaitė, dainininkė Rasa Kaušiūtė, TV laidų vedėjas Vytaras Radzevičius, muzikos atlikėjų vadybininkas Martynas Tyla, taip pat - dainininkas Donatas Montvydas su širdies drauge Veronika Brasaite, atlikėjas Sasha Songas, Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, grupės "Sel" lyderis Egidijus Dragūnas.

"Nors susitikdavau su Vytautu tik TV laidų filmavimų metu, jaučiau jam didelę pagarbą. Kiekvieną kartą, kai tekdavo su juo sveikintis, apimdavo jaudulys. Jis buvo tikras talentas ir gamtos vaikas", - sakė D. Montvydas.

"Jis mokėsi vyresniame kurse, bet žavėjausi jo nepakartojamomis improvizacijomis, talentu. Susitikę mes visada "špilkuodavomės", traukdavome vienas kitą per dantį, bet nuo to abu jautėme "kaifą". Toks buvo mūsų bendravimas", - sakė aktorė Nijolė Narmontaitė.

"Su Vytautu susipažinome 1980-aisiais, kai su ansambliu "Oktava" kartu vykome į Maskvos olimpiadą. Du jauni aktoriai - Vytautas ir Albinas Arkauskas - Maskvoje surengė tokį šou, kad aikčiojo ir plojo pilna aikštė žiūrovų.

Kas galėjo pagalvoti, kad teks čia ateiti... Dar prieš mėnesį kalbėjomės, planavome bendrą pasirodymą", - sakė žinomas būgnininkas Arkadijus Gotesmanas.

Atsisveikinti atėję stilistas Mantas Petruškevičius ir Asta Valentaitė prisipažino, kad Vytauto gerai nepažinojo - tik kelis kartus buvo susitikę TV laidų filmavime.

"Jis visada duodavo patarimų, pasakydavo, ko nereikia daryti eteryje, kaip taisyklingai sudėlioti sakinį.

Lietuvoje ir taip nėra daug gabių žmonių, o vieno gabiausių netekome. Labai liūdna", - sakė A. Valentaitė.

"Vytautas buvo visos Lietuvos aktorius. Todėl natūralu, kad visi nori atsisveikinti. Ne tik tie, kurie jį asmeniškai pažinojo", - pridūrė M. Petruškevičius.

Ašarų netramdžiusi TV laidų vedėja Aistė Stonytė sakė, kad Vytautas nebuvo jos draugas, tik pažįstamas.

"Jį prisimenu kaip žmogų su neribotomis galimybėmis. Kiekvienas pokalbis su juo pakylėdavo, tarsi išaugdavo sparnai.

Prisinenu, kaip prieš 15 metų žiūrėjau spektaklį, kuriame jis vaidino. Šalia sėdėjo tuo metu vos kelerių metukų Vytauto dukra Judrė. Staiga ji sušuko - mama, išsiveskim tėvelį, kodėl jis apkabinęs moterį? Jo vaidyba visus įtikindavo.

Dabar visi gedi aktoriaus, bet Vytautas buvo ir tėvas. Man labai gaila jo vaikų", - sakė A. Stonytė.

Aktorius K. Glušajevas buvo pernelyg susijaudinęs, kad pasidalintų prisiminimais, bet jo žmona G. Latvėnaitė sakė, kad V. Šapranauskas visiems įkvėpdavo geros nuotaikos.

"Kai kartu filmuodavomės, jis tryško gyvenimo džiaugsmu, atrodė labai stiprus. Į viską reagavo su humoru. Neįsivaizduoju, kas galėtų jį pakeisti spektaklyje "Nusišypsok mums, Viešpatie".

Žmones reikia mylėti, kai jie gyvi. Mylėti ir džiaugtis jais", - sakė G. Latvėnaitė.

Aktorius Dalius Mertinas braukė ašarą – V. Šapranauską jis pažinojo nuo mokyklos laikų.   „Kai išgirdau šią žinią, nepatikėjau. Daug netikėtumų tą dieną buvo – kažkoks gandas apie dainininko Eugenijaus Ostapenkos mirtį ir taip toliau. Galvojau, čia irgi gandas. Mintyse su juo kalbėjausi, sakiau, na, baik juokauti, daugiau nedaryk taip.

Mes ne kartą esame dirbę kartu. Man net teko jį keisti TV seriale „Grybauskai“. Jis buvo genialus aktorius, nors taip sakyti gal ir banalu. Sugebėdavo visiškai ištirpti vaidmenyje. Visiškai užsidegdavo.

Tai tiesa, jis buvo vienišas žmogus. Kodėl mes nepastebime, kiek daug aplink vienišų žmonių? Žmonės turėtų daugiau bendrauti“, - atsiduso D. Mertinas.

Buvusi TV laidų vedėja Ramunė Kurienė sakė, kad jai ne kartą su V. Šapranausku teko vesti renginius.

"Mane stebindavo jo susikaupimas. Vytautas užsidarydavo, mėgdavo pabūti vienas. Lietuvos teatras labai daug neteko", - sakė moteris.

