Lietuvos politikams – Kremliaus šachas ir matas

Kremliaus statytiniai ir jų draugai Lietuvoje gali vedžioti už nosies net aukščiausius šalies pareigūnus ir didžiausius politikos veteranus – pavyzdžiui, užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir buvusį valstybės vadovą, konservatorių patriarchą Vytautą Landsbergį.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jun 30, 2014, 11:22 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:17 AM

Kaip tai vyksta? Ogi labai paprastai – žadama elgtis vienaip, jau seniai nusprendus elgtis lygiai priešingai kitaip.

Tiek kairiųjų ministras, tiek dešiniųjų sunkiasvoris aplink rusų pirštą vyniojami ten, kur pastarasis turi ne mažiau patirties, nei didžiojoje politikoje – ant šachmatų lentos, kur šiuo metu vyksta politinė kova dėl to, ką Lietuvos šachmatų federacija (LŠF) palaikys per būsimus Pasaulio šachmatų federacijos (FIDE) prezidento rinkimus.

Ant lentos – politinė kova

Šį rugpjūtį įvyksiantys rinkimai turi itin ryškų politinį pamušalą – juose konkuruoja ilgametis FIDE vadovas, buvusį Kalmukijos autonominės respublikos valdovas Kirsanas Iliumžinovas ir vienas žymiausių pasaulio šachmatininkų iš Rusijos, legendinis Garis Kasparovas.

K.Iliumžinovas – itin uoliai Kremliaus remiama figūra, tuo tarpu G.Kasparovas – viena iš ryškiausių Rusijos opozicijos asmenybių.

Kai kurie Lietuvos politikai – pirmiausia, žinoma, dešinieji – stengiasi, kad Lietuvos LŠF paremtų G.Kasparovą. Pasak mūsų išrinktųjų, jei Lietuvos šachmatininkai paremtų K.Iliumžinovą, tai būtų smūgis ir valstybės prestižui, ir įvaizdžiui – ypač dabartinės Ukrainos krizės ir Lietuvos pozicijos jos atžvilgiu šviesoje.

Į priekaištus, kad sportas – viena, o politika – kita, o demokratinės šalies politikai neturėtų daryti spaudimo sporto bei visuomeninėms organizacijoms, mūsų išrinktieji atkerta, jog Kremlius elgiasi dar blogiau.

Tą patį tvirtina ir pats G.Kasparovas, kuris lrytas.lt teigė, jog Rusijos valdžia naudojasi visais užkulisinio spaudimo svertais – pirmiausia, šalies diplomatinėmis atstovybėmis visame pasaulyje, kad tik kuo daugiau nacionalinių federacijų paremtų K.Iliumžinovą.

Įsikišo net ministras

LŠF, kurios vadovas, paslaptingas ir žiniasklaidos bei viešumos itin vengiantis verslininkas A.Černovas turėtų būti federacijos delegatu rinkimuose, iki šiol vengia oficialiai pareikšti ką rems slaptame balsavime.

Visuomet buvo neabejojama, kad A.Černovas yra K.Iliumžinovo, o ne G.Kasparovo, kurio LŠF jo viešnagės Lietuvoje metu net nepakvietė susitikti, rėmėjas.

Tačiau pastaruoju metu LŠF vadovybė oficialiajam Vilniui ėmė rodyti ženklus, jog galbūt palinktų į G.Kasparovo pusę – ypač po to, kai į reikalą įsikišo pats užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.

Jis buvo susitikęs su LŠF vadovybe ir reiškė savo paramą dešiniųjų politikų, kai kurių žymių šalies šachmatų visuomenės atstovų bei dalies LŠF vadovų siūlytam planui – LŠF į FIDE rinkimus, kaip specialų delegatą siųstų dešiniųjų patriarchą V.Landsbergį, prieš tai kuo greičiau oficialiai pareiškusi paramą G.Kasparovui.

Išklausiusi ministro ir leidusi jam suprasti, jog greičiausiai taip ir elgsis, šią savaitę LŠF vadovybė surengė federacijos tarybos posėdį, kuriame šiuo klausimu buvo atliktas tik vienas žingsnis – patvirtinta federacijos visuotinio susirinkimo data, kuriame esą oficialiai ir bus sprendžiama, ką palaikyti FIDE vadovo rinkimuose.

Tuo tarpu dėl V.Landsbergio taip ir nebuvo apsispręsta, nors laiko, pagal FIDE procedūras, tam beveik nebeliko. Apie sprendimą siųsti specialų delegatą federacija turi pranešti likus ne mažiau penkioms savaitėms iki rinkimų rugpjūčio pradžioje – taigi, iki maždaug liepos 7 d.

Tarybos posėdyje LŠF vadovai pareiškė, jog V.Landsbergis, kuris savo sutikimą yra davęs žodžiu, turi apie tai pranešti ir raštu, o tokio rašto nėra.

Visus vedžiojo už nosies

Taigi, į FIDE vadovo rinkimus jau beveik garantuotai važiuos A.Černovas, kuris, pagal procedūras, jei specialiai nesiunčiamas kitas delegatas, turi važiuoti automatiškai.

Nuo žiniasklaidos atsimušinėjantys A.Černovą palaikantys LŠF vadovai kartojo seną giesmelę – federacija dar nėra priėmusi galutinio sprendimo, o jai dabar daromas politinis spaudimas, kuris neturi jokio pagrindo.

Bet svarbiausia, jog visos šios gūžynės neturėjo jokios prasmės, nes paaiškėjo, jog K.Iliumžinovas greičiausiai jau seniai yra gavęs A.Černovo pažadą paremti jį rinkimuose.

Portalo lrytas.lt žiniomis, LŠF dar kovo viduryje gavo K.Iliumžinovo laišką, kuris buvo asmeniškai adresuotas jos pirmininkui A.Černovui, o tame laiške K.Iliumžinovas laiške aiškiai ir vienareikšmiškai dėkoja A.Černovui už paramą FIDE prezidento rinkimuose.

„LŠF ir Jūs asmeniškai pareiškė didelį ir ypatingai man svarbų pasitikėjimą manimi, palaikydami mano kandidatūrą šiuose rinkimuose. Tokio mano kandidatūros būsimuose šių metų rinkimuose Norvegijoje palaikymo svarbos neįmanoma pervertinti! Kartu mes toliau tęsime kovą dėl to, kuo tikime! Mes – viena šeima!“, -- entuziastingai dėkoja K.Iliumžinovas šiame laiške.

Taigi, tai reiškia, kad visos LŠF vadovų kalbos ir pažadai Lietuvos politikams tebuvo tik paprasčiausias mulkinimas, iš anksto žinant, jog net ir aukščiausi oficialiojo Vilniaus pareigūnai bus palikti su ilga nosimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?