Eilės prie pigaus alaus Kaune ilgesnės nei prie darbo biržos

Kauno miesto valdžia yra paskelbusi karą pseudobarams, kuriuose alkoholinių gėrimų galima įsigyti po 22 valandos. Galima įvairiai vertinti šių prekyviečių veiklą, tačiau klientų joms tikrai netrūksta ir dieną, ir naktį – tuo įsitikino „Laikinosios sostinės“ žurnalistai.

Šiltą vasaros rytą nedirbantys kauniečiai skuba ne tik į turgų ar paplūdimį, bet ir į barus–parduotuves. Čia jie nebrangiai gali numalšinti troškulį.<br>P.Mantauto nuotr.
Šiltą vasaros rytą nedirbantys kauniečiai skuba ne tik į turgų ar paplūdimį, bet ir į barus–parduotuves. Čia jie nebrangiai gali numalšinti troškulį.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jul 20, 2014, 7:51 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:31 PM

Net 24 iš 30-ties barų – parduotuvių teisės kauniečius girdyti naktimis jau neteko.

Keli smulkieji verslininkai dėl galimybės tęsti veiklą bylinėjasi teismuose, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau gyventojai skundžiasi, kad problemų kyla ne tiktai dėl naktį veikiančių barais paverstų kioskų.

Gyvenamųjų namų apsuptuose nedideliuose baruose linksmybės prasideda jau 8 valandą ryto. Vieni kauniečiai sako, kad tai žlugdo jų verslą, kiti bijo nuo stipraus alaus ir saulės kaitros kokteilio apspangusių šlitinėjančių girtuoklių.

Treti piktinasi, kad jau nuo pat ryto įkaušusių vyrų sambūriai kenkia miesto įvaizdžiui.

Pareigūnai tokias prekyvietes tikrina, bet priemonių atpratinti nuo blogų įpročių jų klientus neranda.

Užeiga tapo antrais namais

Vilijampolėje, Varnių gatvėje, šalia daugiabučių ir privačių namų veikia keli nedideli, labiau į kioskus panašūs barai. Kauniečiai juose buriasi ne tik vakarais, kai uždaromos parduotuvės.

Po kiekvieno alaus bokalo agresyvėjančių vyrų paprastą darbo dieną prie jų rasite dar neatėjus vidurdieniui.

„Žmona iš namų išvarė, tai ir atėjau čia. Mums visiems čia antri namai“, – tikino nuo stipraus alaus ir saulės kaitros apspangęs Algirdas, rodydamas į bare pasislėpusius dar 5 vyrus.

Visi jie čia nuo ryto gaivinasi stipriu alumi.

Patinka geriančiųjų draugija

Netoli šio baro gyvenanti Zina Garšanova įsitikinusi, kad šį kioską – parduotuvę būtina uždaryti.

„Vilijampolėje labai daug jaunų nedirbančių vyrų. Nuo ankstyvo ryto jie traukia į šį barą“, – sakė moteris. Garbaus amžiaus kaunietė guodėsi ir pati kenčianti dėl baro veiklos.

„Sūnus serga epilepsija. Kartais taip pat eina čia išgerti. Kartą grįžo sumuštas. Sakė, kad jį ištiko priepuolis, todėl neatsimena, kas mušė.

Bet ir toliau ten eina, nes randa bendraminčių, nedirbančių girtuoklių, nebrangaus 3 litus kainuojančio stipraus alaus. Baisu, kad taip yra“, – atvirai pasakojo moteris.

Gąsdina vykstančius į darbą

Kitoje Varnių gatvės vietoje gyvenantis Vaclovas Keciomirius-Zubka jau daugybę metų stebi ir girdi, kas dedasi prieš jo namus esančiame pseudobare.

„Kartais neblaivūs vyrai, nusipirkę gėrimų, sugriūva ant pievos prie namo tvoros, geria, keikiasi, teršia. Kartą naktį kažkas paleido akmenį į langus. Buvo baisu.

Bet ne ką geriau ir dieną, ypač vasarą, kai lauke šilta“, – pasakojo senjoras.

