Kodėl lietuviai puolė skaityti A. Tapino knygą anglų kalba?

Aplink moderniai įrengtą hipodromą už blizgančių sėdynių kabo pasaulio šalių vėliavos. Šalia arenos šnekučiuojasi verslo, politikos, mokslo ir kultūros elitas. Ne, tai ne scena iš tarptautinių žirgų lenktynių.

Portalo lrytas.lt „Bendraukime“ erdvėje vykusi diskusija atidarė keturias dienas truksiantį festivalį.<br>T.Bauro nuotr.
Portalo lrytas.lt „Bendraukime“ erdvėje vykusi diskusija atidarė keturias dienas truksiantį festivalį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 10, 2014, 9:38 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:57 AM

Taip ramiai, tačiau galingai ir įdomiai prasideda pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Renginio vietos pavadinimas išties simboliškas – dalyviai renkasi Visuomenės harmonizavimo parke Prienų rajone.

Įdegę, vaiskių akių ir baltų šypsenų jaunieji pasaulio lietuviai susidomėję klausėsi knygas išleisti nepabijojusių žymių Lietuvos žurnalistų. Portalo lrytas.lt „Bendraukime“ erdvėje vykusi diskusija atidarė keturias dienas truksiantį festivalį. Į patogius krėslus klestelėję rašytojai atsivėrė jaunimui bei išdavė savo knygų sėkmės paslaptis.

Gelbėja rinkodara

„Angliška mano knygos versija kainavo penkiais litais pigiau. Tad buvo taip, kad kai kurie lietuviai pirko lietuvio rašytojo knygą anglų kalba“, – klausytojus paradoksu prajuokino laidų vedėjas Andrius Tapinas.

Žymus vyras prisipažino – būti pastebėtu pasaulinėje knygų rinkoje buvo išties sunku. Kaip pagrindinę to priežastį jis įvardino savo kilmę: „Jeigu nesi anglosaksas, į tave nedaug kas kreips dėmesį“. Anot laidų vedėjo, rankraščiais užversti užsienio knygų agentai beveik visada atmeta sunkiai įskaitomą pavardę.

„Kam jiems tie Tapinai, kai yra koks nors Johnas Smithas“, – su šypsena kalbėjo knygų autorius. Be liūdesio jis priėmė ir leidybos iššūkius. Pasak jo, nedaug rašytojų prasimuša patys.

Čia jis atkreipė dėmesį į rinkodaros svarbą. Kaip pavyzdį A.Tapinas pateikė netrukus išleisiamo brangiausiai pasaulyje kainavusio kompiuterinio žaidimo pavyzdį: „Net 80 procentų jo kainos sudaro rinkodara“.

Skatino rašyti

„Jūs mokate aštuonias kalbas?“, – drąsiai paklausė jaunoji Rugilė. „Kas jums taip sakė?, – nustebo Algimantas Čekuolis, žymus publicistas ir laidų vedėjas. – Susikalbu trylika kalbų. Bet čia ne apie tai“.

Visuomenės šviesulio A.Čekuolio recepto, kaip tapti sėkmingu žurnalistu, klausėsi bene didžiausias tuntas jaunųjų pasaulio lietuvių. „Svarbiausia turėti, ką pasakyti“, – gyvai skambėjo jiems laidų vedėjo balsas. Pasak publicisto, taip pat labai svarbu ir kaip žmogus išreiškia savo mintis.

„Daug rašykite, o dar daugiau skaitykite“, – patarinėjo A.Čekuolis, rekomenduodamas Antono Čechovo, Guy de Maupasant knygas.

Realybė įdomiau

„Iki šiol rašau ranka. Visas savo keturias knygas į leidyklas atnešiau kaip tikrus rankraščius – ranka rašytas“, – smalsuolius nustebino „Lietuvos ryto“ žurnalistė, rašytoja Laima Lavaste.

Ryškiaplaukė moteris ragino žurnalistika besidominčius pasaulio lietuvius nebijoti žaisti su skaitytoju, jį suintriguoti, įtraukti savo rašiniais. Tam, pasak jos, geriausiai pasitarnauja pirmas sakinys.

„Pirmas ir paskutinis sakiniai man yra patys svarbiausi. Galiu ir tris vištas sušveisti begalvodama įvadinį sakinį“, – juokėsi žurnalistė, tvirtinusi, kad prie jo gali sugaišti daug laiko.

Čia pat ji prisipažino kartais pyktelinti ant redaktorių. „Atsiverčiu šeštadienio laikraštį, o ten mano nuostabiojo tiek ilgai galvoto paskutinio sakinio nėra. Redaktoriui pasirodė, kad jis visiškai nereikalingas“, – juokėsi L.Lavaste. Čia ji pastebėjo, kad, greičiausiai, skaitytojai to nepajunta.

Žurnalistė teigė, kad darbe svarbu pakovoti už savo temą ir apginti savo poziciją. „Redaktoriai kartais mėgsta atsikalbinėjimą, – jaunuoliams akį merkė rašytoja. – Tuomet jie žino, kad tu nesi iš kelmo spirtas“.

Savo istorijomis „Bendraukime“ erdvėje taip pat dalinosi ir rašytojos Audronė Urbonaitė, Ilzė Butkutė ir Indrė Valantinaitė. Penktadienį festivalio dalyviai galės gyvai pabendrauti su žymiausiais Lietuvos keliautojais ir režisieriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.