Ekspertai Vilniuje - apie V.Putiną, Vakarus ir pasaulinį karą

Kaip toliau bendrauti su tarptautinę teisę Ukrainoje pamynusia ir Vakarų silpnumu patikėjusia Rusija? Ar toliau ieškoti dialogo, siekti susitarimo, o gal atsisakyti iliuzijų ir pagaliau imtis kietos politikos prieš Kremlių? Tik kaip tai padaryti?

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

May 13, 2014, 9:45 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:50 PM

Vilniuje susirinkę tarptautiniai ekspertai šiuos klausimus aptarė uždaroje apskrito stalo diskusijoje, kurią kartu su Tarptautiniu rinkimų tyrimų centru surengė Rytų Europos studijų centras.

Pranešėjai optimizmu netryško, o be pesimistinių gaidų garsiausiai skambėjo pareiškimai, kurių pagrindinė mintis radikali: arba Vakarai aukos komfortą, kurį pasiekė bendradarbiaudama su, regis jau kurį laiką savo imperinius kėslus puoselėjusia Rusija ir ši bus sustabdyta, arba sulauksime naujų agresyvių Kremliaus žingsnių.

Kodėl Rusijos iki šiol niekas nesustabdo? Anot lrytas.lt kalbintų pranešėjų, atsakymas yra akivaizdus.

Svarbūs tik siauri ekonominiai interesai

„Pavyzdžiui girdėjau mintį, kad ir Lietuvos diplomatai nepatenkinti ES pritaikytų sankcijų Rusijos atstovams silpnumu. Bet akivaizdu, kad čia svarbūs ekonominiai, pirmiausiai Vokietijos interesai. Verslas ir politika susiję, tai supranta ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ir toks parsidavėlis, kaip buvęs kancleris Gerhardas Schroederis.

Visos tos kalbos, kad pirmiausiai Vokietijos iniciatyva ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija) siekia derybų, kurios sureguliuotų Ukrainos krizę Vladimirui Putinui padės pasiekti tai, ką jis bandė kariniu keliu – palaikyti chaosą, sunaikinti Ukrainos eurointegracinius siekius. Juk ta pati separatistų siūloma federalizacija – tai faktinio Rusijos valdymo Ukrainoje įvedimas“, - teigė autoritetingas Rusijos analitikas Andrejus Piontkovskis.

Jo nuomone kol kas vienintelė šalis, kuri dar bando sustabdyti Rusiją, tai yra JAV, o Europoje yra tik penkios Vašingtono poziciją palaikančios valstybės – Jungtinė Karalystė, Lenkija ir Baltijos šalys.

Šiam ekspertui antrino ir „Jamestown“ fondo analitikas Vladimiras Soccoras, kurio manymu Europa linkusi tęsti dialogą ir, nepaisant kai kurių valstybių bei ekspertų prieštaravimų, ilgainiui iš viso nekeisti dialogo formos.

„Nesu optimistas. Reikėtų bandyti naują Rusijos sulaikymo politiką, panašią į tą, kuri buvo Šaltojo karo laikais. Skirtumas tas, kad dabar veikti reikia į Rytus nuo ES/NATO pasienio. O tai reiškia, kad būtina padėti Ukrainai atremti Rusijos agresiją. Pirmiausiai karinėmis priemonėmis – mokymais ir pan.

Antai Gruzijoje tai buvo efektyvi priemonė, nors taip, dažnai prisimenamas 2008 metų karas ir sakoma, kad amerikiečių kariniai patarėjai gruzinų nieko neišmokė, bet pamirštama, kad geriausiai apmokyti gruzinų kariai tuo metu buvo Irake.

Rusijos ir jos remiamų separatistų Ukrainoje tikslas – Ukrainos pajėgas paversti neefektyviomis, parodyti, kad jos nieko negali', - teigė ekspertas.

Jis taip pat įsitikinęs, kad kol kas Vakarų sankcijos yra neefektyvios, mat viską esą lemia ekonominiai sumetimai.