Girtuokliams esą nusispjaut, kad juos tokius mato vietos gyventojai.

„Greta yra viešojo transporto stotelė. Joje rytais laukia į darbą vykstantys žmonės. Įsivaizduoju, kaip jiems nejauku“, – svarstė Vilijampolės gyventojas.

Jo kaimynas Vidmantas Tvaskus skundėsi, kad prie visą parą veikiančio baro jaunimas būriuojasi ne tiktai naktimis, bet ir paryčiais.

„Maždaug 4–6 valandą ryto atvažiuoja, atsidaro automobilių dureles, griaudžia muzika. Vasarą negalime atsidaryti langų, nes triukšmas keltų iš patalo“, – teigė V.Tvaskus.

Gulinėja prie daugiabučių

Kalniečių mikrorajone Ukmergės gatvės daugiabučių gyventojai taip pat priversti kęsti nepatogią pseudobaro kaimynystę.

Daugiabutyje pas motiną kartais nakvojanti Daiva Ramanauskienė sakė, kad jei čia gyventų, butą stengtųsi parduoti.

„Neįsivaizduojate, kas čia dedasi nuo ankstaus ryto iki vėlyvos nakties – skamba girtos dainos, kartais kyla muštynės“, – pasakojo moteris. Rytais pievoje prie daugiabučio gulintys neblaivūs asmenys kelia baimę praeiviams.

Kita Ukmergės gatvės gyventoja Raminta Radzevičienė pasakojo dėl to paties pseudobaro patyrusi gėdą.

„Neseniai į svečius atvyko Jungtinėse Valstijose gyvenantis giminaitis.

Ryte, apie 8 valandą, važiavome pro kioską. Prie jo jau būriavosi gal 10 vyrų.

Svečias nusprendė, kad kauniečiai labai darbštūs. Pasiteiravo, ar čia darbo birža ir vyrai laukia, kol gaus laikino darbo.

Teko raudonuoti ir prisipažinti, kad vyrai laukia, kol galės įsigyti stipraus alaus ar pigaus vyno“, – prisiminė moteris.

Skamba ir armonikos garsai

Linksmybės jau nuo ankstaus ryto prasideda ir Aukštuosiuose Šančiuose, Prancūzų bei Verkių gatvės kampe esančiame bare, kuris veikia nuo 8 iki 21 valandos.

Darbo dieną 10 valandą ryto nuosavame name įkurtoje užeigoje ir jos kieme šlitinėjo įkaušę lankytojai ir grūmojo nekviestiems žurnalistams.

Aistras kurstė pilstomas 7,5 laipsnių stiprumo alus, kurio litras kainuoja tik 2 litus.

Netoliese gyvenanti Vitalija Zemcova sako, kad į barą daugiausia vietiniai vyrai pradeda rinktis jau prieš 8 valandą.

„Vieni pataiso sveikatą ir išsvirduliuoja miegoti namo. Juos pakeičia kiti. Vakarop klientai nedideliame kieme vos telpa. Savaitgaliais vidury dienos lankytojai kartais atsineša armoniką ir groja. Būna ir kivirčų.

Laimė, kad baras naktį nedirba“, – pasakojo Aukštųjų Šančių gyventoja.

Kitai priešais barą gyvenančiai kaunietei Editai neramu dėl galinčios įvykti nelaimės.

„Baisu žiūrėti, kaip išgėrusieji svirduliuoja namo. Jiems tenka įveikti labai judrią sankryžą. Būtų gaila vairuotojo, kuris netyčia partrenktų kurį nors girtuoklį“, – svarstė kaunietė.

Kaimynai gadina įvaizdį

Greta namo, kuriame veikia baras, įsikūrusi moderni odontologijos klinika.

Jos vadovė Irma Raudinavičienė girtuoklių kaimynyste taip pat baisėjosi.

„Kai žmonėms aiškini, kur yra klinika, visi sako: „A, ten, kur baras.“ Vadinasi, daugybė kauniečių žino apie šią užeigą, mato, kas joje dedasi nuo pat ryto. Dėl tokios kaimynystės kartais būna gėda“, – prisipažino odontologė.

