Sergantys berniukai pasijuto naikintuvų pilotais

Šiauliečiai aštuonmečiai Deimantas ir Dominykas gavo progą pasijusti tikrais karo lakūnais. Šią galimybę berniukams vakar suteikė sunkiai sergantiems vaikams skirtame socialiniame projekte „Pilotas dienai“ dalyvaujantys amerikiečiai kariai.

Dominykas (kairėje) ir Deimantas turėjo progos pasėdėti krovininio lėktuvo C-27J „Spartan“ pilotų kėdėse.<br>G.Šiupario nuotr.
Dominykas (kairėje) ir Deimantas turėjo progos pasėdėti krovininio lėktuvo C-27J „Spartan“ pilotų kėdėse.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 5, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:57 PM

Fotoreportažą apie Deimanto ir Dominyko nuotykį žiūrėkite čia.

Karinių oro pajėgų (KOP) aviacijos bazė Šiauliuose vakar sulaukė dviejų svečių. Vienas serga nepagydoma liga, o antrasis laukia organų persodinimo operacijos. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pas kariškius motinų atlydėti vaikai iš karto gavo po originalų specialiai jiems pasiūtą JAV lakūno kombinezoną su skiriamaisiais ženklais, vardu ir pavarde.

„Įprastai lakūnai ruošiami ilgai, nes reikia daug mokytis ir treniruotis. Bet jūs karo pilotais tapsite per vieną dieną“, – šypsodamasis kalbėjo reaktyvinį naikintuvą F-15C „Eagle“ pilotuojantis majoras Jasonas Bianchi.

Būtent šio JAV karinių oro pajėgų 493-iosios naikintuvų eskadrilės vado dėka prieš dvejus metus ir pradėtas vykdyti projektas „Pilotas dienai“.

Šypsena spinduliuojantiems aštuonmečiams buvo parodytas naikintuvas F-15C „Eagle“, po to vaikai skrydžių valdymo bokšte stebėjo, kaip į padangę kyla Baltijos oro erdvėje patruliuojantys reaktyviniai orlaiviai.

Tada berniukai buvo nuvežti prie Lietuvos kariuomenės KOP transporto lėktuvo C-27J „Spartan“. Šiame lėktuve jie galėjo pasėdėti ir lakūno kėdėje, sužinojo, kaip valdomas orlaivis.

„Būtinai skraidysiu, jei tik užaugsiu“, – per ekskursiją kalbėjo vienas aštuonmetis.

Po kelias valandas trukusios pažinties su karo aviacija vaikams ant kombinezono buvo prisegtas specialus sparnų ženklas – jie tapo tikrais lakūnais.

Projektas „Pilotas dienai“ vyksta nuo 2012 metų. Jame jau dalyvavo 18 vaikų.

Šiauliečiai Deimantas ir Dominykas buvo pirmieji lietuviai, patekę į šią gražią akciją.

NATO misiją atliekantiems amerikiečiams talkino Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų aviacijos bazės darbuotojai. Jų pastangomis buvo į bazę pakviesti šiauliečiai berniukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.