Nenorite aukotis? Rusiją tai tik paskatins

Rusijos aplinkosaugos aktyvistė Jevgenija Čirikova buvo atviresnė. Ji taip pat supeikė Vakarų priklausomybę nuo rusiškų gamtos išteklių, bet priminė, kad medalis turi dvi puses.

“Kremliuje dabar atvirai sakoma: „Ačiū jums Europa, kad mokate Kiseliovui (Rusijos propagandistui, aršiam Vakarų kritikui Dmitrijui Kiseliovui. - Red.) atlyginimą". Nes būtent taip ir yra – jūs Vakaruose perkate dujas ir naftą, o jie Kremliuje tik iš to ir gyvena. Nemokėkite ir nebus pinigų žaliems žmogeliukams”, - pareiškė J.Čirikova.

Jos nuomone Vakarų taikomos sankcijos dėl savo neefektyvumo daro daugiau žalos nei naudos, be to, yra juokingos dėl veidmainiškos Vakarų politikos.

„Pavyzdžiui JAV skelbia sankcijas, sako, kad NASA neskraidys su rusais, bet tuo pat metu „Exon Mobil” Kaspijos jūroje ketina išgauti naftą. Kur gi pinigai už tą naftą eis? Žinoma, vėl apmokėti žaliems žmogeliukams. Patys mokate už agresiją prieš save.

Asmeninės sankcijos irgi neveikia. Pavyzdžiui Borisui Rottenbergui – V.Putino aplinkos oligarchui sankcijas taiko tik JAV, o Europa ne. Ir jam leidžiama ofšorinėje sąskaitoje Kipre toliau plauti pinigus“, - pabrėžė aktyvistė.

Pasak kito pranešėjo, Rusijos liberalių pažiūrų opozicijos politiko Boriso Nemcovo, atsakymo reikia ieškoti ne Maskvoje, o Berlyne, Vašingtone ir Paryžiuje

„Vakarai nenori nieko aukoti ir gavosi taip, kad tas milžiniškas potencialas, kurį turite, nenaudojamas. O kol nebūsite pasiruošę aukosite, Rusija tik įžūlės – Kremlius juk jus mato kiauriai“, - teigė B.Nemcovas.

Jo manymu, įrodymų, kad Rusija nestovi ir nestovės vietoje netrūksta. Pirmiausiai Rusija sukūrė ir šiuo metu efektyviai išnaudoja savo galingą propagandinį aparatą tiek pas save, tiek užsienyje.

„Pavyzdžiui Izraelio rusai išvyko iš Rusijos ne iš gero gyvenimo. Tačiau mane nustebino, kaip dabar tie išvykę gina V.Putiną. Izraelio auditoriją stipriai veikia Rusijos propaganda - rusų kanalai pasiekia visą šalį. Tas pats ir Vokietijoje, ir Baltijos šalyse.

Be to, veikia veikia gigantiškas imperinis sindromas – pralaimėję Šaltąjį karą jie nori revanšo. Atsimenu, dar kalbėjausi su buvusia Jungtinės Karalystės premjere su Margaret Thatcher. Ji paaiškino, kodėl taip domėjosi Rusija. Ji sakė, kad britų ir rusų imperiniai kompleksai panašūs. Skirtumas tas, kad Britanija pasveiko, o Rusija – dar ne“, - pasakojo B.Nemcovas.

Esą galima įžvelgti nemažai Kremliaus režimo – tiek paties V.Putino, tiek už jo stovinčių įtakingų žmonių silpnybių.

„Viskas veikia tik rankiniu režimu. Jam niekas nesiseka, be to, ekonomika – kaip bananų respublikos, kur vietoje bananų yra nafta. Nukris rusiškų bananų kaina ir viskas baigsis. Be to, valdžia laikosi ant korupcijos - tai jokia stiprybė.

O regionai prasiskolinę. Todėl apie kokią mes Rusijos galybės atkūrimą galime kalbėti? V.Putino tikslas - išlaikyti valdžią, o tas rusiško pasaulio sukūrimas ir pan. tai tik priemonės“, - pabrėžė Rusijos politikas.

