Kodėl tyli ministras A. D. Barakauskas?

Nors vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas nesutinka atsistatydinti, opozicija surado išeitį. Jei ministro tonas per artimiausias dienas nepasikeis, konservatoriai ir liberalai pasiryžę surengti interpeliaciją. Tuo tarpu partijos „Tvarkos ir teisingumo“ skandale aiškėja naujos pavardės.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas nesutinka atsistatydinti<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas nesutinka atsistatydinti<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

2014-10-22 20:46, atnaujinta 2018-01-25 01:13

Apie partiją krečiantį skandalą „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis, partijos narys Andrius Mazuronis bei „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius.

- Pone K.Komski, pradėkime nuo D. Barakausko sprendimo nesitraukti. Jūsų manymu, tas sprendimas teisingas?

- Šiandien niekas nėra aišku, kol nėra oficialių kaltinimų, sprendimas atsistatydinti būtų skubokas. Tie žmonės, apie kuriuos šnekam - buvusį viceministrą ar patarėją - šių pareigų nebedirba. Manyčiau, asmeniškai ministras nepadarė jokių blogų dalykų ir jam kaltinimų nėra.

- Premjeras taip pat pasiūlė kol kas jam likti poste. Siūlymas turbūt logiškas. Jūsų manymu, po tokio skandalo ministro sprendimas yra atsakingas?

- Skandalų, prasidėjusių garsiai, yra labai daug, ypatingai kai vykdo STT tarnybos. Geriausiu atveju tik 5 proc. yra pasibaigusios teismu, daugiausia – baudos. Labai gaila, kad visokie suėmimai, kratos vyksta prieš rinkimus.

- Kur dingęs ministras?

- Jis dirba savo darbą.

- Manote, kad jis neturėtų viešai komentuoti?

- Šiandien, kai daug neaišku, mes irgi spėjam. Jau mums yra sudėtinga kalbėti. Ministro vietoje aš irgi susilaikyčiau, kol nėra aiškumų, sprendimų. Galvočiau, kad dar gerą parą turėtų susilaikyti.

- (T. Ignatavičius) Manau, kad kaip tik čia praleista labai gera proga atstatydinti ministrą. Ir vakar ponas P.Gražulis atvirai tyčiojosi iš savo partijos deleguoto ministro, kad jis visiškai toje ministerijoje nesusigaudo, jos nevaldo. Ko gero, ir ponas K.Komskis neduos sumeluoti, kad dauguma frakcijos narių taip galvoja. Buvo gera proga tą atlikti.

- Pone A.Mazuroni, ar šioje situacijoje ministras turėtų prisiimti atsakomybę?

- Labai sudėtinga atsakinėti, kai partijos viceministras jau pasakė, kad neturėtų. Jeigu būti sąžiningam, tai pasakysiu, kad yra skirtingų nuomonių ir frakcijos, ir partijos viduje. Ministras priėmė sprendimą tokį, kokį priėmė. Tikiuosi, kad dar šiame gyvenime man pavyks sulaukti to laiko, kai politinė kultūra ar atsakomybė bus kilstelėta šiek tiek aukščiau negu suvokimas, kurį įvedė A. M. Brazauskas, kad kol nepasodina ar neuždeda antrankių, tol esi nekaltas.

Dalyvaudami politikoje visi puikiai suvokiame, kad gali susiklostyti aplinkybės, kad tau ir nesant formaliai kaltam, turi prisiimti atsakomybę, net jei nežinojai, kas vyksta. Politiko yra tokia duona. Aš jo vietoje būčiau atsistatydinęs ir ėjęs, įrodinėjęs savo tiesą.

- (K. Komskis) D. Barakausko ministerijoje yra 19 tūkst. pareigūnų, darbuotojų. Mes nerasim nei vieno žmogaus, kuris eitų tas pareigas, nes bet kada gali jo pareikalauti ir nuteisti ne kažkas, o mes - politikai, viešojo informavimo priemonės. Šiandien, manau, kad paskubėjimas neduos teigiamų rezultatų. Daugelis pagalvos, kad va, yra kalti žmonės.

- Ministras dėl to nepasidarys nei kaltesnis ar nekaltesnis. Jis tiesiog prisiims moralinę atsakomybę.

- (K. Komskis) Pasižiūrėkite, kokią situaciją turėjome apie V. Matuzą. Taip garsiai, o įdomiausia, kad irgi buvo taikomi dvigubi standartai. Nors buvo mesti daug rimtesni kaltinimai, jokių kratų Krikščionių demokratų partijoje nedarė. Šiandien galvoju, kad yra per daug sutapimų. Pasakykime ir tai, kad žmogus yra vienas realiausių kandidatų į Vilniaus merus.

