Andrius Mazuronis jaučia apmaudą

Maištas žlugo – partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderį Rolandą Paksą jau kurį laiką pliekiančių tėvo ir sūnaus Mazuronių epocha savaitgalį skandalingai baigėsi. Europos Parlamento nariui Valentinui Mazuroniui nepavyko perimti partijos vairo, maža to, jis liko ir už partijos valdžios borto.

Kada partijoje pažeminti Mazuroniai išdrįs pasitraukti?<br>T.Bauro nuotr.
Kada partijoje pažeminti Mazuroniai išdrįs pasitraukti?<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Dec 17, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:45 PM

Kada partijoje pažeminti Mazuroniai išdrįs pasitraukti? Kokia realiausia partijos ateitis? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi partijos „Tvarka ir teisingumas“ partijos narys Andrius Mazuronis, partijos pirmininko pavaduotojas Petras Gražulis bei dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

- Pone Mazuroni, savaitgalį partijos suvažiavime bandėte kažką padaryti. Kodėl nepavyko?

- Matyt, kažką netinkamai darėm, per mažai ruošėmės, netinkamai išaiškinom programines idėjas. Gal tos idėjos buvo netinkamos tiems žmonėms, kurie susirinko. Taip demokratija veikia – kai dalyvauji rinkimuose, tai juos laimi, arba pralaimi.

Ką pavyko padaryti turbūt pirmą kartą partijos „Tvarka ir teisingumas“ istorijoje, tai tikrus, ne imituojamus rinkimus. Tuos klausimus, kuriuos pats uždavinėjau iš tribūnos, pavyko įskiepyti tam tikrai daliai žmonių, kurie dalyvavo. Tikiu, kad ateityje, kaip besusiklostytų mūsų asmeninės karjeros, tiek mano, tiek vyresniojo Mazuronio šioje partijoje, prie demokratijos grūdo sėjimo šioje organizacijoje būsim prisidėję.

- Kokia ten buvo atmosfera?

- Bet koks savo nuomonės turėjimas ar bandymas ją iškelti viešai buvo traktuojamas kaip cinizmas, partijos išdavystė bei jos griovimas iš vidaus. Jeigu tokia logika vyrauja, tai man apmaudu.

- Partijos viduje Jūs greičiausiai esate nemėgstamas.

- Partijos vadovybės viduje. Dėl to šiek tiek apmaudu. Partijos vadovybė šiuo metu yra linkusi į kraštutinį radikalų populizmą, tam tikrais atvejais kertasi su nacionalinio saugumo samprata.

- Ką turit omeny?

- Absoliutus kvestionavimas Konstitucijos, kad perrašysim, nereikia euro, raginimas suabejoti valstybės institucijų teisėtumu. Buvo idėjų, kurioms aš kardinaliai nepritariu.

- Pastaruoju metu Jūs ir Jūsų tėvas dažnai kartojate, kad kategoriškai nepritariate. Ką vis dar veikiate šitoje partijoje?

- Bandau tą patį abejonės grūdą perteikti partijos nariams. Kaip matom, nepavyko.

- Reiktų pasidaryti išvadas.

- Tas politikas, kuris daro išvadas remdamasis emocijomis, yra nieko vertas. Palaukim keletą savaičių. Man nuo klausimų, kada išeisit, jau nebemalonu. Vertybinė, idėjinė takoskyra, kurią iki šiol jutau pakankamai stipriai, tik dar labiau padidėjo. Klausimas, ar tu vis dar gali prievartauti vidinius įsitikinimus, ar priėjai prie raudonos linijos, kai nebegali.

- Pone Gražuli, ar Andrius ir Valentinas Mazuroniai po šio kongreso dar gali būti partijos nariai?

- Nėra gerai, kai partija purvais drabstoma visuomenėje. Vadovybės nariai gali turėti skirtingą nuomonę, bet valdantysis organas, ar tai būtų prezidiumas, ar valdyba, priėmė sprendimą, kurio reikia laikytis. Tokia demokratijos esmė. Viceministrus į Aplinkos ministeriją Valentinas Mazuronis priėmė visiškai nesuderinęs su prezidiumu, atleidinėjo žmones nesitardami.

