Anykštėnų gyvulius ir šunis nuo vilkų ministerija žada apginti

„Šuo pasidarė delikatesas vilkams. Anomalija kažkokia, taip neturi būti“, – lrytas.lt sakė Anykščių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Dainius Žiogelis. Ši tarnyba šiemet sulaukė itin daug Anykščių, Kavarsko, Traupio seniūnijos gyventojų nusiskundimų dėl vilkų papjautų naminių gyvūnų – pjaunamos avys, ožkos, iš kiemų su visomis grandinėmis ištempiami ar vietoje suėdami šunys. Tačiau atrodo, kad netrukus Dabužių miško pelkėse apsigyvenusiems plėšrūnams gali ateiti sunkios dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 27, 2013, 1:16 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:02 PM

Anykščių VMVT bei rajono savivaldybės atstovai pagalbos dėl padažnėjusių vilkų išpuolių kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Gali būti, kad netrukus išimties tvarka kai kurių medžioklės būrelių teritorijose bus leista sumedžioti keletą vilkų ne sezono metu.

Bandos užsiauginti nepavyko

„Tuoj mūsų apylinkėse šunų nebeliks. Ir juos, ir gyvulius vilkai tiesiog įžūliai puola“, – lrytas.lt sakė Dabužių seniūnijoje avininkyste užsiimantis ūkininkas Žilvinas Augustinavičius. Vienas pastarųjų, nukentėjusių nuo vilkų – jo darbininkas Algirdas Krauliušas, gyvenantis Vaišviliškių kaimo vienkiemyje.

Iš darbdavio įsigytas tris aveles vyriškis ketvirtadienio rytą rado papjautas gamykloje, esančioje vos už 30–40 metrų nuo savo sodybos. A. Krauliušas neabejoja, kad jos tapo lengvu vilkų grobiu. Tik viena iš avelių buvo suėsta, kitai – išdraskytas pilvas ir išverstos žarnos, o trečiai perkąsta gerklė.

„Net mūsų trys šunys tą naktį nelojo, matyt bijojo, kad ir jų neužpultų“, – pasakojo vaišviliškietis, nuostolį įvertinęs 1,5 tūkst. litų. Maždaug metų amžiaus aveles netrukus jau būtų buvę galima kergti, vyriškis tikėjosi auginti didesnę jų bandą, o dabar liko tuščiomis rankomis.

Neteko ėriukų pulko

„Didesni ūkiai didelius avių pulkus augina, o Algirdui juk tos trys avelės buvo tarsi koks naminis augintinis. Įsivaizduokit, kaip jaustumėtės, jei jūsų šunį vilkai papjautų?“ – sakė avininkystės ūkio savininkas Ž. Augustinavičius.

Jį šiemet vilkai taip pat žiauriai nuskriaudė. Gegužės 1-osios rytą atvažiavęs į savo fermą Kavarsko seniūnijos Varnelių kaime, ūkininkas nustebo pamatęs po kiemą besiblaškančias avis, kurios turėjo būti ūkiniame pastate. Paaiškėjo, kad jas į kiemą išbaidė per plyšius į pastatą sulindę vilkai ir surengė medžioklę.

Ž. Augustinavičius tąryt rado papjautas 11 avių, dar 4 sužeistos netrukus nugaišo. „O vėliau ėriavedės ėmė masiškai prarasti ėriukus . Iš pradžių net galvojau, kad kokia liga jas užpuolė, tačiau tai nepasitvirtino. Avys negimusius ėriukus prarado dėl išgąsčio, gal kai kurios vaikomos vilkų nusikamavo, kažkur susižeidė“, – spėja ūkininkas, dėl vilkų išpuolio praradęs apie 70 ėriukų.

Avių augintojas gali guostis bent tuo, kad daugiau jo avių vilkai šiemet nebelietė. Vyriškis spėja, kad į ganyklas, aptvertas raudonu tinklu, kuriuo teka elektros srovė, plėšrūnai dar neįsigudrino įlįsti.

Tačiau aplinkinių kaimų gyventojai kruvinų vilkų apsilankymų sulaukia nuolat. „Dabužiuose žmonėms šunis su visomis grandinėmis iš kiemų išnešė, prieš porą savaičių Ažuožeriuose tris ožkas ir šunį papjovė. O juk tai didelė gyvenvietė, ne koks vienkiemis“, – stebisi vilkų įžūlumu Ž. Augustinavičiaus darbininkas A. Krauliušas.

Vilkų elgesys stebina

Tai, kad šiemet padaugėjo pranešimų apie vilkų užpultus naminius gyvulius, lrytas.lt patvirtino ir Anykščių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius D. Žiogelis. Vyro teigimu, jo pavaldiniai dėl vilkų papjautų gyvulių šiemet rašė kritimo aktus Anykščių, Kavarsko, Traupio seniūnijose.

Tikslesnis vilkų aukų skaičius paaiškės po to, kai Anykščių VMVT gaus duomenų iš seniūnijų, kurios savo ruožtu surinks duomenis iš gyventojų. Tiesa, daugiausia į statistiką įtraukiami didesni naminiai gyvūnai – avys, ožkos, o štai apie papjautus šunis žmonės neretai niekam net nepraneša.

„Mes net ir negalėtume fiksuoti, kad šunį papjovė vilkai, jei jo liekanos nerastos, nors labai dažnai vilkai juos su visa grandine iš kiemo išsineša“, – sakė D. Žiogelis.

Anykščių VMVT vadovas stebisi pasikeitusiu vilkų elgesiu. Jo teigimu, dabar vilkams šuo tapo delikatesu, jie drąsiai ateina ieškoti grobio į žmonių kiemus. „Užvakar ryte pačiame Traupyje pastebėta, kad šuniuką vilkai tiesiog kieme sudraskė, dalį suėdė, o likučius paliko“, – sako D. Žiogelis, tokį vilkų elgesį vadindamas anomalija.

D. Žiogelio teigimu, medžiotojai apylinkėse netoli pelkėto Dabužių miško yra matę ir vilkų porą, ir bėgantį vieną šlubą vilką.

Pasak D. Žiogelio, dėl vilkų suaktyvėjimo Anykščių rajono savivaldybė ir VMVT kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydami imtis kokių nors veiksmų. Gali būti, kad jau netrukus išimties tvarka bus leista kai kurių medžioklės būrelių teritorijoje sumedžioti kelis vilkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.