„Tvarkiečių“ laive – atviro maišto ženklai

Aštrūs vieši pareiškimai, kuriais badosi valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariai, – tiktai ledkalnio viršūnė. Šios partijos užkulisiuose verda grupuočių kova, kuri darosi vis karštesnė, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Feb 6, 2014, 6:58 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:12 PM

Vieno „tvarkiečių“ lyderių, aplinkos ministro Valentino Mazuronio sūnus Seimo narys Andrius Mazuronis šiomis dienomis nenuilsdamas viešai pliekia partijos vedlį, pašalintą prezidentą Rolandą Paksą.

Tačiau prieš vedlį maištauja ir daugiau partijos narių, kurie neseniai vos neišvertė iš posto Seimo „tvarkiečių“ frakcijos seniūno Petro Gražulio.

R.Paksas su šalininkais mėgina kiek įmanoma labiau apsisaugoti nuo maištininkų prieš kitą savaitę vyksiantį partijos kongresą, valydami iš delegatų gretų nepatikimus elementus.

Sūnus kovoja už du

A.Mazuronis atvirai kaltina R.Paksą pavertus partiją savo „fobijų“ ir interesų įkaite.

Tokį jaunojo „tvarkiečio“ pyktį sukėlė R.Pakso sprendimas veržtis į prezidentus, nors Seime nepavyko suorganizuoti balsavimo dėl tai jam leidžiančios Konstitucijos pataisos.

Užkulisiuose „tvarkiečiai“ neslepia, kad tokiu, atrodytų, kietakaktišku ir chuliganišku elgesiu R.Paksas sprendžia du uždavinius.

Pirmiausia jis užkerta kelią į prezidento rinkimus savo pagrindiniam konkurentui V.Mazuroniui.

Antra, R.Paksas pats ant to paties „tebesitęsiančio sistemos sąmokslo aukos“ arkliuko vėl joja į Europos Parlamento rinkimus, kurie ir yra svarbiausias jo tikslas.

Partijoje net kalbama, kad tokį savo elgesį R.Paksas suderino su šalies vadove Dalia Grybauskaite ir jos rėmėjais konservatoriais, kurių paramos tikisi keičiant Konstituciją prieš 2019 metų prezidento rinkimus.

Postą išgelbėjo pabėgdamas

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, įtampa Seimo frakcijoje jau pasiekė tokią ribą, kad per praėjusio mėnesio pabaigoje vykusią neeilinę sesiją „tvarkiečiai“ bandė nuversti seniūną P.Gražulį.

Pastarasis kadencijos pradžioje frakcijos vadovu tapo dėl to, kad tiesiogiai lyg ir nepriklausė jau tuomet kaktas kietai surėmusioms dviem grupuotėms. Tačiau dabar jis laikomas klusniu R.Pakso įrankiu.

Net septyni frakcijos nariai iš dešimties buvo užsimoję jį pakeisti dabartiniu P.Gražulio pavaduotoju Kęstučiu Bartkevičiumi ir apie tai net nepranešė R.Paksui.

Prieš tokius planus, diplomatiškai pavadintus rotacija, buvo tik Kęstutis Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis ir, be abejo, pats P.Gražulis. Jis, „Lietuvos ryto“ žiniomis, tai padarė nepaprastai emocingai.

Į posėdį telefonu kviestas ir pavėlavęs P.Gražulis esą tiesiog išplūdo kiekvieną iš pasikėsinusiųjų jį „rotuoti“ ir šaukė, kad, tiek išbuvęs Seime, apskritai negali būti eilinis. Galų gale politikas išlėkė iš posėdžio trenkdamas durimis, tad „rotaciją“ teko tuo ir baigti.

Kova ir prieš kongresą

Dabar užkulisiuose verda ir kita kova. R.Paksui ištikima vadovybės dalis ir centrinis partijos aparatas, išsigandę galimo maišto kitą savaitę vyksiančiame kongrese, kuris turi palaiminti vedlio „kandidatavimą“, mėgina apsisaugoti filtruodamas skyrių delegatus.

Tokių skyrių, kurie įtariami galimu nelojalumu, pirmiausia Šiaulių, iš kurių yra kilę Mazuroniai, į kongresą siunčiamų delegatų skaičius esą karpomas, nurodant, kad jie turi mažiau narių nei skelbia.

Be to, esą planuojama manipuliuoti ir partijos sąrašu Europos Parlamento rinkimams, kurį kongreso delegatai turės reitinguoti.

Šaltinių partijoje tvirtinimu, R.Paksas ir jo šalininkai prieš kongresą taip pat svarstė, kaip apsisaugoti nuo galimų rinkėjų staigmenų – esą net buvo planuojama pasinaudoti galimybe Vyriausiojoje rinkimų komisijoje registruoti nereitinguojamą rinkimų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.