Mokytojai galanda kirvius – ruošiasi streikuoti

Iš pedagogų daug reikalaujama, o pinigų šiai sričiai skiriama mažai. Jei švietimo valdžia neįgyvendins pedagogų reikalavimų iki rugsėjo 1-osios, Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė spalio 1-ąją rengs įspėjamąjį streiką, o jei to bus maža, lapkričio pabaigoje – neterminuotą. „Nelabai tikiu, kad bus streikai. Manau, tai daugiau spaudimas“, - reagavo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Anot pedagogų profesinių sąjungų, švietimo sistemos padėtis vis prastėja.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Anot pedagogų profesinių sąjungų, švietimo sistemos padėtis vis prastėja.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-06-17 16:27, atnaujinta 2018-02-12 18:32

Anot pedagogų profesinių sąjungų, švietimo sistemos padėtis vis prastėja. Lietuvos moksleivių ugdymosi rezultatai pagal PISA tyrimus nėra geri. Kaimyninės Estijos mokiniai savo pasiekimais gerokai aplenkė lietuvius.

Švietimo sistemos finansavimas nuo 2009 m., kai buvo skirta per 7 proc. nuo BVP, krito iki dabar esančių 4,3 proc.

Tokias bėdas nurodo profesinių sąjungų atstovai.

„Seimo nariai skubiai atkūrė savo atlyginimus, tačiau vaikus pamiršo ir mokinio krepšelio lėšų atkurti nesugeba bei vis dar nemato tam galimybių. Stringa ugdymo rezultatai. Mes, lietuviai, nebepavejame lėtų estų“, - kad ir šypsodamasis, apie bauginamą švietimo padėtį kabėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Pranešti apie planuojamą streiką jis su kolegomis atėjo po susitikimo su švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu.

„Konkrečių atsakymų į mūsų klausimus neišgirdome. Tačiau galima daryti išvadas iš kalbėsenos ir elgsenos: ministerija negali ar nenori. Nemanome, kad ką nors padarys. Kaip aš supratau: be radikalesnių priemonių niekas neįvyks", - kalbėjo A.Navickas.

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė reikalauja iki 2014 m. rugsėjo 1 dienos atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 m. (3774 Lt). Taip pat ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams. Anot pedagogų profesinės sąjungos, dabar atlyginimai skiriasi du kartus. 

Tarp reikalavimų – ir atkurti bazinę mėnesio algą (BMA), buvusią iki 2009 m. (128 Lt).

Pedagogai mano, kad būtina mažinti vaikų grupes ikimokyklinio ugdymo įstaigose; ikimokyklinio ugdymo įstaigų 1,5-3 metų vaikų grupes sumažinti iki 10, 3-7 metų – iki 15 vaikų; bendrojo ugdymo mokyklų pradines klases sumažinti iki 20-22, 5-8 klases – iki 24-26, 9-12 klases – iki 22-24 mokinių.

Taip pat Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė reikalauja pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį ir sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Jei šie reikalavimai nebus įvykdyti Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė spalio 1 d. organizuos įspėjamąjį streiką, o lapkričio 27 d. skelbs nacionalinį švietimo sektoriaus neterminuotą streiką.

„Kodėl tik dabar keliame tokius reikalavimus, juk 2009 metais sumažintas mokinio krepšelis? Iš pradžių mes supratome – krizė. Tačiau dabar, kai Seimo nariai sau algas atsikūrė, tikrai laikas“, - sakė LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius.

Pasak jo, justi apkarpyto mokinio krepšelio neigiami padariniai: mažinamas pamokų skaičius, mažiau dėmesio skiriama būreliams, o tai prastina ugdymo būklę.

Pasak ministro, įgyvendinti profesinių sąjungų reikalavimus iki rugsėjo 1-osios – nerealu. Mat šiemetinis biudžetas jau suplanuotas. Apie tai būtų galima galvoti tik planuojant 2015-ųjų biudžetą.

„Tačiau tai reikia daryti ne tik gąsdinant švietimo ir mokslo ministrą, o ir kalbant su finansų ministru, valdančiąja koalicija“, - sakė D.Pavalkis.

„Mes sutinkame, kad švietimui pinigų galėtų būti ir daugiau, tačiau visiems neužteks, tad reikia diskutuoti, nuo ko pradėti“, - pridūrė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.