Moteris pro savo kabinetų langus taip pat mato, kas vyksta baro kieme.

„Geria, bučiuojasi, barasi, taikosi, dainuoja. Taip kasdien nuo ryto iki vakaro.

Baisiausia tai, kad matau, jog barą atidariusi šeima augina mažą vaiką. Vargu ar gerą pavyzdį jis mato“, – sakė I.Raudinavičienė.

Patys girtuoklių nenorėtų

Barų savininkai ir darbuotojai sutinka, kad jų verslas aplink gyvenantiems žmonėms kelia nepatogumų.

Baro Aukštuosiuose Šančiuose savininkas Jonas Kučkauskas pasakojo, kad šiuo verslu užsiima 15 metų.

„Dalį namo ir kiemo paskyriau barui. Patys gyvename kitoje namo dalyje ir sode, kurį atsitvėrėme tvora. Nori užsidirbti, turi kažkuo užsiimti“, – sakė vyras.

Verslininkas tikino, kad jam pačiam dirbti bare ir gyventi greta jo nėra saldu.

„Visokių žmonių ateina. Kartais atrodo, kad nervai neišlaikys. Jau kuris laikas galvoju barą uždaryti.

Bet nežinau, iš ko pragyventi“, – sakė J.Kučkauskas.

Baro Ukmergės gatvėje pardavėja Birutė Jurčienė prisipažino, kad lankytojai, išėję iš baro, tikrai neretai triukšmauja, dainuoja, kartais mušasi.

„Aš pati nenorėčiau, kad greta mano namų virtų toks gyvenimas“, – sakė baro darbuotoja.

Vasaros rytais apsvaigusių daugiau

Danas Bortkevičius, Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Vasarą kauniečiai tikrai dažniau skundžiasi, kad triukšmas, muštynės ar kiti viešosios tvarkos pažeidimai baruose ar prie jų vyksta ne tik vakarais ar naktimis, bet ir rytais. Per savaitę iš gyventojų gauname po kelis tokius skundus.

Mūsų skyriaus darbuotojai kasdien patruliuoti mieste pradeda 7 valandą ryto. Mes taip pat matome, kad jau prieš aštuonias pulkai asocialių žmonių būriuojasi prie kai kurių barų. Jie renkasi ten, kur gėrimai pigūs.

Labai nemalonu, kad tokie žmonės drumsčia į darbus skubančių kauniečių ramybę, kenkia miesto įvaizdžiui.

Žinodami, kur yra didesnės rizikos vietos, jose lankomės kasdien. Žmones baudžiame už viešosios tvarkos pažeidimus, mat dažnokai bare įsigiję gėrimų juos vartoja čia pat, viešose vietose.“

Nesugalvoja, kaip išspręsti problemą

Ričardas Rusteika, Šančių seniūnas:

„Žemuosiuose Šančiuose veikė keli dieną ir naktį alkoholiu prekiavę barai.

Dėl gyventojų skundų vienam A.Juozapavičiaus prospekte esančiam barui pardavinėti alkoholį po 22 valandos nebeleidžiama.

Taip pat A.Juozapavičiaus prospekte neseniai atidarytas dar vienas nedidelis baras. Mane nustebino ir nudžiugino vietos gyventojų aktyvumas.

Vos pamatę ant baro lango skelbimą, kad ieškoma barmenė, žmonės susirūpino, ar užeiga neketina veikti per naktį. Paaiškėjo, kad taip. Sukilę gyventojai tam pasipriešino, leidimas dirbti per naktį išduotas nebuvo. Susivienijusi bendruomenė gali pasiekti daug.

Prancūzų ir Verkių gatvių kampe esantis baras tikrai yra piktžaizdė. Jį tikrino ir Visuomenės sveikatos centro specialistai, ir policija.

Tačiau prikibti nėra prie ko. Jis turi teisę veikti nuo 8 iki 21 valandos. Kaip spręsti problemą, kaip panaikinti „tašką“, kur buriasi daugiausia asocialūs žmonės, kol kas nesugalvojome.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.