Perspėjo apie pasaulinį karą

Vis dėlto, jog nuomone galima laukti ir blogiausio varianto, mat V.Putinas pastaraisiais metais vedė šalį į karą.

“Visoms kitoms sritims finansavimas mažintas, o karinis biudžetas didintas. Bet ar jūs pasiruošę gyventi šalia tokios šalies, kuri savo ruožtu pasiruošusi jus užpulti? Jei ne turite aukotis“, - perspėjo B.Nemcovas.

Tuo V.Putino artimiausioje aplinkoje ne vienerius metus praleidęs ir Rusijos prezidentui patarinėjęs Andrejus Ilarionovas buvo nusiteikęs skeptiškiausiai iš visų.

Jo nuomone, Rusijos stiprybė - aiškūs tikslai ir ideologija, aiški strategija, ir visa tai Rusija dabar jau naudoja. Pavyzdžiui pasiruošimas karui prieš ukrainą esą pradėtas dar 2003-2004 metais, kai buvo pasakojama apie galimą Krymo puolimą.

Ir panaudojusi modernias technologijas Rusija tai galiausiai padarė. Tik, anot S.Ilarionovo ne kovo mėnesį, o dar vasario pabaigoje - kai Kijeve vyko kruvini susirėmimai tarp tuometiniui Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui ištikimų saugumo dalinių ir protestuotojų, Kryme esą jau leidosi pirmieji rusų desantininkai.

Tai esą išbandytas, pavyzdžiui prieš Baltijos šalis 1940-siais, tik šiems laikams pritaikytas scenarijus. Dabar Rusija esą dar gali naudotis nusilpusia Europa, kuri, regis, nepajėgi priešintis.

„Rusija gali naudoti ir branduolinį arsenalą. Tiek tiesiogiai - 2008 metais buvo paviešintas planas, kuriame atskleista, kad Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą taikiniams prie Kijevo, tiek kaip šantažo priemonę, kokių nematėme nuo Kubos krizės pradžios.

V.Putinas turi stiprų visuomenės palaikymą, ne idealią, bet dar tikrai negriūvančią ekonomiką, ir jis tikrai nėra ligonis, nors tyčia bandyta paskleisti tokią dezinformaciją.

Jis suvokia savo silpnybes – priklausomybė nuo išteklių jo rezervų užsienyje įšaldymas ir žinojimas ar netgi baimė, kur, kad realiai Rusijos karinė jėga neprilygsta NATO ir kai kurie Rusijos kariškiai bijo tiesiogiai susidurti su Aljansu“, - sakė A.Ilarionovas.

Bet nepaisant to, anot buvusio V.Putino patarėjo, Rusijos prezidentas veda savo šalį į karą, kuris jau netgi prasidėjo.

“Tai yra karas tiesiogine to žodžio prasme. Yra skirtingos stadijos, metodai. Tai pasaulinis karas. Ketvirtasis pasaulinis karas. Trečiasis buvo Šaltasis karas.

2013-ųjų liepos 27 -ojo karo pradžia, - dieną, kai V.Putinas lankėsi Kijevo Rusios 1025-ąsias metines šventusioje Ukrainoje, o po to netikėtai pradėjo ekonominį ir politinį spaudimą prieš Ukrainą priminė A.Ilarionovas. - jo logika paprasta: Ukraina turi būti arba rusiška arba jokia. Jei valdys Julija Tymošenko - Putinui tiks, jei ne – bus aneksija.

Kijevas turi būti visiškai kontroliuojamas Rusijos. Ir tai – tik ketvirtojo pasaulinio karo pradžia siekiant sukurti rusiškąjį pasaulį - ten, kur gyvena etniniai rusai, rusakalbiai, net jei jie nėra etniniai rusai ir tie, kurie gyveno buvusioje Sovietų Sąjungoje ar Rusijos imperijoje”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.