- Turite galvoje Rolandą Skaisgirį? Turite atsakymą, kodėl jis yra šiame tyrime?

- (K. Komskis) Kiek man žinoma, yra vienas pagrindinis epizodas, kad jis dalyvavo viename projekte, pirko dramblį ir reklamavo mūsų partiją. Nors ten nebuvo partijos, tik partijos globėjas. Gana aiškiai mačiau, kad kaltinimai yra už 2013 metus.

- Buvote susitikęs su advokatais? Kaltinimai jau pareikšti?

- (K. Komskis) Buvau. Buvo apklausinėjama tik apie vieną epizodą. Daugiau nieko nebuvo pasakyta. Labai gerai žinau, kad partijai jokie kaltinimai nėra mesti, visiškai. Buvo paimti mūsų kompiuteriai, jokie dokumentai nebuvo paimti, išskyrus 2013 m. finansinę ataskaita, kuri buvo labai aiškiai deklaruota ir pristatyta tiek Mokesčių inspekcijai, tiek VRK.

- Finansinė ataskaita yra labai rimtas dokumentas.

- (K. Komskis) Ji yra vieša. Labai bijau, kad tai dar viena akcija tik viešųjų (ryšių) prasme.

- Kodėl krata atlikta ir partijos pirmininko kabinete?

- (K. Komskis) Manyčiau, kad tarnybos persistengė. Europarlamentas irgi turi neliečiamybę.

- Manote, kad tarnybos nežinojo, kur eina?

- (K. Komskis) Galvočiau, kad jie viršijo savo įgaliojimus ir pažeidė įstatymus. Tai jau faktas. Advokatai yra parašę pretenziją, kad jie neturėjo teisės atlikti kratos šitoje vietoje. Tai rodo, kad jie tikėjosi kažką rasti, bet tikrai nieko nerado ir nebuvo paimti jokie dokumentai.

- Pone A.Mazuroni, ar šitas dalykas tik vidaus reikalų ministro daržas? Ar partijos vadovybė nežinojo, kas vyksta su kai kuriais nariais?

- Labai sudėtinga pasakyti, kas ką žinojo. Tikrai nieko nežinau nei apie konkrečias bylas ar detales.

- (T. Ignatavičius) Įdomu būtų išgirsti, ką partijos opozicionierius mano, kodėl padaryta pauzė? Premjeras antradienį gana aiškiai dėl ministro likimo pasakė, kad artimiausiu metu priims sprendimus. Šiandien pasikeitė.

- (A. Mazuronis) Sudėtinga pasakyti. Mano nuomone, kad politinė figūra, kaip ministras, už savo politinio pasitikėjimo pareigūnus turi prisiimti atsakomybę.

- Gal jam liepė sėdėti? Gal jis lojalus?

- (A. Mazuronis) Ką reiškia liepė? Čia ne vaikų darželis. Žmogus turi galvą ir elgiasi, kaip jam atrodo.

- (T. Ignatavičius) Opozicijos atstovai svarsto, kad čia galėjo įvykti kažkoks šantažas, kad partija trauksis iš valdančiosios koalicijos ar nebalsuos už biudžetą, o gal liepė kažkas, Prezidentūra.

- (A. Mazuronis) Būčiau linkęs prie tos versijos, kad ministras turėtų elgtis šiek tiek kitaip tiek komunikacijos, tiek išėjimo, paaiškinimo, kas vyksta, prasme. Dabar, kai vyksta tokie dalykai, mes jo nematome, negirdime, iš vis pamiršę, kas jis toks yra per vienas.

- Ar jis galėjo nežinoti?

- (A. Mazuronis) Žinoma, galėjo. Kartais ir už nežinojimą turi prisiimti politinę atsakomybę viena ar kita forma. Partija yra žalinga, yra neigiama situacija, bet iš tos situacijos reikia ieškoti kaip galima principingesnio ir greitesnio išėjimo.

- Pone K.Komski, antradienį sakėte, kad kratos gali vykti dėl vieno Seimo nario. Šiandien buvo apklaustas Seimo narys Rimas Ručys. Jį turėjote omenyje?

- Sakiau, kas dirbo būstinėje. Visus, kas dirbo, apklausė ir padarė kratą.

- Jūs pasakėte, kad tai susiję su Seimo nariu, kuris praeitoje kadencijoje nebuvo Seime. Nelabai sudėtinga suprasti, kuris. Kodėl Jums įtarimas kilo ne dėl dviejų pavardžių, kurios buvo paviešintos, o dėl būtent šito Seimo nario, kuris pradžioje net nefigūravo?