Nors aktoriaus artimieji kvietė jo atminimą pagerbti vienu gėlės žiedu, TV3 kanalo delegacija su direktore Laura Blaževičiūte priešakyje prie jo palaikų atnešė vainiką. Sekmadienį kanalas Vytauto atminimui skirs laidą "Chorų karai", kurią jis vedė.

"Prieš akis išplaukia ryškus mūsų susitikimas prieš tris savaites. Vytautas buvo puikios nuotaikos. Jis pasakojo, jog pagaliau sugalvojo, ką nori daryti, kad imsis to. Kalbėjo apie Sigito Parulskio pjesę, kuri jam labai patiko.

Buvo geras jausmas - atrodė, kad jis pagaliau surado tai, kas jį džiugina. Vytautas buvo kaip vaikas, kuriam viską atleidi, bet kokį išdykavimą. Nes jis sugebėdavo džiuginti ir mažus, ir suaugusius", - sakė L. Blaževičiūtė.

"Sel" lyderis E. Dragūnas sakė, kad jo ir V. Šapranausko santykiai buvo labai geri.

"Bet nežinau, ar galėčiau pateisinti jo poelgį. Tai pamatė ir sužinojo daug žmonių. Kažkam tai galės padaryti įtaką", - užsiminė E. Dragūnas.

Politologas Alvydas Medalinskas apgailestavo, kad V. Šapranauskui teko savo talentą švaistyti TV projektams.

"Tokius žmones labiausiai palaužia didelis noras turėti geriausius vaidmenis. Bet Lietuvoje nėra daug režisierių, galinčių tai pasiūlyti. Arba jie išvykę į užsienį. Teatras pas mus - podukros vietoje.

Todėl jam teko dalyvauti komerciniuose TV projektuose, iš kurių bandoma kažką išspausti. Mums lieka tik prisiminti jo įspūdingus darbus teatre", - sakė A. Medalinskas.

Dainininkas Linas Adomaitis tvirtino, kad V. Šapranauskas jam buvo didis autoritetas.

"Sakoma, jei gyvenime sutinki dvidešimt autoritetų, gali pats atrasti save ir savo kelią. Vytautas buvo būtent vienas tokių žmonių - įėjo į mano autoritetų penketuką.

Jis man buvo ne tik autoritetas, bet ir mokytojas. Didelė asmenybė", - sakė L. Adomaitis.

"Jis buvo bene vienintelis žinomas aktorius, su kuriuo man nėra tekę dirbti. Bet lenkiu galvą prieš jo talentą.

Tai, kas nutiko... Iš tragiko tokio poelgio gal ir galėtum laukti. Bet iš Šapro, kuris visiems dalijo gerą nuotaiką? Gaila, kad jis save taip degino ir sudegino", - svarstė režisierius Saulius Vosylius.

Aktorė Nelė Savičenko sakė, jog nėra skaudesnės žinios už tą, kad išėjo talentas.

"O jis buvo talentas iš didžiosios raidės. Kai žmogus toks talentingas, atrodo, kad jis - nemirtingas. Ši netektis - labai skaudi", - kalbėjo aktorė.

Aktorius L. Pobedonoscevas sakė, kad nekenčia tradicinės frazės "nepakeičiamų nėra".

"Vytautas yra akivaizdi šios taisyklės išimtis. Jis tikrai buvo nepakeičiamas. Man teko pakeisti jį spektaklyje. Iškart pats įsitikinau, kad niekada jam neprilygsiu nei virtuoziškumu, nei išradingumu", - kalbėjo L. Pobedonoscevas.

"Negaliu ištarti nė žodžio, nepykite", - pro ašaras sakė dainininkė Justė Arlauskaitė - Jazzu. Į teatrą su pianistu Petru Geniušu atvykusi atlikėja gedintiesiems atliko jausmingą dainą.

Aktorė Valda Bičkutė pasakojo, kad gretimoje teatro salėje šiuo metu repetuoja spektaklį "Trio".

"Repetuojame mažesnėje salėje. Didžioji scena šiandien skirta Vytautui. Gyvebimas nesustoja. Manau, jam būtų patikę, kad vienoje salėje repetuojamas spektaklis, o kitoje vyksta atsisveikinimas. Nes Vytautas mėgo paradoksus.

Pjesė, kurią repetuojame - apie kompozitoriaus Roberto Schumanno gyvenimą. Joje stebėtinai daug paralelių, primenančių Vytauto istoriją. Su aktorių trupe jau nusprendėme, kad šis spektaklis bus skirtas Vytauto atminimui", - sakė aktorė.

Norinčiųjų atsisveikinti būriai į teatrą plūdo iki sutemų - atėjo aktoriai Ramūnas Cicėnas ir Rimantė Valiukaitė, "Chorų karuose" su V. Šapranausku šį sezoną dirbęs laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis. Kartu su vyru Ryčiu atėjo su Vytautu šou "Chorų karai" ir "Šok su manimi" vedusi Jurgita Jurkutė - Širvaitė.

Akivaizdžiai sukrėsta Jurgita ilgai sėdėjo teatro salėje, guodė I. Stasiulevičiūtę ir V. Šapranausko dukterį Judrę.

Užkalbinta žurnalistų, moteris tik numojo ranka - buvo matyti, kad ją kamuoja didelis skausmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.