Iš kitų reikalauja demokratijos, o patys to nedarė. Vyko Europos Parlamento rinkimai. Partijos lyderis gauna 30 tūkst. balsų daugiau, nei antras sąraše. Tai kodėl partijos pirmininku statyti antrąjį sąraše, o ne pirmą, kuris turi didžiausią pasitikėjimą? Nei Valentinas, nei Andrius Mazuroniai vienmandatėje apygardoje nė karto neišrinkti Seimo nariais.

Pasirodo, ir žmonėse tokio didelio pasitikėjimo nėra vienmandatėje apygardoje. Reikia užgniaužt savyje ambicijas, ateina Kalėdos, pasimelst, nueiti išpažinties. Susitaikyti, Andriau, pirmiausia reikia su savimi.

- (A. Mazuronis) Man tenka apgailestauti, kad pono Gražulio laisvės sąvoka taip susitraukė nuo Nepriklausomybės laikų.

- Pone Gražuli, kodėl pono Mazuronio neliko prezidiume?

- Manyčiau, kadangi jis nuolat viešumoj įžeidinėja partijos pirmininką, kenkia partijai. Už tokius dalykus niekas negali paglostyt ir pagirt.

- Pone Bruveri, Jūs dalyvavot kongrese. Ar Mazuronių bandymas pakeisti situaciją buvo tikintis, kad kažkas pasikeis?

- Iš V. Mazuronio programinės kalbos supratau, kad jis ir pats, ir jo sūnus, nesitikėjo, kad gali situaciją apversti aukštyn kojomis. Niekas, kas bent šiek tiek susipažinęs su partijos prigimtimi, negalėjo tikėtis, kad kongrese gali įvykti revoliucija ir R. Paksas nebus išrinktas. Manau, pagrindinis tikslas buvo pasižiūrėti, koks yra palaikymas. Nors tas rezultatas gavosi iškreiptas, nes turėkim omeny, kokie delegatai važiuoja į kongresą, kaip kruopščiai jie yra atrenkami.

- Kas iš to konflikto partijai?

- „Tvarka ir teisingumas“, kaip politinė organizacija, išsigrynina. Dar kartą patvirtina griežtai centralizuotos, autoritarinės, vieno vado ir jį apsupusių pataikūnų partijos prigimtį. Partija orientuojasi tapti pagrindiniu radikaliosios, nusistačiusios antieuropietiškai, antidemokratiškai, prorusiškai Lietuvos rinkėjų dalies vėliavnešiu. Kol kas jiems tai neblogai sekasi.

- Pone Gražuli, ar už tam tikrus pasisakymus nereiktų Mazuronių šalinti iš partijos?

- Už partijos pirmininko ir narių įžeidinėjimą tikrai reikia imtis kažkokių sankcijų. Šiuo metu mūsų partija puolama iš išorės – daromos kratos, pareikšti įtarimai kažkokiu poveikiu, taip pat puolama Mazuronių iš vidaus. Diskutuoti partijos viduje reikia visais klausimais. Sutinku, kad, galbūt, tų diskusijų per mažai, bet kalbėkim viduj, nenešdami į išorę.

- Pone Mazuroni, turit ką atsakyti?

- Tikrai ne. P. Gražuliui atsakyti yra beprasmis ir betikslis dalykas.

- Pone Mazuroni, sakėte, kad partijos mentalitetas labiau rusiškas, ne vakarietiškas. Tai kur partija eina?

- Pirmininko reiktų klausti. Pasisakymai kongreso metu turėjo analogijų su Marine Le Pen partija Prancūzijoje ir retorika, ir idėjomis.

- (P. Gražulis) Ką Jūs bandot susiet, kas nesusiejama.

- Pone Bruveri, artėja rinkimai. Kaip tai gali atsiliepti partijai?

- Nemanau, kad turės lemiamos įtakos partijos rezultatams. Matau, kad ši partija nuosekliai eina keliu, kurį pasirinko R. Paksas. Šito elektorato stovykla yra nemaža, jeigu joje pavyks išsikovoti pirmąsias pozicijas, partija, deja, gali tikėtis labai neblogų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.