- Buvau nuvažiavęs su advokatais, mačiau, ką daro. Viskas kratos orderyje buvo surašyta, kad visus apklausinėja, kas dirba būstinėje. Logiškas buvo mastymas.

- Jis buvo partijos iždininkas.

- (K. Komskis) Taip, viena iš jo, kaip atsakingojo sekretoriaus, funkcijų yra pasirašyti finansines ataskaitas. Tai yra normalu.

- Jūs aiškinate, kad jo pavardė atsirado dėl to, kad jis visur pasirašinėjo?

- (K. Komskis) Taip. Jis ant visų dokumentų pasirašinėjo. Įdomiausia, kad R. Ručys jau 3 mėnesius nėra sekretorius. Man apskritai įdomu, kad už 2013 m. tikrina, o jau yra 2014 m pabaiga. Ar tai dar kartą neįrodo, kad šita akcija yra viešųjų ryšių ir yra pavėluota bent metus laiko?

- Pone T.Ignatavičiau, pono R. Ručio pavardė tiesiog sutapimas?

- Tai nėra sutapimas. Čia svarbi politinės korupcijos byla. Natūralu, kad pareigūnus domina dokumentai, parašai asmenų, per kuriuos ėjo visi finansiniai dokumentai.

- Pone A.Mazuroni, ką galit pasakyti apie pono R.Ručio vaidmenį partijoje?

- Tai žmogus, kuris atsakingai pasirašinėjo ant visų einamų dokumentų.

- (K. Komskis) Nereikia sureikšminti R. Ručio vaidmens. Tai techninis darbuotojas.

- Galiu pacituoti informaciją, kuri pasirodė šių metų pradžioje. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas R. Ručys, neturintis jokių renkamų ar valstybės pareigų, davė nurodymus vienam Vidaus reikalų ministerijos darbuotojui, kaip organizuoti viešuosius pirkimus ir kokias sąlygas pirkimams turėtų parengti. Manote, kad iš piršto laužta?

- (K. Komskis) Labai abejoju, kad gali neužimdamas jokių pareigų kažkam nurodinėti.

- (T. Ignatavičius) Dėl to pareigūnai atliko kratą būstinėje. Jeigu nebūtų taip, nebūtų kratoma būstinė.

- Ar Jums žinoma, su kuo susiję tie viešieji pirkimai?

- (K. Komskis) Tikrai nežinome. Tik žinome, kas sulaikyti. Ir tai ne visas pavardes.

- Vienas iš įtariamųjų yra buvęs viceministras A. Juocevičius - jis „Regitroje“ dirba patarėju. „Regitros“ valdyboje yra labai įdomūs asmenys – Inga Rumševičienė, nežinau, ar tai ta pati patarėja, kuri turi labai didelę įtaką ministrui, sulaikytasis Ervinas Raistenskis, dabartinis viceministras Žimantas Pacevičius. Į valdybą surinkti asmenys, kurie yra artimi ministro aplinkai. Kai kalbame apie viešuosius pirkimus, juk gali būti, kad ir „Regitra“ galėjo dalyvauti šioje srityje?

- (K. Komskis) Sąmokslo teorijų galėtumėme prikurti lygioje vietoje. Politinis pasitikėjimas daugiausia eina į valdybas, ne tik šitoje ministerijoje. Čia nėra išskirtinis variantas. Valdyba neatlieka sprendimų, kaip konkurso organizavimas. Ta komanda, kuri atėjo su ministru, jis pasitikėjo ir pastatė.

- (T. Ignatavičius) Patvirtina kai kurių patarėjų įtaką ministrui.

- Pone A. Mazuroni, kas, Jūsų manymu, yra pagrindinis taikinys?

- Manau, labai daug spėliojame. Aš negaliu vertinti, nes neturiu pakankamai informacijos. Ši istorija partijai tikrai nėra naudinga. Ministro tolimesnis pasilikimas tam tikra prasme silpnina ministrą, daro jį nuolatiniu opozicijos taikiniu ir silpnina partijos pozicijas.

- (T. Ignatavičius) Partija dažnai imasi taktikos, kad nuskriaustuosius tauta myli. Šiuo atveju gali susidaryti įvaizdis, kad partiją puola, agentai atlieka kratas. Tas puolimas gali mobilizuoti rinkėjus.

Laidos „Lietuva tiesiogiai“ transliaciją ir visų praėjusių laidų įrašus galite žiūrėti internetiniame „Lietuvos ryto“ televizijos puslapyje https://tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.